– Den verste perioden i Arsenals historie

Arsenal ble ydmyket av Bayern München og får gjennomgå av aviser, fans, eksperter og tidligere spillere. TV 2s kommentator mener Wengers fremtid må avgjøres. Nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Bayern München 1-5 (2-10 sammenlagt).

Se kampreferat i Sportsnyhetene øverst.

– Vi går gjennom en periode som er den verste i Arsenals historie. Med alt som skjer må du si at det vil ta enorm innsats for Arsenal å snu det rundt når det kommer til engasjementet for Arsenal. Det føles som om noe nærmer seg slutten.

Ordene tilhører den engelske fotballeksperten Ian Wright og falt i BT Sports studio etter Arsenals andre ydmykende 1-5-tap for Bayern München på tre uker.

Wright er en klubblegende i Arsenal, og burde ha orden på sin historie.

Mye som skurrer

Selv om påstanden rent faktisk er lett å tilbakevise når det kommer til ligaplasseringer, og prestasjoner i Europa er den mer illustrerende for frustrasjonen rundt et lag som har stått stille i mange år, og som denne sesongen definitivt ikke har forbedret prestasjonen fra tidligere sesonger.

I tillegg til prestasjonene på banen, som mistenkelig ligner på tidligere sesonger med ut i åttedelsfinalen av Champions League, og fortsatt med muligheter til en plass blant de fire beste i ligaen som gir plass i Europas gjeveste turnering neste sesong, er det uro rundt klubben også på andre områder.

Manager Arséne Wengers fremtid er usikker, hans kontrakt går ut til sommeren. Usikkerheten er stor også rundt kontraktene til flere spillere, blant annet klubbens kanskje to største stjerner: Mesut Özil og Alexis Sánchez.

At sistnevnte ble filmet glisende på benken da Bayerns ydmykelse var komplett har også satt sinnene i kok. Han ble benket mot Liverpool etter å ha stormet ut fra en Arsenal-trening. Også da ble han filmet smilende av motstandernes mål.

På toppen av det hele demonstrerte supportergrupperinger som er lei av Wengers regime og Arsenals resultater mot manageren både før og under falitterklæringen mot tyskerne. Andre supportergrupperinger var rasende, og mente de som holdt «Wenger Out»-plakater var respektløse.

Tabloidene er nådeløse mot franskmannen og hans lag onsdag.

NÅDELØSE: Britiske tabloider onsdag.

Må avklare fremtiden

Samtidig er franskmannen tidenes mest suksessrike Arsenal-manager. En mann som revolusjonerte engelsk fotball for 20 år siden, og som ledet klubben gjennom et stadionskifte.

– Det er en veldig sammensatt og ekstremt kompleks situasjon, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Problemene oppstår nå når klubben etter eget utsagn skal kunne konkurrere med de beste, både på overgangsmarkedet og på banen, men det ikke skjer.

Wikestad mener managerens fremtid er prioritet én.

– Wenger må avklare fremtiden sin nå, sier Wikestad.

– Det gjelder uansett om han skal fortsette eller ikke. Det er ikke levelig for Arsenal og spillerne at det hele er i det blå. Det er skadelig med tanke på å beholde stjernespillere som har en drøy sesongen igjen av kontraktene, og det er helt avgjørende med tanke på å samle laget i innspurten. Det er også viktig med tanke på eventuelle forsterkninger til neste sesong. Nå er det altfor mye spekulasjoner rundt akkurat det.

SUPPORTERPROTEST: – Takk for minnene, Arsène. Det er på tide å si farvel. 
SUPPORTERPROTEST: – Takk for minnene, Arsène. Det er på tide å si farvel.  Foto: John Sibley

Tirsdag begynte ryktene om at Wenger har gitt beskjed til spillerne om at han gir seg som Arsenal-manager å gå, basert på en sak fra den ikke spesielt troverdige italieneren Tancredi Palmeri.

TV 2-kommentatoren tok på sin PL-blogg til orde for at dette burde ha skjedd for flere uker siden. Resultatene siden den gang har ikke pekt i riktig retning.

– Tror han gir seg

Arsenal-supportere blir uvenner over Wenger som deler meningene i to.

– Avklaring er det viktigste for dem nå. De kan ikke sparke ham, eller få han til å slutte nå, men spillere, klubb og supportere trenger den roen og avklaringen. Dersom han gir seg kan det gi ham den avskjeden han fortjener. Man ser hvor fiendtlig det er blant Arsenal-supportere nå. Det hjelper ikke laget, og vil forsvinne dersom det kommer en avklaring tror jeg, sier Wikestad.

Selv tror han Wenger-epoken nærmer seg slutten, som Wright også har hintet til flere ganger.

– Jeg tror at utgangen blir at han gir seg. Og jeg mener også det er rett om han ikke fortsetter nå, sier kommentatoren.

– Det er viktig å understreke at jeg vet ingenting. Det kan godt være at han blir, og da må det også bli avklart snart. Jeg er en stor fan av Wenger, men jeg tror hans tid er over. Samtidig skal Arsenal-fansen være forsiktig med hva man ønsker seg. Det er ikke gitt at en manager får bedre resultater enn det Arsenal har nå. Det kan bli dårligere.

– Veldig mye som ikke stemmer

Slik sett er det også lett å sette Wrights påstand om at dette er den verste perioden i klubbens historie på plass.

– Det er lett å leve i dagens resultater og å bli historieløse, sier Wikestad.

– Samtidig skal man se situasjonen i dag for det den er. Det er noe alvorlig galt. Man må foreta seg et eller annet. De beste spillerne er nesten på utgående kontrakter. Man blir ydmyket 2-10 mot Bayern. 2-10! Det er ekstreme tall uansett hvordan de kom. Man taper stort sett det som er av toppkamper og er foreløpig ute av topp fire. Det er veldig mye som ikke stemmer, og i tillegg er supporterne misfornøyd, det er nok det som får Wright til å si det han sier.

For Arsenals del er det fremdeles håp om en tittel i FA-cupen, og Arséne Wenger har aldri opplevd å havne utenfor topp fire i Premier League.

Ingen tittel, og en femteplass vil ikke være den typen sorti som Wenger hadde ønsket.

Les mer om Wikestads tanker om Wenger og Arsenal i dette blogginnlegget fra noen uker siden.