Memphis brukte database-byrå da han vraket Premier League-klubb

Den tidligere Manchester United-stjernen stråler i Ligue 1. Det er ikke tilfeldig.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Memphis drømmemål for Lyon fra tidligere i måneden i videovinduet øverst!

Memphis Depay har fått orden på karrieren, og står med fem mål på ti ligakamper i Lyon-drakten etter januar-overgangen fra Manchester United.

Lenge så det dog ut til at nederlenderen, som ikke lyktes i Manchester, ville fortsette karrieren i Premier League som Everton-spiller.

Under Ronald Koemans vinger kunne nemlig landsmannen fått en sjanse til å bevise at ligaen ikke var for høyt nivå for ham, men i stedet er det altså nå Ligue 1-klubben Lyon som får nyte 23-åringens tjenester.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Nå viser det seg at det ikke bare var magefølelsen som fikk Memphis til å vrake en overgang til Merseyside. Onsdag kom det nemlig fram at det nederlandske databasebyrået SciSports hadde vært involvert i valget.

sine hjemmesider avslørte SciSports, samtidig som det nederlandske fotballmagasinet VI publiserte en artikkel om temaet, at de spilte en rolle da overgangen til Lyon ble gjennomført.

– I vinter valgte Memphis, som er representert av SEG fra Amsterdam, å vrake Everton, Fenerbahce og italienske og spanske lag til fordel for fireren i Frankrike, Olympique Lyon. Dette var delvis basert på funn fra SciSports, skriver magasinet.

På sine hjemmesider omtaler SciSports seg som et firma som bistår inn mot forskjellige fotballorganisasjoner.

«SciSports gjør vitenskapelig progresjon tilgjengelig og disponibel for enhver profesjonell fotballorganisasjon. Vi gir råd og bygger løsninger for å gi forsyne dem med det konkurransefortrinnet de trenger for å opprettholde eller forbedre sin rangering og status.»

TV 2-ekspert: – Håper dette er en økende trend
Simen Stamsø Møller er veldig glad for at det nå kommer frem at spillere aktivt bruker denne slags informasjon i forbindelse med klubbskifte.

– Dette høres veldig klokt ut. Mitt inntrykk er at spillere for ofte lar seg lokke av klubbers lovnader og lønn. Hvis de ikke slår til umiddelbart, risikerer de et stort steg tilbake i karrieren, sier TV 2s Premier League-ekspert.

Møller, som i disse dager selv opplever hvor seriøs fotballen er selv nede på nivå ni i engelsk fotball, blir ikke akkurat sjokkert av å høre hvor detaljert Memphis og hans team har vært i klubbvalget.

– Jeg er ikke overrasket, i og med at alt rundt fotballen stadig er i utvikling. Klubber kartlegger potensielle nye spillere ned til minste detalj, og det krever egentlig mindre arbeid for representantene til en spiller å kartlegge mulighetene for spilletid og blomstring i aktuelle klubber.

– La oss håpe at dette er en økende trend. Det er alltid trist å se talentfulle spillere ta lite veloverveide retninger i karrieren sin og støve bort, sier Stamsø Møller.

VIDEO: Simen i England - garderobeformaningene er minst på Tippeliga-nivå

– Utførte vi en spillestilanalyse og så på konkurransen i flere klubber
Grunnleggeren av SciSports,Giels Brouwer, forteller også om rollen hans firma spilte i Memphis-overgangen.

– Hans management spurte oss om å gi ham rundt hans neste steg. Deretter utførte vi en spillestilanalyse og så på konkurransen i flere klubber. Vi kombinerte det med de tingene Memphis selv fant viktig, sier han.

Sammen med to kollegaer besøkte han den nederlandske landslagsstjernen i hans hjem i Manchester, og fikk satt seg mer inn i hva spilleren ønsket.

– Han var virkelig åpen for våre data og våre analyser. Hans oppmerksomhet var konstant knyttet til spørsmålet «Hvordan og hvor kan jeg få det bedre?».

Ville unngå samme skjebne som Drenthe
I samme artikkel blir det nevnt at angrepsspillerens rådgivere kontaktet det eksterne database-firmaet for å komme med råd rundt overgangen for å unngå det de omtaler som et «Royston Drenthe-scenario».

Den lovende Drenthe ble hentet til Real Madrid i 2007 med merkelappen «ett av verdens største fotballtalenter», men lyktes aldri i den spanske hovedstaden. I stedet prøvde han seg, også det med mindre hell, i engelske klubber som Everton, Reading og Sheffield Wednesday, samt klubber i Russland, Tyrkia og Emiratene.

Tidligere denne måneden annonserte Drenthe at han som 29-åring legger skoene på hyllen for å satse på rap.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Lik TV 2 Sporten på Facebook