NYTT DNA-FUNN I 21 ÅR GAMMEL DRAPSSAK:

70 personer skal inn og DNA-testes i håp om å løse Ronald Ramm-drapsgåten

LARVIK (ÅSTED NORGE): Politiet i Larvik har satt i gang full etterforskning igjen av drapet på den 71 år gamle enkemannen Ronald Ramm som ble brutalt drept i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. desember 1995 blir enkemannen Ronald Ramm funnet drept i sitt eget hus på Rødberg, en kort kjøretur utenfor Larvik sentrum. Det er familien som finner ham etter å ha blitt varslet av bekymrede naboer som ikke har sett 71-åringen på en stund.

I kjelleren ligger katten til Ramm brutalt slaktet, noen har endevendt deler av huset, og i yttergangen ligger Ramm død med 18 slag rettet mot hodet.

– Vi stiller oss selvfølgelig det spørsmålet, hvem er det som retter 18 slag mot hodet til en 71 år gammel mann? Hva er det som driver den handlingen, spør leder for kriminalseksjonen i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen.

Nytt DNA-funn

Åsted Norge har fått tilgang til bilder og beslag som er bevart på politistasjonen i Larvik. I materialet ligger fortsatt sporene som kan felle en mulig drapsmann.

På åstedet i 1995 fant politiet blant annet spor fra sæd fra en annen mann på Ramms kropp, samt spor fra neglene hans. Politiet vet ikke om samleiet kort tid før drapet var frivillig eller ikke, og om det er drapsmannen som la igjen sporene. I tillegg har politiet sikret et skoavtrykk og flere uidentifiserte fingeravtrykk på stedet.

Bildet viser et fottøyavtrykk som ble sikret av politiet på åstedet i huset til Ronald Ramm i Larvik.
Bildet viser et fottøyavtrykk som ble sikret av politiet på åstedet i huset til Ronald Ramm i Larvik. Foto: Politiet

Åsted Norge kan avsløre at politiet, ved hjelp av nye analyser av det gamle materialet, har nye spor som kan felle Ronald Ramms ukjente drapsmann.

– Vi har nå fått fram en DNA-profil hentet fra avdødes fingre. Den er ikke helt fullstendig, men den er god nok til at den kan identifisere hvem det er som har profilen og den er god nok til at den ligger i sporregisteret, forteller Abrahamsen.

Et eget team ved politistasjonen i Larvik jobber nå intenst med saken. Etterforskningen i den 21 år gamle drapsgåten er i gang igjen for fullt.

– Vi kommer til å iverksette, nå helt umiddelbart, et nytt DNA-prosjekt. Det betyr at vi kommer til å spørre en hel del personer, rundt 70 kanskje, om de er villige til å avlegge en prøve for å se om det kan være de som har DNA-profilen. Og det kommer vi til å starte med i morgen, sier Abrahamsen.

Ramm var sexfiksert

Ronald Ramm ble funnet av familien 8. Desember 1995. Da hadde han allerede ligget død i en uke. 30. November er siste sikre observasjon av Ramm som deltok på en julegrantenning i Larvik sentrum. I postkassen fant politiet avisen fra 1. desember.

– Obduksjonsrapporten mener at et mulig dødstidspunkt er 1. desember 1995. Og det er det vi etterforsker saken ut i fra vi også, sier Abrahamsen, som leder kriminalseksjonen i Sør-Øst politidistrikt.

Bak denne døren lå Ronald Ramm i en blodpøl da han ble funnet drept.
Bak denne døren lå Ronald Ramm i en blodpøl da han ble funnet drept. Foto: Politiet

Men motivet for det brutale drapet er fortsatt en gåte for politiet.

Det var kjent i flere miljøer, også blant flere kriminelle, at Ramm hadde mye penger hjemme.

71-åringen var opptatt av at folk skulle vite at han hadde mye kontanter. Men da politiet kom til huset til Ramm fant de en uåpnet safe med 110.000 kroner i, smykker liggende i smykkeskrin og en lommebok med 7778 kroner i stua. Skuffer og skap var rasert, men det virker ikke som gjerningspersonen har tatt noe med seg fra huset.

En annen teori er at noen skal ha følt seg krenket av Ramm. Noen kan ha søkt hevn.

– Det vi vet er at er at han var sexfiksert. Han var veldig opptatt av sex. Og han har også en domfellelse, som ligger langt tilbake i tid, riktignok, fra 1960, men som gjaldt seksuelt misbruk av en ung, mindreårig pike. De to tingene i sammenheng, og særlig det at han var så sexfiksert på sine senere år, er også åpenbart et interessant mulig motiv, forteller Abrahamsen.

Følte seg truet

71-åringen fortalte til familien sin at han følte seg truet i tiden før drapet. Han gikk blant annet til innkjøp av en enkeltløpet hagle og ble skeptisk til å slippe folk inn i huset sitt.

I dette huset bodde Ronald Ramm. Det var her han ble funnet drept. Huset var låst fra utsiden, og kun et lite vindu sto åpent.
I dette huset bodde Ronald Ramm. Det var her han ble funnet drept. Huset var låst fra utsiden, og kun et lite vindu sto åpent. Foto: Politiet

Men tegn tyder på at Ramm allikevel kan ha sluppet inn drapsmannen. Huset hans var låst da familien fant ham 8. desember 1995, kun et lite vindu i yttergangen sto åpent.

– Vi har ikke noe tegn til at det var innbrudd. Vi vet at huset ble funnet låst. Vi har også en nøkkel som trolig er på avveie. Så en mulighet er selvfølgelig at Ramm har sluppet vedkommende inn og så har da ugjerningen funnet sted hvorpå da gjerningspersonen kan ha låst seg ut av huset igjen, sier Abrahamsen.

Har sjekket 400 personer

I et tidligere DNA-prosjekt har politiet sjekket over 400 personer fra ulike miljøer, også en del fra det kriminelle miljøet, i Larvik.

Nå skal rundt 70 nye personer, delvis fra de samme miljøene, sjekkes mot det nye DNA-funnet i håp om at det gir treff på hvem som var i huset til Ramm like før eller under drapet.

Politiet mener at denne hagesaksen ble brukt til å drepe Ronald Ramm.
Politiet mener at denne hagesaksen ble brukt til å drepe Ronald Ramm. Foto: Politiet

– DNA-funnet er veldig interessant, det er jo på mange måter bærende for etterforskningen akkurat nå. Men det er jo ikke bare det, det ligger mye annet i saken som vi ser på med helt friske øyne. Og vi har selvfølgelig håp om å klare å oppklare saken.

Politiet ber folk som har informasjon om saken om å ta kontakt.

– Det kan være personer som aldri har tatt kontakt med politiet, det er viktig at de nå trer frem. Det gjelder jo for så vidt også de som har vært i kontakt med politiet tidligere, men som føler at det ikke har blitt fulgt opp på en ordentlig måte. Nå er vi klare til å følge det opp så ta også dere kontakt med politiet, avslutter Abrahamsen.

Har du informasjon i saken? Ring politiet i Larvik direkte på 97558026 eller tips Åsted Norge – astednorge@tv2.no eller 22389898.