politiet gjorde enormt beslag:

Somalisk heroinliga knust – fører til narkotørke i Oslo

– Et betydelig nettverk er slått ut, sier politiet, mens rusbruker forteller at andre overtar markedet med en gang.

I begynnelsen av februar slo politiet til mot en rekke personer i et somalisk nettverk som de mistenkte at drev med omfattende narkotikakriminalitet i Oslo.

– Vi oppdaget at det var en del somaliere som solgte her nede, og da skjønte vi fort at det var ikke så langt frem til hovedmennene. Og med hjelp fra Org.Krim. og den verktøykassen de har, så klarte vi å nøste opp i den saken, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen til TV 2.

Resultatet er et enormt beslag av heroin i norsk målestokk, og det største beslaget på lang tid. Nærmere 20 kilo heroin.

– Hva var din umiddelbare reaksjon da du så mengden?

– Jeg ble veldig overrasket, det var så stort volum. Det har det aldri vært, sier Stølen, som har jobbet i politiet i over 40 år.

– Har forsynt Oslo med heroin

Grønland politistasjon fikk bistand fra Seksjon for organisert kriminalitet (Org.Krim.) til å knuse nettverket i det som kalles «Operasjon Tøyenbadet».

– Dette er et somalisk nettverk som helt åpenbart har forsynt Oslo med heroin, og slik sett er det da et betydelig nettverk slått ut i denne omgangen, sier leder for Org.Krim, Einar Aas, til TV 2.

MERKER DET: Personer med tilknytning til Oslos narkotikamiljø sier til TV 2 at det er tørke i heroinmarkedet i byen. Foto: TV 2.
MERKER DET: Personer med tilknytning til Oslos narkotikamiljø sier til TV 2 at det er tørke i heroinmarkedet i byen. Foto: TV 2.

Pågripelsene skjedde etter lengre tids målrettet innsats mot åpent narkotikasalg på Grønland, Tøyen og langs Akerselva.

– Det man så konturene av var tyngre leveranser og tilgang på mye stoff. Derfor utvidet man salgs- og kjøpsinnsatsen til å involvere oss, med tanke på å ta bakmennene, eventuelt.

Aas og hans gruppe kan nemlig bidra med etterforskningsmetoder og operativ kapasitet, som spaner og avsnitt for spesielle operasjonser (SO), som gjør politiet langt mer slagkraftige.

– Har fått jobbe uforstyrret

Minst syv personer med somalisk bakgrunn sitter nå varetektsfengslet i saken. De er i aldersgruppen fra i underkant av 30 år og opp til 50 år, som tidligere ikke var i søkelyset til politiet for denne typen kriminalitet.

Somalisk heroinliga knust - fører til narkotørke i Oslo

– Dette er et nettverk som nok i for stor grad har fått jobbe uforstyrret over tid, men derfor er det desto mer viktig å få tatt dem nå.

Stasjonssjef Kåre Stølen forteller at somalierne tidligere har vært aktive i kjøp og salg av khat, men at de nå har sett hvor mye penger det var i heroin.

TV 2 møtte stasjonssjef under Vaterlandsbrua, der politiet bruker mye ressurser på å bekjempe narkotikasalg.

– Hvis du tenker deg passer som settes ned her vi står nå, og så tar du en sirkel på fem hundre meter her nå, så er vi inne i det vi kaller det tunge rusmiljøet i Oslo.

– Merkes beslaget her nå?

– Jeg håper det, med så mye kvantum det er snakk om her, så bør det merkes, sier Stølen.

Forteller om herointørke i Oslo

Noen hundre meter opp i gata, ved buss- og trikkestoppet i Brugata, forteller de rusbrukerne om mindre tilgang på heroin den siste tiden.

– Nå har vi hatt ca. to ukers herointørke, så det er mange desperate og mange bruker amfetamin for å stagge abstinensene. Det hjelper en liten stund, men når det går over, da fører det til mye desperasjon, vold, stjeling fra hverandre og lever under mye verre forhold enn ellers, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, til TV 2.

Knutsen forteller at det har blitt solgt mange dyre halspastiller i denne perioden.

– Det er «liksom-heroin», de knuser Fishermans friend og selger det for å få penger.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook