Nest best i Europa: Kreative Ødegaard skapte sjanser på løpende bånd

– Uansett hvilken liga du spiller i så er det et kvalitetstegn å dominere på den måten der, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Martin Ødegaards herlige målgivende pasning fra fredag i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Martin Ødegaard markerte seg virkelig for Heereveen i fredagens kamp mot Go Ahead Eagles.

18-åringen slo en vidunderlig målgivende pasning som stjal mye av oppmerksomheten, men var også gjennomgående solid gjennom oppgjøret og viste flere prov på sin eminente fot.

Mandag la statistikkbyrået Opta ut en tweet via sin nederlandske profil OptaJohan der de kunne «avsløre» at Ødegaard hadde skapte flest sjanser av samtlige i den nederlandske æresdivisjonen denne runden.

Hans seks sjanser skapt var det nemlig ingen andre som overgikk i nederlandsk øverste divisjon. I skrytetweeten om sjanseskapingen brukte de også ordet «arkitekt» om Ødegaard.

– Hadde han hatt lagkamerater av en annen klasse, kunne han ha fort hatt fire-fem målgivende. Det er det beste jeg har sett ham i Heerenveen. Han skapte ting, viste fram touchet, stikkerne og overblikket. Det kom virkelig til sin rette i den rollen han hadde etter hvert, sier Jesper Mathisen.

– Uansett hvilken liga du spiller i så er det et kvalitetstegn å dominere på den måten der
TV 2s ekspert så kampen, og selv om han mener det er vanskelig direkte å sammenligne liga mot liga, er han uansett full av lovord om 18-åringens prestasjon.

– Han skaper masse sjanser. Og det å skape sjanser, skape ubalanse og å slå den målgivende pasningen som han gjorde det er fantastiske prestasjoner uansett. Verken nederlandsk æresdivisjon eller Go Ahead Eagles er noen målestokk sånn sett, men uansett hvilken liga du spiller i så er det et kvalitetstegn å skape sjanser gjennomgående og å dominere på den måten der, sier han.

Statistikkbyrået Opta har tall fra alle de store europeiske ligaene, og Ødegaards prestasjoner overgår også det som ble prestert på det ypperste nivået i mange andre europeiske land.

Bare en spiller i Europas største ligaer var bedre enn enn Ødegaard, viser Optas tall.

I Premier League var det tre spillere som skapte fem sjanser, nemlig Dusan Tadic, Nathan Redmond (begge Southampton) og Gylfi Sigurdsson (Swansea).

Bare Pedro Santos fra portugisiske Braga skapte flere sjanser enn Ødegaard i helgen. Han stod for sju potensielt avgjørende pasninger da klubben hans slo Arouca 3-1. Også Santos noterte seg for en målgivende.

Tre spillere var like gode som det norske stortalentet når det kommer til å legge til rette for lagkameratene: Bayern Münchens Thiago Alcantara, Milans José Sosa og Atalantas Remo Freuler.

– En forventning og en spenning i kroppen hver gang han hadde ballen
Mathisen hyller ferdighetene det norske stortalentet viste fram. For selv om han var trygg og god også i starten, da Heerenveen stanget og Ødegaard spilte dypere i banen, var det spesielt leveringen utover i oppgjøret som imponerte.

– Han styrte butikken i hele 2. omgang. Det var mange keitete mottak og dårlige avslutninger fra lagkameratene han spilte fram, men Ødegaard var fantastisk god. Både som TV-seer og som publikummer på tribunen så satt man med en forventning og en spenning i kroppen hver gang han hadde ballen, og det var ikke bare fordi han er norsk.

– Det finnes noen av disse spillerne rundt omkring, men ikke så mange. Han er en attraksjon som vi i Norge har visst om lenge, men som mange bare har snakket om. Nå er utfordringen å klare å levere slik hver eneste uke.

– Hva betyr dette for Ødegaard?

– Det er kjempegledelig. Han har garantert følt på det presset som det er å komme til en mindre klubb fra en storklubb. Det er forventninger om at han skal prestere hver eneste uke, og i denne kampen var han i en helt eget klasse, sier Mathisen.

– Litt som å se Martin Ødegaard i Tippeligaen igjen
Til tross for at Ødegaard var banens beste, klarte ikke Heerenveen å vinne over bunnlaget Go Ahead Eagles. Ekspert Mathisen er ikke blind på at nivået på motstanderen også har noe å si når man sammenligner med de store europeiske ligaene.

– Det spiller selvfølgelig inn, for bortsett fra at Go Ahead Eagles har et veldig kult navn så var det ikke så mye positivt å si. Det er ikke et veldig bra fotballag, de hang ikke sammen og det var masse rom. Så dette var litt som å se Martin Ødegaard i Tippeligaen igjen. Det var ikke noe mer motstand enn det, sier han.

Lover godt for landslaget
Allerede fredag var lovordene store om nordmannen, spesielt på grunn av den målgivende pasningen som sørget for 2-1-målet i kampen.

– Den pasningen der er det ikke mange andre som slår. Kunst, skrev Mathisen på Twitter da.

TV 2s ekspert gleder seg til fortsettelsen, både for Ødegaard på klubbnivå og for det norske landslaget.

– Det er gledelig for Ødegaard, og det er veldig gledelig for Lars Lägerback. Selv om Ødegaard ikke er den typen spiller som Lagerbäck vanligvis bygger lagene sine rundt, så er det alltid plass til gode spillere i hans lagoppstilling. Hvis Ødegaard spiller på dette nivået her, så spiller han også for landslaget, sier Mathisen.

TV 2-eksperten er også snar om å skryte av en annen nordmann som gjorde det godt i Ødegaards nærområde i helgen. Sander Berge spilte nemlig hele kampen da Genk slo Club Brugge 2-1 i belgisk toppdivisjon.

– Det er utrolig gledelig. De er to spillere som det er knyttet enorme forventninger til, og nå begynner de å vise ting mer jevnlig enn det de har gjort tidligere. Inn mot neste kvalik er dette to spillere det er naturlig at blir sentrale for Norge, sier han.

Se Ødegaards nydelige målgivende pasning fra helgens runde i videovinduet øverst!

Flest sjanser skapt i Europa i helgen. Tall fra OPTA-.
Flest sjanser skapt i Europa i helgen. Tall fra OPTA-.