Foto: Ruud, Vidar

Vi skal bombarderes med begrepet ”trygghet”

GARDERMOEN (TV 2): Landsmøtesesongen er i gang, og dermed den lange valgkampen. Stortingsvalget blir et politisk slag om din og min trygghetsfølelse, skriver TV 2s kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verden er blitt mer utrygg de siste årene. I hvert fall oppleves den det for mange av oss som bor i Vesten. Det er uro i forholdet mellom Russland og Vesten. Flyktningkrise og massemigrasjon setter oss på prøver. Europeiske storbyer rammes av terror. Brexit og Trump gir også mange en vis uro for hva som rører seg internasjonalt. Arbeidsledigheten rekordhøy og i Norge snakker vi om slutten av oljealderen.

For tre år siden foregikk det en heftig krangel mellom høyre- og venstresiden om eierskapet til begrepet ”frihet”. Nå ser vi konturene av en ny kamp om hvem som er best på ”trygghet”.

Vi ser at begrepet ”trygghet” i stadig større grad brukes som argument, gjerne fra begge sider i samme sak. Enten det dreier seg om politireform, nedleggelse av lokalsykehus, kommunesammenslåinger eller endringer i forsvaret, så er trygghet et bærende argument for begge sider.

Det finnes ingen objektiv sannhet på hvilke partier som er best på å gjøre folk trygge. Derfor er det om å gjøre å skape et inntrykk av at nettopp du eier begrepet. Den av Jonas Gahr Støre og Erna Solberg som klarer å fremstå med størst troverdighet på å skape trygghet i en utrygg verden, vil trolig være et langt skritt nærmere valgseier.

Høyre har lenge arbeidet målrettet med å bygge opp egen troverdighet på temaet. I lokalvalgkampen i Oslo for to år siden brukte Høyre trygghet i en rekke kampanjer. Hovedbudskapet var en trygg by. ”Trygghet mot terror”. ”Trygghet for alle”. ”Trygge barnehager”. ”Trygg omsorg”, ”Trygghet i hverdagen”, ”Trygge byrom”.

I forslaget til partiprogram som skal vedtas på landsmøtet brukes ordet ”trygghet” i en eller annen form hele 64 ganger. En rask titt på innholdsfortegnelsen i forslaget til partiprogram understreker det. Her er titler som ”Trygghet i hverdagen”, ”Et trygt land”, ”Trygghet til hjelp og omsorg”, ”Trygge lokalsamfunn”, ”Trygg økonomisk styring”, ”Tryggere hjem”, ”Trygghet for hjelp når du trenger det”.

Begrepet ”trygghet” brukes aktivt som argument i nær sagt alle politikkområder.

Arbeiderpartiet har vunnet mange valg på å appellere til folks trygghetsfølelse. Helt siden 30-tallet har partiet ved flere anledninger profilert seg rundt trygghet. Sist gang ledigheten var på dagens nivå, på midten av 90-tallet, brukte Ap slagordene ”Trygghet for framtida” (Stortingsvalget 1993), ”Stem for trygghet – stem JA” (EU-kampen 1994) og ”Trygghet i hverdagen” (Lokalvalget 1995)

Valget i 1993 var det eneste stortingsvalget Gro Harlem Brundtland vant som partileder og statsmininister. Hun ble gjenvalgt med løfte om trygghet. Nå har Høyre tatt mål av seg om virkelig å erobre eierskapet av begrepet. Når folk hører trygghet skal de assosiere det med Høyre. De er på god vei.

Jonas Gahr Støre snakker også på inn og utpust om ”trygghet for arbeid og trygghet i arbeid”. Men han må gire om hvis han skal holde følge med Erna Solberg. Hun vil praktisk talt ose av trygghet frem til valgdagen 11. september.