SPENT: Forholdet mellom Nord-Korea og leder Kim Jong-un, og Malasiya er svært spent etter at halvbroren til Kim Jong-un ble drept på flyplasset i Kuala Lumpur i februar.
SPENT: Forholdet mellom Nord-Korea og leder Kim Jong-un, og Malasiya er svært spent etter at halvbroren til Kim Jong-un ble drept på flyplasset i Kuala Lumpur i februar. "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS"  Foto: Str

Nord-Korea og Malaysia tar hverandres borgere som gisler

Nord-Korea krever at Malaysia etterforsker drapet på Kim Jong-nam på rett vis og nekter malaysiere å reise ut av landet. Malaysia svarer med samme mynt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea krever at Malaysia etterforsker drapet på Kim Jong-nam på rett vis og nekter malaysiere å reise ut av landet. Malaysia svarer med samme mynt.

Den diplomatiske konflikten mellom landene nådde nye høyder tirsdag, etter at det nordkoreanske utenriksdepartement nærmest tok malaysiere som gissel:

– Alle malaysiske statsborgere i Nord-Korea vil får midlertidig forbud mot å forlate landet til hendelsen som fant sted i Malaysia, er løst på skikkelig vis, erklærte de ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Det er 11 malaysiere i Nord-Korea, inkludert tre ambassadeansatte, to FN-ansatte og seks familiemedlemmer.

Malaysia svarte med samme reaksjon. Visestatsminister Ahmad Zahid Hamidi gjorde det noen timer senere klart at nordkoreanere i landet ikke får reise hjem inntil videre.

Hendelsen det refereres til er drapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, der malaysisk politi har slått fast at Kim Jong-nam ble drept med nervegiften VX.

Drapsetterforskningen har utløst en isfront mellom landene, som tradisjonelt har hatt nær kontakt.

Gjemmer seg

Ifølge KCNA ble Malaysias ambassade i Pyongyang tirsdag informert om at det midlertidige utreiseforbudet er innført for å sørge for sikkerheten til Nord-Koreas diplomater og statsborgere i Malaysia.

Nord-Korea sier de håper saken rundt drapet blir håndtert rask og rettferdig, slik at landene kan gjenoppta sin bilaterale kontakt.

Beskjeden om det som minner om en gisseltaking fra Nord-Koreas side kom rett etter en uttalelse fra den nasjonale politisjefen i Malaysia om at Nord-Korea ikke samarbeider i drapsetterforskningen. To nordkoreanske statsborgere som er ettersøkt i saken skjuler seg etter sigende på den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur.

– Hvor mye lenger har de tenkt å gjemme seg på ambassaden? Det er et spørsmål om tid før de kommer ut, sa Khalid Abu Bakar tirsdag ifølge Reuters.

Utvisninger

Etter drapet på Kim Jong-nam ble to kvinner pågrepet, anklaget for å ha drept ham med nervegassen.

Ifølge Sør-Korea sto Nord-Korea bak attentatet, en påstand som provoserte nordkoreanerne enormt og som blant annet Nord-Koreas ambassadør Kang Chol kritiserte. Lørdag ble han erklært uønsket i Malaysia etter at han ikke beklaget sin kritikk mot etterforskningen.

Da han reiste fra landet sa han til pressen at obduksjonen av Kim ble gjort uten samtykke fra Nord-Korea, og at den skjedde uten nærvær av nordkoreanske representanter.

Nord-Korea har for øvrig også formelt utvist Malaysias ambassadør til landet, men han var allerede hjemkalt som følge av bråket.

(©NTB)