Komikere møtte Merete Hodne i retten med fangeluer

STAVANGER TINGRETT (TV 2): Frisør Merete Hodne har gått rettens vei for å nekte revygruppe i Stavanger å parodiere henne som «nazifrisør».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møter Bryne-frisøren Merete Hodne (47) revygruppa Løgnaslaget til rettsmøte i Stavanger tingrett.

Hodne har brakt komikerne inn for retten for en sketsj hvor hun parodieres som «nazifrisør» og begjært midlertidig forføyning, altså et krav om at sketsjen ikke lenger blir vist inntil det foreligger en rettsavgjørelse.

– Jeg var på en fest da jeg første gangen hørte om revyinnslaget der jeg omtales som «nazifrisør». Det syntes jeg var drøyt, men gjestene sa at innslaget var morsomt ment, og at jeg ikke måtte ta det så høytidelig. Men det stakk, har Hodne fortalt til Stavanger Aftenblad.

Møtte i fangeluer

Komikerne Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen utgjør Løgnaslaget. De er spente før onsdagens rettsmøte.

– Jeg er litt spent, jeg har ikke vært med på noe sånt som dette før. Jeg tenker veldig positivt om utfallet. Skulle vi bli dømt så vil vi havne i historiebøkene, for noe sånt har ikke skjedd på 140 år, sier Torkelsen til TV 2.

Onsdag møtte komikerne i retten ikledd fangeluer på hodet.

– Jeg er ikke spesielt redd, for å si det sånn. Jeg har aldri sittet i fengsel før, men jeg har innsatte tenner, så jeg er klar, sier han.

I RETTEN: Merete Hodne har tidligere vært i retten fordi hun nektet en hijabkledd kvinne adgang i frisørsalongen. Nå har hun stevnet revygruppa Løgnaslaget. FOTO: TV 2
I RETTEN: Merete Hodne har tidligere vært i retten fordi hun nektet en hijabkledd kvinne adgang i frisørsalongen. Nå har hun stevnet revygruppa Løgnaslaget. FOTO: TV 2

Brynjar Meling fører saken for komiker-trioen, som mener ordbruken er innenfor den alminnelige ytringsfriheten.

– Dette er humor og satire

Komiker Torkelsen fortalte i retten at nummeret «Den hårsåre frisøren på Bryne» i revyen «Løgnasevangeliet» har slått godt an.

Han sa at de hadde vurdert å endre manus, men at de hadde slått dette fra seg.

– Dette er humor og satire. Publikum liker det. Vi har ytringsfrihet. Så hvorfor skal vi endre det? spør han.

Løgnaslaget har hatt 25 forestillinger siden 70-tallet. Ifølge Torkelsen har de forsøkt å flytte grenser for hva det kan spøkes med opp gjennom årene. Mye med religion, men også flyktningeproblematikk, onani og kreft.

Advokat Meling mener Hodne må tåle å bli kalt «nazifrisør». Han fortalte at både idrettspresident Tom Tvedt og den amerikanske presidenten Donald Trump fikk gjennomgå i revynummeret. Han minnet også om at Hodne selv har oppsøkt offentligheten og gitt karakteristikker av andre.

– Den som er med på leken må selv tåle å smake steken, sa Meling i retten.

Hodne: – Redd folk tror jeg er nazist

I sin forklaring sa Merete Hodne at hun har hatt det forferdelig etter at hun fikk høre at Løgnaslaget kalte henne «nazifrisør».

– Jeg har mange utenlandske venner. Fra Syria og Kongo. Når jeg treffer noen med litt farge så er jeg redd at de skal tro at jeg er nazist.

Hodne forklarte i retten at hun kjemper mot totalitære ideologier som muhammedisme og nazisme.

– Det er massemord. Gassing av unger når foreldrene står og ser på. Det er helt forferdelig. For meg er det ikke humor i det hele tatt. Det er bare helt forferdelig , sier hun.

– For meg er det viktig å få folk til å forstå at jeg ikke har noe med det ordet å gjøre i det hele tatt, sa Hodne.

Ble kjent etter hijab-nekt

Hodnes navn ble kjent da hun nektet Malika Bayan (24), som brukte hijab, inngang i hennes frisørsalong på Bryne.

I januar ble hun i Gulating lagmannsrett dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet Bayan adgang til sin frisørsalong. Hodne anket dommen til Høyesterett.

Bayan har i ettertid av hendelsen sluttet å bruke hijab.