Trygve Slagsvold Vedum
Trygve Slagsvold Vedum Foto: Gorm Kallestad

Sp-Trygve skaper trøbbel for Jonas

Både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet mister mange velgere til Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jonas Gahr Støre leder kampen om å bli statsminister, men kan bli felt av sin egen samarbeidspartner, Trygve Slagsvold Vedum som stikker av med mange tidligere Ap-velgere på marsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Mens det mot slutten av fjoråret var flere tidligere Sp-velgere som ville stemme Arbeiderpartiet enn motsatt, er bildet snudd fullstendig på hodet som en følge av rekordmålingene for Senterpartiet.

Mens bakgrunnstallene i februar viste at veksten til Senterpartiet kom ved tilsig av velgere fra alle de andre partiene, er veksten nå i stor grad velgere som forlater Arbeiderpartiet.

Det er interessant å studere bytteforholdet mellom de fire store partiene de siste fem månedene. En stor nettolekkasje fra Høyre og Frp til Arbeiderpartiet har nesten stoppet opp. I stedet mister de to regjeringspartiene nå nesten like mange tidligere velgere til Senterpartiet. Men det nye i marstallene er at også antall tidligere Ap-velgere som nå strømmer til Senterpartiet har økt kraftig.

Figuren over viser endringene i nettobevegelsene mellom Høyre/Frp og Arbeiderpartiet (rødt), Høyre/Frp og Sp (mørkegrønt) og Ap og SP (lysegrønt) i tidsrommet november 2016 mars 2017 i antall tusen velgere.

Senterpartiet er i en særklasse. 88 prosent av velgerne fra 2013 sier de vil stemme på partiet igjen. Partiet vokser i aldersgruppen 30-60, på Østlandet utenfor hovedstadsområdet og på Sør- og Vestlandet

Arbeiderpartiet holder fast på 74 prosent av velgerne fra 2013. Færre sitter på gjerdet en i februar, men lekkasjen til Senterpartiet øker, samtidig som de henter stadig færre velgere fra regjeringspartiene.

Av Høyres velgere fra 2013 er det 62 prosent som sier de vil stemme på partiet, mens det er færre som går til Ap og Frp. Det siste forklarer delvis Frps fall, men andelen lojale velgere går ned til 60 prosent. Ingen av de to regjeringspartiene mister flere tidligere velgere til Senterpartiet enn i februar.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) for TV 2. Målingen gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013.

Det er gjennomført 1055 personlige telefonintervjuer av folk med stemmerett.79,7 prosent oppgir partipreferanse, mot 71,0 i februar. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Mandatberegingen er laget ved hjelp av TV 2s modell for mandatberegning.