–UTSATT: Ifølge WikiLeaks har CIA spionprogramvare som kan fjernstyre fjernsynsapparater fra Samsung. Foto: NTB scanpix.
–UTSATT: Ifølge WikiLeaks har CIA spionprogramvare som kan fjernstyre fjernsynsapparater fra Samsung. Foto: NTB scanpix.

hevder cia kan fjernstyre samsung-TV:

WikiLeaks avslører CIAs virus-våpen i ny storlekkasje

WikiLeaks hevder CIA har mistet kontrollen på programvare som kan brukes for å fjernstyre mobiltelefoner, overvåke store teknologiselskaper og forvandle fjernsynsapparater til skjulte avlyttingssystemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wikileaks sendte tirsdag selv ut en pressemelding med oppsiktsvekkende påstander.

De hevder CIA nylig har mistet kontroll på mesteparten av hackingverktøyet sitt. Det inkluderer skadelig programvare, trojanske virus, fjernkontrollsystemer og tilhørende dokumentasjon.

Varslernettstedet skriver også at CIA kan omgå krypteringskodene til flere antatt sikre meldetjenester som Signal, Telegram, WhatsApp og Confide.

Ifølge WikiLeaks har flere hundre millioner linjer med koding kommet på avveie og blitt sirkulert blant tidligere offentlig ansatte hackere og andre med kunnskap om hacking.

– Har hacket krypterte meldingstjenester og iPhone

WikiLeaks hevder de sitter på 8761 dokumenter som viser hvordan CIA utfører hacking. Et program som kalles «Year Zero» beskriver ifølge WikiLeaks CIAs globale hackingprogram som er rettet mot amerikanske og europeiske selskaper, inkludert Apples iPhone, Googles Android-telefoner og Microsofts operativsystem Windows.

Flere av disse såkalte virusvåpnene skal CIA ha mistet kontroll over. Programvaren kan brukes til å instruere telefonene til å sende brukerens geolokasjon, lyd- og tekstmeldinger, samt aktivere telefonens kamera og mikrofon.

Det betyr i så fall at personer som måtte ha fått tak i programvaren kan hacke hvilken som helst iPhone, Android eller Smart TV hvor som helst.

WikiLeaks hevder også at det amerikanske konsulatet i Frankfurt er en undercover hackerbase.

– Tar opp lyd mens TV-apparatet ser ut som det er slått av

Ifølge Wikileaks skal CIA også ha utviklet programvare som endrer TV-apparater fra Samsung til skjulte mikrofoner.

Ifølge varslernettstedet har CIA, sammen med britenes sikkerhetstjeneste MI5 utviklet et virus kalt Weeping Angel som får Samsung-apparatene til å fremstå som avslått, en såkalt «Fake-Off»-modus.

Mens TV-apparatet er i denne modusen, fungerer fjernsynet som en skjult mikrofon, og tar opp samtaler i rommet for så å sende lyden over internett til en skjult CIA-server.

Nyhetsbyrået AP har snakket med en ekspert innen datasikkerhet, Jake Williams i Rendition Infosec. Han sier dokumentene fremstår som ekte. Det samme gjør Edward Snowden.

Snowden: – Ser ekte ut

Snowden skriver at han ikke har rukket å se gjennom alle dokumentene WikiLeaks la ut tirsdag, men varsleren mener innholdet ser ekte ut.

Dette er WikiLeaks

WikiLeaks er et varslernettsted som publiserer lekkede dokumenter fra styresmakter og andre organisasjoner, og samtidig holder kildene anonyme. Det blir finansiert av private donorer, som alle er anonyme, og tar ikke imot penger fra offentlige myndigheter eller store selskaper. Julian Assange er WikiLeaks mest kjente personlighet og har fungert som talsmann siden 2007.

– Jeg jobber meg fortsatt gjennom publikasjonen, men det WikiLeaks har her, er virkelig en stor greie. Det ser autentisk ut, skriver Snowden på Twitter.

Snowden skriver at det som får lekkasjen til å se ekte ut, er blant annet navn på programmer og kontorer som bare en person på innsiden med sikkerhetsklarering kan kjenne til.

Snowden arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). I mai 2013 forlot han USA med store mengder topphemmelige dokumenter som avslørte hvordan etterretningsorganisasjonen drev massiv overvåking av tele- og datatrafikk verden over.

USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert. I august 2014 fikk han innvilget tre års oppholdstillatelse i Russland.

Ingen kommentar fra CIA eller Det hvite hus

En talsmann for CIA sier etterretningstjenesten ikke vil kommentere på «ektheten eller innholdet i det som påstås å være etterretningsdokumenter», ifølge New York Times.

Heller ikke Det hvite hus' talsmann Sean Spicer ønsker å kommentere saken.

(©NTB/TV 2)