Sylvi Listhaug talte fredag på den kristen-konservative konferansen Oslo Symposium.
Sylvi Listhaug talte fredag på den kristen-konservative konferansen Oslo Symposium. Foto: Visjon Norge

Vet ikke om jeg skal le eller gråte over Omdals Listhaug-kritikk

Når angrepet i tillegg «dokumenteres» med lemfeldig omgang med fakta, og selvkritikk erstattes med pompøs arroganse, er parodien komplett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger Aftenblads kommentator Sven Egil Omdal forsøkte seg på enkel forskning og mente å dokumentere at det ikke fantes bilder av Sylvi Listhaug med kors i halsen før hun ble innvandringsminister 16. desember 2015, i hvert fall ikke i bildedatabasen til Scanpix. Det viste seg å være feil

Det er derimot riktig at Listhaug bærer korset oftere som innvandringsminister, enn det hun gjorde som landbruksminister. Men det er heller ingen nyhet. Det kunne TV2.no melde kun tre måneder etter at hun tiltrådte.

I intervjuet Listhaug gjorde med TV 2 for ett år siden forklarer hun den økte bruken av smykket slik: «Det er fordi det er tøffe tider, og det er godt å ha noe å støtte seg på og ha med seg. Korset betyr veldig mye for meg fordi det var farmoren min sitt».

Og det er her Omdal tramper i salaten. Han blir tankeleser, går inn i hodet til Sylvi Listhaug og på sin egen Facebook-side påstår han at hun bruker korset som ”en politisk rekvisitt”. Han går rett i fella. Et usaklig angrep som han ikke hadde dekning for, og Sylvi Listhaug kunne slå tilbake med troverdighet.

Omdal må gjerne tro og mene at Listhaug lyver når hun forklarer hvorfor hun bruker korset mer enn før, men han vet det ikke. Derfor bør han holde det for seg selv. De eneste som tjener på dette er Frp og Sylvi Listhaug selv. Hun blir offeret. Slike usakligheter nører opp under et forvrengt virkelighetsbilde hvor Frp og Listhaug er i krig med mediene. Når angrepet i tillegg «dokumenteres» med lemfeldig omgang med fakta, og selvkritikk erstattes med pompøs arroganse, er parodien komplett. Jeg vet knapt om jeg skal le eller gråte.

I disse dager er presisjon viktigere enn noen sinne for oss pressefolk. Tradisjonelle, redaktørstyrte medier er under press, særlig fra høyrepopulister som mener vi i mediene er aktører på venstresiden. Det er fullstendig feil.

Vår journalistikk og våre kommentarer blir i stadig større grad feilaktig tolket inn i en politisk kontekst. Det er kun uavhengig, kritisk og presis journalistikk som kan motbevise det.