Dette er legenden Lord Bendtner: – Du skal ikke si mye til ham før han ikke liker deg

Nicklas Bendtner (29) er klar for Eliteserien. Det kan fort bli et artig tilskudd - ikke minst utenfor banen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske dynamittspissen (195 cm på strømpelesten) må være et av tidenes kjøp i norsk fotballhistorie.

– Dette må være en av de største klassesigneringene noensinne, sier Brede Hangeland om sjokkovergangen. De to har spilt mot hverandre en rekke ganger.

Fyllekjøring, baronessebarn og skyhøy promille
Bendtner slo seg opp og frem som Arsenal-spiller. I ni år hevet Bendtner lønn i London under Arsene Wenger - en mann som også ga dansken rikelig med tillit i starten av karrieren.

Det førte Bendtner inn i eliten av europeisk fotball, ikke minst for det danske landslaget. I 2006 fikk Bendtner sin debut for Danmark, 18 år gammel.

Men så kom de mange nedturene.

I september 2009 kjørte dansken av veien og krasjet i sin rådyre Aston Martin, men unnslapp med mindre skader. Bendtner har senere uttalt at det var da han følte tilliten fra Wenger for alvor forsvant.

– Etter bilulykken min fikk jeg aldri en skikkelig sjanse til å få en fast plass på laget. Det gikk over ett og et halvt år uten en skikkelig sjanse til å vise hva jeg dugde til, sa han da han meldte overgang til Sunderland i 2011.

Det hjalp nok heller ikke at han ble fotografert utenfor en nattklubb med buksen nedenfor anklene etter Mesterliga-tapet for Manchester United i 2009. Bendtner fikk en saftig bot av klubben for uakseptabel oppførsel og måtte rykke ut på klubbens hjemmeside og beklage opptrinnet.

Det var også prestasjonene utenfor banen som tidlig skjenket ham kallenavnet Lord Bendtner. København-mannen fikk i 2010 sønnen Nicholas Bendtner sammen med den danske baronesse Caroline Fleming - og kallenavnet Lord Bendtner så dagens lys på en rekke internettforum.

FORSIDEGUTT: Nicklas Bendtner har aldri vært redd for å by på seg selv. Foto: Elle.
FORSIDEGUTT: Nicklas Bendtner har aldri vært redd for å by på seg selv. Foto: Elle.

De to gikk fra hverandre i 2011, men kallenavnet har blitt hengende ved spissen. Ikke minst fordi Bendtner har en helt spesiell holdning på banen, der han ofte følger sine egne, lett nonchalante spilleregler og har et særegent kropsspråk - særlig i motgang.

– Han er en mann som utstråler en helt enorm selvtillit, til tross for at han ikke helt har evnene på feltet sitt, sa Asbjørn Slettemark i Matchball Mandag for ett år siden.

Raste mot Wenger
Totalt fikk Bendtner 106 Premier League-kamper for Arsenal, før han i 2014 gikk til tyske Wolfsburg. Da hadde det utenomsportslige allerede rukket å ta fullstendig overhånd.

I 2011 raste Bendtner mot behandlingen han fikk av manager Arsène Wenger den siste tiden på Emirates.

– Jeg vil aldri dra tilbake til Arsenal. Hvis jeg kan få det som jeg vil, kommer jeg aldri til å spille for dem igjen, sa dansken den gang.

Det til tross for at han etter hvert havnet på forsidene av de gale grunnene og etter hvert fikk mer negativ oppmerksomhet enn noen andre fotballspillere i den engelske toppdivisjonen.

Nordtveit: - Han er dønn ærlig

Norske Håvard Nordtveit spilte to sesonger sammen med Bendtner i Arsenal, og reagerte for seks år siden på kommentarene fra den danske landslagsstjernen.

– Du skal ikke si mye til ham før han ikke liker deg. Han er ærlig og alt han sier kommer rett fra leveren. Slik er det med media også. Han er bare dønn ærlig når han uttaler seg, sa Nordtveit i et intervju med TV 2 i 2011.

Bananas på byen
Dønn ærlig er Bendtner også på byen. 2. mars 2013 ble Bendtner stoppet i indre København, i høy fart mot kjøreretningen. Ifølge politiet hadde Bendtner en promille på 1,75 (!) - og kjørte uten gyldig førerkort. Bendtner ble fradømt retten til å kjøre bil i tre år og fikk en bot på nesten én million norske kroner.

I mars 2014 gikk en halvnaken Bendtner amok i København igjen, samtidig som Arsenal møtte Bayern i Mesterligaen. 26-åringen skal blant annet ha pisket en taxi med beltet sitt og skjelt ut eierne av flere kebab-butikker i jakten på nattmat - uten dekning på konto.

BYR PÅ SEG SELV: Nicklas Bendtners bilde av seg selv - kun iført kjærestens BH foran sine edlere deler - gikk rett inn i folkloren. Foto: Instagrram.
BYR PÅ SEG SELV: Nicklas Bendtners bilde av seg selv - kun iført kjærestens BH foran sine edlere deler - gikk rett inn i folkloren. Foto: Instagrram.

Alternativ solkrem
Også i sosiale medier har Bendtner sin helt egen stil. I 2014 la hans daværende kjæreste Julie Zangenberg ut et bilde som gikk verden rundt, ettersom Bendtner poserte i bare BH-en - over sitt eget skritt.

Bendtner har i senere tid levd et omflakkende liv som fotballproff. Kontrakten med Wolfsburg ble terminert i 2016, har Bendtner tjenestegjort relativt anonymt for Nottingham Forest i engelsk Championship.

Nå går altså turen til Lerkendal, Trondheim og Eliteserien.