– Det er helt nydelig å ha en som vier sin oppmerksomhet bare til deg. I det hele tatt er det godt å bli gjort noe med, når man sitter i rullestol hele dagen, sier Guri Haldrup Hals (96), som bor på Smidsrød Helsehus avdeling 2 i Nøtterøy kommune.

På avdelingen har de ansatte siden oktober i fjor drevet med et nytt prosjekt, kalt «omsorgsmassasje». Det innebærer at beboerne på avdelingen får 15-20 minutters massasje av pleierne noen ganger i uka.

– Det er veldig omtenksomt. Når de kommer med massasjetilbud har man en fin dag. Selv om vi ikke nødvendigvis har vondt trenger vi den kontakten med andre mennesker. Vår kontakt i det daglige liv er jo mest med pleierne våre, sier Haldrup Hals.

– Bør innføres på statlig nivå

At eldre som bor på institusjon får massasje av innleide massører er ikke helt nytt. Men ideen om at pleierne selv skulle begynne å massere de eldre beboerne, var det massør Pål Welin-Larsen som fikk.

Massør Pål Welin-Larsen fikk ideen til at pleiere skulle begynne å massere de eldre. Foto: Rune Blekken
Massør Pål Welin-Larsen fikk ideen til at pleiere skulle begynne å massere de eldre. Foto: Rune Blekken

– Det handler om å gi noe tilbake til den eldre generasjonen. Det mange eldre savner aller mest er å bli sett, og det å få nærkontakt og medmenneskelighet, sier Welin-Larsen, som er massør ved Massasjeklinikken på Tønsberg Medisinske Senter.

Han har jobbet som massør i over 20 år, og blant annet jobbet med kreftpasienter. Ordet omsorgsmassasje er noe som datt ned i hodet hans for en stund siden.

– Jeg vet at det å stimulere muskulaturen gjør veldig mye for psyken.

Pleierne ved avdelingen på Smidsrød Helsehus har fått 15 timers kursing i anatomi og massasje. Under prosjektet har det blant annet blitt foretatt målinger av blodsirkulasjon, hudkvalitet, medikamentbruk, søvn og livskvalitet.

– Omsorgsmassasjen har gitt fantastisk positive resultater. Slik massasje kan innføres hvor som helst i Norge, og min personlige drøm er at dette skal innføres på statlig nivå, sier massøren.

– Også bra for de ansatte

I begynnelsen av prosjektet instruerte Welin-Larsen fem pleiere til hvordan man skulle massere. Etter tre måneder ville de resterende seks pleierne også være med på kurs. Spesialhjelpepleier Liv Bråthen Tønnesen sier omsorgsmassasjen ikke bare er bra for de eldre, men at pleierne også får mye ut av det.

FOTMASSASJE: Olaf Lindholm (87) får fotmassasje av hjelpepleier Kari Coleman. Foto: Rune Blekken.
FOTMASSASJE: Olaf Lindholm (87) får fotmassasje av hjelpepleier Kari Coleman. Foto: Rune Blekken.

– Jeg synes det er veldig givende. Det er litt annerledes enn det vi lærte på vår utdannelse, som handler mer om å stelle, mate, dele ut tabletter. Vi kan gå hjem og være fornøyde med oss selv og det vi har gitt i løpet av dagen, sier Tønnesen.

Fysioterapeut ved Smidsrød Helsehus Marianne Nestaas snakker sammen med pleierne om pasientene, og diskuterer hva som er det beste å gjøre videre. Hun er henrykt over samarbeidet med pleierne, og sier hun har sett store framskritt hos flere av pasientene ved avdelingen.

– Massasje er bra for alle, det gjør godt å bli massert. Man får igang blodsirkulasjonen, det gir livsglede, det er bare positive effekter. En av beboerne hadde vondt i skulderen etter et slag, men etter litt jevnlig massering fra pleierne var bevegeligheten blitt mye bedre og smertene borte, forteller Nestaas.

Håper det blir en del av utdanningen

Det er 16 beboere fordelt på to bygg på avdelingen hvor massasjeprosjektet er innført. Uten den engasjerte avdelingslederen Hanne Hellenes, ville prosjektet trolig aldri vært innført.

– De fortjener å få det lille ekstra. Massasje gir veldig nærhet og en til en-kontakt. Du føler at du får gitt den lille ekstra omsorgen som de trenger som du kanskje ikke har fått gjort før, sier Hellenes.

Avdelingslederen sier de absolutt vil fortsette med prosjektet, og håper nå at opplæring i lett massasje blir en del av helsefag- og sykepleierutdanningen, slik at alle helsearbeidere kan det.

– Da er det lettere å få det inn i bedriften alle steder. Det ville vært kjempebra om dette spredde seg til andre steder i Norge. Alle eldre bør få tilbud om det, sier Hellenes.