Knut Olav Åmås, leder i Mediemangfoldsutvalget, overleverte tirsdag rapporten til kulturminister Linda Hofstad Helleland
Knut Olav Åmås, leder i Mediemangfoldsutvalget, overleverte tirsdag rapporten til kulturminister Linda Hofstad Helleland Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

nytt forslag:

Slik skal NRK-lisensen endres

NRK bør gjøres om til en stiftelse, og den gamle NRK-lisensen må endres, mener utvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rapport fra Mediemangfoldsutvalget foreslås det kutt i pressestøtten, nye tilskuddsordninger og å gjøre NRK om til en stiftelse, ifølge NRK.

Rapporten ble overlevert kulturminister Linda Hofstad Helleland tirsdag.

Av prinsipielle grunner bør NRK gjøres om til en stiftelse, mener utvalget. Den nye NRK-lisensen er foreslått todelt, etter tysk og dansk modell, skriver VG.

Tyskland gikk i 2013 over fra en apparatavhengig og individbasert avgift til en teknologiuavhengig avgift for husstander og bedrifter, heter det i rapporten.

– Alle husstander er avgiftspliktige, uavhengig av om man benytter tilbudet fra allmennkringkasterne, skriver utvalget om den tyske modellen.

Den danske modellen er en såkalt apparatnøytral avgift, der alle som har for eksempel nettbrett og mobiler, må betale.

– Utvalget ber norske politikere om å endre mediepolitikken og oppgradere ambisjonene med de offentlige ordningene så raskt som mulig, og med mye høyere tempo enn hittil. Det haster, sier utvalgsleder Knut Olav Åmås.