Gutt (5) døde i tragisk ulykke på vei til barnehageN:

Kranbilen kan ha brutt regler ved å være på skoleområdet

Anleggsmaskiner skal ikke være på skole- og barnehageområder i skoletiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobilkranen som traff en fem år gammel gutt så han døde i Kristiansand tirsdag, kan ha brutt kommunens reglement da den var inne på området ved skolen og barnehagen da ulykken skjedde.

– Jeg vil ikke uttale meg om den spesifikke saken, men vi har generelle regler vedrørende drift av skolegårder, sier teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen, til TV 2.

– Reglene sier at vi ikke skal ha anleggsmaskiner inne på skoleområdet i tiden mellom halv åtte og seksten av hensyn til sikkerhet, sier Evensen.

Sjåføren avhørt

Det er foreløpig altfor tidlig for politiet å konkludere om årsaken til den tragiske ulykken, og om eventuelle retningslinjer er brutt. Tidligere onsdag var det imidlertid ikke kommet fram noe kritikkverdig etter ulykken.

Politiet har gjennomført flere vitneavhør, blant annet av den ene av de to sjåførene som var på stedet. Det er foreløpig for tidlig å si om politiet ønsker å ta ut siktelse mot den erfarne kranbilføreren.

– Jeg har ikke snakket med politijuristen om det er aktuelt, sier politiførstebetjent Ole Segberg ved Vågsbygd politistasjon til TV 2.

Torsdag morgen kan politiet enda ikke opplyse til TV 2 hva mannen har forklart i avhør. Den andre sjåføren vil trolig forklare seg i løpet av torsdagen eller fredag.

Selv om det hittil ikke er avdekket det Segberg kaller noe ureglementert knyttet til ulykken, er det fortsatt ikke klart for dem hvorfor mobilkranen flyttet seg. Politiet håper teknikerne som har sjekket kjøretøyet, kan gi flere svar.

– Dette skal ikke skje

Jørgen Kristiansen er varaordfører i Kristiansand kommune. Han ønsker ikke å kommentere om noe ureglementert har skjedd.

– Dette skal ikke skje, men nå har det skjedd. Nå lar vi politiet og arbeidstilsynet håndtere etterforskningen, sier han.

– Vi i kommunen bidrar med den nødvendige HMS-dokumentasjonen, samt andre relevante papirer fra kommunen . Kommunen viktigste oppgave nå handler om sorgbearbeidelse og krisehåndtering overfor de involverte, sier han.

Strenge krav

Rektor Hege Ose ved Karuss skole er kjent med at Kristiansand Eiendom som byggherre har stilt strenge krav til entreprenøren for hvordan trafikksikkerheten skal ivaretas mens byggearbeidene på skolen pågår.

– Jeg vil overlate til politi og Arbeidstilsynet å ta stilling til om retningslinjene er fulgt, og om disse var gode nok, sier rektoren.

Ragnar Evensen sier kommunen nå vil gjøre nøye vurderinger av alle rutiner ved deres byggeplasser.

– Vi kommer til å gå gjennom rutinene våre og se om de er gode nok. Det er helt naturlig at vi etter en så alvorlig hendelse ser om det er noe vi kan lære, sier Evensen.

Daglig leder i Nordic Crane Sør, Håvard Jahren, ønsker ikke å si noe om hvorvidt kommunens retningslinjer ble brutt, og om bakgrunnen for at firmaet brukte gangveien opp til skolen og barnehagen som anleggsvei.

Skrubbsår

Onsdag formiddag var det minnemarkering i Karuss barnehage der gutten gikk. Guttens tre år gamle søster slapp fra ulykken med kun et skrubbsår i panna, opplyser Segberg.

Mens kranføreren kastet seg inn i førerhuset i et forsøk på å stanse mobilkranen da den skled nedover gangveien tirsdag morgen, kastet den andre seg bak i et forsøk på å hindre at de to småbarna som var på vei til barnehagen sammen med moren sin, skulle bli truffet av kjøretøyet. Hjelpemannen ble selv lettere skadd, ifølge politiet.

Naboer er i sjokk etter hendelsen.

– Det er ubegripelig. Jeg klarer ikke å beskrive det med ord. Jeg tenker selvfølgelig på min egen sønn, som jeg leverte på barnehagen en halvtime før. Det går inn på meg, sier Terje Roland til TV 2.

Også de ansatte i Nordic Crane er dypt preget av hendelsen.

– Kommunens kriseteam følger våre ansatte opp. På grunn av de pårørende som er involvert, ønsker vi ikke å utdype situasjonen for noen av de to, og følger politiets uttalelser. Vi ønsker ikke å gjøre situasjonen mer belastende enn den allerede er for noen av partene, sier Jahren i Nordic Crane til NTB.

(NTB/TV 2)