I februar ble det sammenstøt mellom steinkastende ungdom og politi under opptøyer i Rinkeby i Stockholm.
I februar ble det sammenstøt mellom steinkastende ungdom og politi under opptøyer i Rinkeby i Stockholm. Foto: TT NEWS AGENCY / NTB scanpix

Rinkeby-ungdommer: – Russisk TV-kanal ville betale oss for å lage bråk

– De ville bestikke oss med 400 svenske kroner hver, sier en av ungdommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar kom det til sammenstøt mellom steinkastende ungdom og politi i Rinkeby i Stockholm.

Bydelen består av mange drabantbyer med høy andel innvandrere, og det har flere ganger vært opptøyer og bilbrenning i gatene.

Under februar-opptøyene skjøt politiet med skarpt mot minst én av steinkasterne. Flere biler ble satt i brann, og butikker skal ha blitt plyndret.

Store sosiale forskjeller, arbeidsløshet og utenforskap er noe av det som ligger bak urolighetene.

– De ville bestikke oss

Nå forteller to Rinkeby-ungdommer uavhengg av hverandre til den danske radiokanalen Radio24syv at en russisk TV-kanal angivelig ville betale dem for å lage bråk foran kameraet. For 400 kroner skulle de skape «action», lyder de oppsiktsvekkende påstandene.

– De kom bort til oss og sa at de ville ha action. De ville bestikke oss med 400 svenske kroner hver, sier en av ungdommene som Radio24syv omtaler som Mohammed.

Det var to menn som introduserte seg som russiske journalister, og Mohammed kunne høre at de snakket det som Mohammed oppfattet som russisk.

– Mens vi snakket med dem, kom politiet til oss. Vi ville ikke gjøre det. Men da politiet kom, sa de russiske journalistene at det var vi som hadde sagt at vi ville vise dem action for 400 svenske kroner, sier Rinkeby-ungdommen i et intervju med den danske radiokanalen.

Politiet i Stockholm har hørt om hendelsen, skriver Aftonbladet.

– Men vi kan ikke bekrefte at det faktisk har skjedd, sier presseansvarlig Mats Eriksson til avisen.

Rinkeby ble gjenstand for internasjonal oppmerksomhet da USAs president Donald Trump kritiserte svensk flyktningepolitikk og henviste til en dokumentar om Rinkeby. Noen dager senere oppsto opptøyene i drabantbyen.

Säpo: – Russland sprer desinformasjon

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil Russland påvirke både opinionen og beslutningstakere gjennom spredning av desinformasjon. Fenomenet som er kjent som «aktive tiltak», ble omtalt i Säpos kontraspionasjearbeid for 2015.

– Hensikten er å få ut prorussiske budskap samt bidra til uro og skape splittelse i samfunnet, skrev Säpo.

Under den kalde krigen var KGB kjent for å gjennomføre «aktive tiltak» – påvirkningsoperasjoner der desinformasjon var blant virkemidlene. I forbindelse med presidentvalget i USA konkluderte to uavhengige rapporter med at tusenvis av falske nyhetsmeldinger spredt via nettsteder og sosiale medier også stammet fra Russland.