MÅ ANGRIPE: Arsenal-manager Arsène Wenger mener den eneste fordel hans lag har før returkampen mot Bayern München, er at laget må gå rett i angrep.
MÅ ANGRIPE: Arsenal-manager Arsène Wenger mener den eneste fordel hans lag har før returkampen mot Bayern München, er at laget må gå rett i angrep. Foto: Michael Dalder

Snuoperasjonene som gir Arsenal og Barcelona håp

Aldri har et lag med samme utgangspunkt som Barcelona avansert i europacupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Arsenal og Barcelona fikk rundjuling i første oppgjør i åttendedelsfinalen i Mesterligaen mot henholdsvis Bayern München og Paris Saint-Germain.

Mens Arsenal har med seg 1-5 fra Tyskland, er Barcelona 0-4 bak med 90 minutter igjen å spille på Camp Nou.

Det kan virke som en umulig oppgave, og så langt i europacuphistorien har Barcelonas utgangspunkt vist seg å være nettopp det: Umulig. Aldri tidligere har et lag hatt med seg 0-4 fra første kamp og likevel gått videre til neste runde.

Arsenal kan imidlertid finne håp i UEFA-cupens tredje runde i 1985 om at det faktisk er mulig. Borussia Mönchengladbach hadde med seg en 5-1-ledelse over Real Madrid til den spanske hovedstaden, men på Santiago Bernabéu ble det revansj. Real Madrid vant 4-0, der tomålsscorer Santillana avgjorde med sitt mål i sluttminuttene og sendte Madrid videre på bortemål.

– Den eneste fordelen med vår situasjon er at vi ikke har noe valg. Vi må angripe og prøve å score mål. Fire ganger har vi spilt mot Bayern, som alltid er best eller nest best i Europa, så det gjør det veldig vanskelig. Vi ønsker å gi oss selv en sjanse gjennom å angripe. Uansett hva som skjer, så står vår stolthet på spill. Vi må gi vårt beste i 90 minutter, uttaler Arsenal-manager Arsène Wenger på pressekonferansen i forkant av tirsdagens returkamp.

Bayern München-kaptein Philipp Lahm lover supporterne at de ikke kommer til å ta enkelt på returkampen på Emirates.

– Vi må være veldig fokuserte, spesielt det første kvarteret, og gi Arsenal et inntrykk av at de kan prøve, men at vi kommer til å avansere uansett, sier Lahm til fcbayern.com.

Bare ett avansement uten bortemålsregelen
UEFA.com har laget en liste med de største snuoperasjonene i europeiske klubbturneringer, men bare to ganger har et lag gått videre etter å ha ligget under med fire mål, i tillegg til Real Madrids 4-0-seier i 1985.

La Chaux-de-Fonds 6-2 Leixões, Leixões 5-0 La Chaux-de-Fonds i cupvinnercupens første runde i 1961/62:
Det portugisiske laget Leixões hadde slått Porto i den portugisiske cupfinalen sesongen før og spilte europacup for første gang. Velkomsten var alt annet enn hyggelig. Leixões tapte 2-6 for sveitsiske La Chaux-de-Fonds, men vant 5-0 på eget gress. Portugiserne er fortsatt det eneste laget som gått videre uten hjelp av bortemålsregelen etter å ha ligget under med fire mål.

Queens Park Rangers 6-2 Partizan, Partizan 4-0 Queens Park Rangers i UEFA-cupens andre runde i 1984/75:
6-2-ledelsen fra Loftus Road burde holdt, men mål fra Dragan Mance, Dragan Kalicanin, Miodrag Jesic og Zvonko Zivkovic ga Partizan den nødvendige ledelsen som sendte Beograd-laget videre på bortemål.

Tre mål bak - gikk videre
Det mangler imidlertid ikke på høydramatiske snuoperasjoner i Champions League, selv om ingen har kommet tilbake etter å ha ligget under med fire mål fra første kamp siden turneringen startet i sitt nåværende format i 1992.

Det største comebacket står Deportivo La Coruña for. I 2004 tok et Milan-lag med spillere som Paolo Maldini, Andrea Pirlo og Kaká med seg en 4-1-ledelse til Spania. I en av de største kveldene på Estadio Riazor slo hjemmelaget kraftig tilbake. Walter Pandiani tente håpet allerede etter fem minutter. Juan Carlos Valerón doblet ledelsen, før Albert Luque virkelig skapte spenning med 3-0 like før pause. Et kvarter før slutt scoret Fran målet som sendte spanjolene til semifinalen på bortemålsregelen.

Bare én sesong senere opplevde Milan noe av det samme, da laget ledet 3-0 til pause i Champions League-finalen mot Liverpool. I andre omgang scoret Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso i løpet av seks minutter. Kampen gikk til straffesparkkonkurranse, der Jerzy Dudek reddet det avgjørende straffesparket fra stjernespissen Andrij Sjevtsjenko.

Real Madrid leder 3-1 over Napoli etter det første åttendedelsfinaleoppgjøret før returkampen i Italia tirsdag. Dortmund ligger under 0-1 før onsdagens returkamp på hjemmebane. Samme kveld møtes Barcelona og PSG.