BESKYTTES: Ifølge Apple jobbes det kontinuerlig for å hindre at uvedkommende får tilgang til brukerens smarttelefoner.
BESKYTTES: Ifølge Apple jobbes det kontinuerlig for å hindre at uvedkommende får tilgang til brukerens smarttelefoner. Foto: AP.

Apple beroliger brukerne: Sikkerhetshull rettet før WikiLeaks-avsløring

CIA skal ifølge WikiLeaks ha metoder for å overvåke både telefoner og TV-apparater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Apple er blant selskapene hvis produkter har blitt hacket av CIA, ifølge WikiLeaks-dokumenter. Apple svarer at mange av sikkerhetshullene allerede er tettet.

Innledende undersøkelser viser at mange av sikkerhetshullene som er nevnt i de lekkede dokumentene, var blitt tettet allerede i den siste iOS-oppdateringen, heter det i en uttalelse fra Apple.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet med å raskt håndtere enhver svakhet som kan identifiseres, heter det videre.

Konkurrenten Microsoft er også nevnt blant flere selskaper som har blitt utnyttet av CIAs hackere. Microsoft undersøker nå saken.

Google og Samsung er også navngitt. På samme måte som Apples mobilplattform iOS skal ha blitt utnyttet, har det også skjedd med Android-plattformen, heter det i dokumentene.

Videre har CIA utviklet teknologi for å avlytte folk via smart-TV-er fra Samsung, ifølge dokumentene. Så langt har verken Google eller Samsung kommentert saken overfor AP.

CIAs hackere har ifølge dokumentene diskutert hvordan de kan infisere datamaskiner via antivirusprogramvare. Flere antivirus-produsenter er navngitt, blant dem russiske Kaspersky Lab, rumenske BitDefender, nederlandske AVG Technologies, finske F-Secure og kinesiske Rising Antivirus.

CIAs programmerere har ifølge dokumentene forklart hvordan man kan få tilgang til brukernavn og passord via nettlesere som Firefox, Chrome og Internet Explorer.

Programvare i biler har også vært av interesse for CIAs hackeravdeling, ifølge dokumentene. Bilprodusenten General Motors sier det er for tidlig å kommentere dokumentene, men legger til at det, så langt GM kjenner til, ikke foreligger opplysninger om dødsfall eller personskader som følge av at biler kan ha blitt hacket.

(©NTB)