GOOD OLD DAYS: Slik så det ut høsten 2008 da Rangers slo Celtic 4-2 på Celtic Park, tre og et halvt år før konkursen. Frem til nå har laget stått uten manager og mangler to til trenerapparatet. Likevel tror Lars Johnsen, som har skrevet mye om konkursen i Rangers, at laget vil kjempe sammen med Celtic i toppen igjen.
GOOD OLD DAYS: Slik så det ut høsten 2008 da Rangers slo Celtic 4-2 på Celtic Park, tre og et halvt år før konkursen. Frem til nå har laget stått uten manager og mangler to til trenerapparatet. Likevel tror Lars Johnsen, som har skrevet mye om konkursen i Rangers, at laget vil kjempe sammen med Celtic i toppen igjen. Foto: Gareth Easton

Kaos-Rangers kan bli større enn Celtic

De blå fra Glasgow har måttet forberede seg til «Old Firm» med midlertidig trener og stor usikkerhet. – Veldig spesiell situasjon, mener tidligere Rangers-spiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12.30 på TV 2 Sport Premium, Sportskanalen og tv2sumo.no: Celtic-Rangers

Protestantene fra Rangers FC har siden tiende februar stått uten manager.

Tidligere sjef i Rangers, Mark Warburton, tok i februar med seg sine to assistenter til Nottingham Forest, i håp om å kunne ta over som trenere i Championship-laget. Nottingham har stått uten manager siden januar.

Det ble ingen overgang for trenerne, da Nottingham bestemte seg for å fortsette med sin midlertidige trenerduo ut sesongen.

Da Rangers-trenerne returnerte til Skottland kom styret i Rangers med en pressemelding. Styret hadde mottatt og godtatt oppsigelsene fra Warburton og hans hjelpere assistenttrener David Weir og rekrutteringsansvarlig Frank McParland, ifølge BBC.

Problemet var at disse oppsigelsene aldri skal ha blitt levert fra Rangers-trenerne. De sportslige resultatene stod ikke i stil med de økonomiske investeringene, mente Rangers-styret.

– Vi forventet å havne på en sterk andreplass bak Celtic, og har en stall som burde klare dette for å havne i Europaliga-kvalifiseringen. Vi er ikke der vi ønsket å være før sesongen, lød uttalelsen fra styret dagen etter oppsigelsene.

At Warburton og hans to assistenter skal ha vurdert å forlate skuta, kan ha vært dråpen som fikk styrets begre til å renne over, og godta oppsigelsene.

Oppsigelsene som aldri var blitt levert, hevder trenerne ifølge BBCs Chris McLaughlin.

Portugiser inn som sjef

Nå har klubben dagen før Old Firm-oppgjøret ansatt Pedro Caixinha som manager. Portugiseren skal ha stått blant de øverste på topplisten over hvem skottene kunne tenke seg som sjef.

– Det er en stor ære å kunne bli Rangers-manager. Klubben har en storslått historie og flotte tradisjoner, og jeg er stolt av å kunne følge i fotsporene til legendariske managere som Walter Smith, Graeme Souness og Jock Wallace, sier Caixinha i en pressemelding fra klubben.

Pedro Caixinha skal ha hatt fire måneder igjen av sin kontrakt med Qatar-laget Al-Gharafa, men det gjorde visstnok Caixinha noe med.

46-åringen skal ha vært villig til å betale over tre millioner norske kroner for å få avtalen med Al-Charafa opphevet.

– Kom som et sjokk

Thomas Kind Bendiksen dra fra hjembyen Harstad og Harstad IL til Rangers i 2007 som 17-åring. I løpet av sin tid i den fotballgale byen fikk Kind Bendiksen tre kamper for blåtrøyene. Han ble meget overrasket over trenerkaoset som har herjet klubben siden februar, sier han til TV 2.

– Det kom jo som et sjokk. Hele situasjonen var veldig spesiell, og det hersket mange forskjellige historier om hva som hadde skjedd.

Harstadværingen forlot klubben i 2012, bare uker før konkursdommen ble avsagt.

– Vi visste at klubben var i trøbbel, og gikk egentlig bare og ventet på en rettssak. Det var veldig trist hvordan alt ble. På det tidspunktet var vi verdens mestvinnende klubb, så gikk det rett ned.

27-åringen følger fremdeles sin gamle arbeidsgiver tett, og gleder seg over at klubben nå er tilbake i Premiership.

Thomas Kind Bendiksen forlot Rangers til fordel for Tromsø i 2012, bare noen uker før klubben ble slått konkurs.
Thomas Kind Bendiksen forlot Rangers til fordel for Tromsø i 2012, bare noen uker før klubben ble slått konkurs. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

– Det har vært veldig spennende å se prosessen i ettertid. Når man møter amatørlag nede i divisjonene, men likevel fyller stadion med opptil 50 000 tilskuere, skjønner man at det fansen bidrar med i klubben er helt enormt, forteller han.

Kind Bendiksen, som i desember ble Sandefjord-spiller, er overbevist om at Rangers vil bli de største igjen.

– Jeg er hundre prosent sikker på at de vil komme tilbake, så lenge de har det økonomiske på plass. De vil alltid være en attraktiv klubb for spillere, og om et par sesonger vil de kjempe om gullet. På sikt er den ingen grunn til at Rangers ikke skal bli best i Skottland.

Gjenstand for maktkamp

Josimarskribent og journalist Lars Johnsen har skrevet flere saker om konkursen til Rangers, og mener det lenge har murret i korridorene på Ibrox Stadium.

– Det er alltid kok rundt klubben, som jo er enorm, kanskje topp fem blant de største klubbene i Storbritannia. Det er mange i klubben som har mange sterke meninger. Rangers FC var gjenstand for maktkamp i tiden rundt konkursen i 2012, og det var mye tumulter.

Johnsen tror Rangers-styret har all grunn til å være misfornøyd med hvordan laget har prestert så langt denne sesongen.

– De hadde nok før sesongen håpet å være med Celtic helt i toppen. Nå er de på en tredjeplass, men milevis langt bak, sier Johnsen.

Vil utfordre Celtic igjen

Rangers står med to seire på de siste åtte seriekampene. Celtic har vunnet alle sine ligakamper denne sesongen, med unntak av én, hvor de spilte 2-2 borte mot Inverness i september. Selv om Johnsen mener Rangers har vært for dårlige, er han sikker på at de vil kunne utfordre Celtic igjen.

– Jeg er overbevist om at de blir blant de to store igjen. Når det blir ryddigere forhold i klubben, kommer de til å bli topp to igjen, fordi de har muligheten til å generere så mye økonomi.

Han ser heller ingen begrensning for at Rangers kan bli bedre enn Celtic.

– Det er snakk om å vinne serien ett år, og bli kvalifisert for Champions League, så har de hentet inn mye av forspranget Celtic har, sier han.

Mye usikkerhet

Rangers FCs kaptein Lee Wallace ble i februar sjokkert da meldingene om manager Warburtons oppsigelse var blitt levert kom på nyhetene.

Rangers Lee Wallace i duell med Malmös Amin Wazari under bedre tider for Glasgow-laget i 2011. Da møtte de svenskene i kvalifiseringen til Mesterligaen.
Rangers Lee Wallace i duell med Malmös Amin Wazari under bedre tider for Glasgow-laget i 2011. Da møtte de svenskene i kvalifiseringen til Mesterligaen. Foto: Scott Heppell

– Det kom som et sjokk. Det var en rar situasjon. Jeg ble fortalt at jeg måtte se nyhetene, og da jeg skrudde på Sky Sports News så jeg hvordan alt utartet seg. Det var ikke hyggelig å finne det ut det på den måten, sa kapteinen til Daily Record.

Emerson Hyndman ble hentet på lån av daværende manager Warburton fra Bournemouth, og kjente ikke til den nåværende midlertidige manageren Graeme Murty fra før.

– Det er alltid vanskelig etter at en manager drar. Det er tøft å finne plassen sin, og ingen vet hvor man står i klubben. Men vi har håndtert dette fort, og Graeme har hjulpet til i dette, sier amerikaneren til skotske Evening Times.

Kilder: Rangers, Fox Sports, BBC