INGEN STØTTE: Lørdag hevdet Donald Trump at han hadde blitt avlyttet av tidligere president Barack Obama.
INGEN STØTTE: Lørdag hevdet Donald Trump at han hadde blitt avlyttet av tidligere president Barack Obama. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix

Kongressen støtter ikke Trumps krav om Obama-granskning

– Presidenten er en nybegynner i politikken. Jeg tror dere tar ham litt for bokstavelig, sier republikansk tungvekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet fra Donald Trump om at Kongressen gransker Obama, møter ikke støtte hos republikanernes majoritetsleder. Etterretningskomiteen i Representantenes hus undersøker fra før påstanden om samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkamp, skriver The Guardian.

– Etterretningskomiteen ser på alle aspekter av hva som kan ha skjedd i fjor i forbindelse med russerne eller valgkampen, og vi nøyer oss med det, sa Mitch McConnell tirsdag kveld.

Kaller Trump nybegynner

Det var i en uttalelse søndag at Det hvite hus ba Kongressen sette i gang en gransking.

Men komitéleder Devin Nunes i Representantenes hus sier det ikke finnes bevis for at regjeringen drev med overvåking.

– På nåværende tidspunkt har vi ingen bevis for det, sa den republikanske tungvekteren Nunes tirsdag kveld på en pressekonferanse.

Verken Trump eller Det hvite hus har så langt lagt frem bevis eller opplysninger som kan underbygge påstandene om ulovlig avlytting av Trump Tower, og Nunes antyder at nyhetsmediene ikke bør ta Trumps twittermelding helt på alvor.

– Presidenten er en nybegynner i politikken. Jeg tror dere tar ham litt for bokstavelig, sier Nunes og sikter til mediene.

FBI-direktør James Comey mener uttalelsene fra USAs president er falske og må rettes.

Lørdag hevdet Trump at han hadde blitt avlyttet av tidligere president Barack Obama. USAs president ønsket at kongresskomiteene som etterforsker russisk innblanding i fjorårets presidentvalg i USA, også undersøkte om presidentens etterforskningsmyndighet ble misbrukt i 2016.

Det hvite hus avfeier samtidig påstander om at Donald Trump hadde noe annet enn tilfeldig kontakt med Russlands USA-ambassadør under valgkampen.

En talsmann kaller påstandene for absurde, melder ABC News.

Tirsdag kom det fram i mediene, blant annet The Independent, at Trump og ambassadør Sergej Kisljak begge var på Mayflower Hotel i Washington 27. april i fjor. Trump var der for å snakke om utenrikspolitikk. Det er ikke uvanlig at lands ambassadører er på slike tilstelninger under en valgkamp, for å finne ut hva slags utenrikspolitikk ulike presidentkandidater står for.

Kartlegger kontakt

Men etter anklagene om at Russland påvirket valgkampen og hadde kontakt med Trump-leiren, er det blitt mye viktigere å kartlegge mulig kontakt mellom Trump og Kisljak. Presidenten har gjentatte ganger benektet kontakt. Nå sier hans medarbeidere i Det hvite hus at de ikke husker:

– Det var flere ambassadører til stede. Trump var i resepsjonen i omtrent fem minutter og gikk så rett til podiet. Vi kan ikke huske hvem han kan ha håndhilst på i resepsjonen, og vi hadde ikke ansvar for å invitere eller sjekke gjester, sier talsperson Sarah Sanders til AFP.

Den russiske ambassaden i USA har ikke kommentert saken.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble nødt til å trekke seg da det ble avslørt at han hadde holdt tilbake informasjon om sin kontakt med den russiske ambassadøren. Flynn, som førte visepresidenten bak lyset da han ikke fortalte om sine hemmelige samtaler, fikk sparken for drøye to uker siden.

Forrige torsdag gjorde justisminister Jeff Sessions det klart at han ikke vil ha noen del i granskingen av Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i USA. Sessions fikk mye kritikk etter avsløringen om at han traff Kisljak i Washington to ganger i 2016 – til tross for at han tidligere hadde hevdet at han ikke «kommuniserte med russerne» under valgkampen. (NTB/TV 2)