Fysiker Sabrina Gonzalez Pasterski under tildelingen av en pris for innovative kvinner i Marina del Rey, California i november 2016. 
Fysiker Sabrina Gonzalez Pasterski under tildelingen av en pris for innovative kvinner i Marina del Rey, California i november 2016.  Foto: Matt Winkelmeyer/AFP

Sabrina (23):

Omtales som den nye Albert Einstein

Sabrina Pasterski (23) bygget et fly som 14-åring og tar doktorgrad i fysikk ved Harvard universitetet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når du er trøtt, sover du, når du ikke er trøtt, studer fysikk, sier Sabrina Pasterski.

Ansatte ved Harvard Universitetet i USA kaller henne for «Den nye Einstein». Hun imponerer alle med kunnskap om avansert fysikk, men også for å være ekstremt målrettet og ambisiøs.

Som ivrig fysikkstudent og flyentusialst troppet hun opp på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Hun ga professor Allen Haggerty hakeslepp - ikke bare fordi hun hadde bygget sitt eget fly - men fordi hun bare var 14 år, skriver magasinet Ozy.com.

Sabrina Pasterski er født i Chicago 3. juni 1993 av cubanske foreldre. Navnet hennes har blitt trukket fram flere etter at Donald Trump gjentatte ganger har uttalt at Latinamerika sender deres kriminelle til USA. Naturlig nok er det latinske mijøet stolt av jenta, og latinamerikanske aviser har skrevet om henne mange ganger - i likehet med Forbes, Chicago Tribune og vitenskapsmagasiner.

23-åringen med den skarpe hjernen er ikke som de fleste andre unge kvinner. Hun holder seg unna sosiale medier, nekter å bruke smart-telefon. Hun sier hun har en håndfull nære venner, men har aldri hatt en kjæreste. Hun har heller aldri rørt alkohol, eller røykt en sigarett.

– Jeg foretrekker å være klar, og håper folk dømmer meg for det jeg gjør, og ikke for det jeg ikke gjør, sier hun i intervjuet med OZY.

Hennes interesse for fysikk startet da hun var 12. En alder mange andre unge jenter blir selvbevisste på egen kropp og utseende, og opptatt av å passe inn i en gruppe. Sabrina begynte å drømme om å fly.

Sabrina har alltid satt seg litt større mål enn de fleste andre. Hun lærte å kjøre bil tidlig i tenårene. Hun fikk spesialtillatelse til å ta flysertifikat og fløy sitt selvbygde fly da hun bare var 14 år.

Sabrina var bare 14 år da hun fløy alene for første gang. FOTO: Youtube
Sabrina var bare 14 år da hun fløy alene for første gang. FOTO: Youtube

Nettsiden hennes, Physicsgirl.com, er full av publikasjoner og bragder. Men hun er tydelig på at det meste av suksessen hennes skyldes knallhardt arbeid. Ikke bare talent.

– Jo mer du lærer, jo mer skjønner du at du har igjen å lære, ler hun etter å ha blitt tildelt en innovasjonspris for unge kvinner i USA.

I 2013 endret hun fokus fra flyingeniørstudier til fysikk. Hun studerer svarte hull og tid og rom kontinuumet. Spesielt fokus har hun på tygdekraft og kvantemekanikk i likehet med noen av verdens mest brilliante forskere som Albert Einstein og Stephen Hawking.

Hawking følger med på Sabrinas forsking og har sitert to av forskingsartiklene hennes, ifølge Inc.com.

Selv virker hun pinlig berørt av kallenavnet. Under en lenke på hennes egen hjemmeside kommenterer hun tittelen på en artikkel om henne hvor hun omtalles som «Den neste Einstein»: «Beklager tittelen. Mentorene mine har tydeligvis astronomiske håp for meg», skriver hun.