HODELUS: Lite lyst på besøk av denne? Da kan det hjelpe å sjekke ofte for å unngå spredning. 
HODELUS: Lite lyst på besøk av denne? Da kan det hjelpe å sjekke ofte for å unngå spredning.  Foto: M. Motzfeldt Laane/NTB Scanpix

Slik sjekker du barna for lus

Tiden etter vinterferien er høysesong for hodelus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. Og når barna møtes igjen i barnehagen og på skolen etter feirer, er det høysesong for hodelusen.

Høysesong for lus

Vinterferien er nå tilbakelagt over hele landet, og 6. til 12. mars er nasjonal uke for å sjekke for lus.

Apoteker Inger Johanne Kjelsen ved Boots apotek er positiv til tiltaket.

– En nasjonal kampanjeuke for lusesjekk er et bra tiltak, dette er den mest effektive måten å stoppe spredning av lus. Har du en timeplan som er presset i hverdagen, kan helgen som kommer være et fint tidspunkt, tipser Kjelsen.

Fire enkle trinn for lusesjekk

Kjelsen forklarer hvordan du enkelt og kjapt sjekker barna for lus gjennom fire trinn:

1. Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.

2. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.

3. Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4.Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Folkehelseinstituttet påpeker at det ikke bare er barna som bør sjekkes, men hele familien.

Dette gjør du dersom du finner lus

Dersom du finner tegn til små blindpassasjerer på hodet til noen i familien, mener Kjelsen at det ikke er noen grunn til å fortvile.

– Det er i så fall ingen krise. Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Allikevel er det viktig å behandle så snart som mulig, sier Kjelsen.

På apoteket finner du en rekke lusemidler med forskjellige virkestoffer.

– Det er verdt å merke seg at en del lus er blitt resistente mot det mest brukte virkestoffet, og da er behandling med dimetikon – et silikonpreparat – et godt alternativ. Dette tar livet av lusene rent mekanisk, forklarer apotekeren.

Les mer om hvordan du skal håndtere hodelus på Folkehelseinstituttets nettsider eller spør om råd på apoteket.