Foto: Youtube

Dette er ikke uskyldig moro, det handler om overgrep

Barnebokforfatter Ann Hilde Bolstad mener det er på tide å stanse russelåter med grovt innhold: – Dette er ikke greit og nå må vi faktisk gjøre noe, raser hun i dette innlegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg velger å tro at ingen som har en datter på 13 år synes det er greit at hun suger p****n til en 19-åring.

Jeg velger også å tro at ingen som har en sønn på 19 synes det er greit at p****n hans blir sugd av en 13-åring.

Så hvorfor lar vi det skje?

I beste fall lar vi det skje fordi vi lar oss lure til at «Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned» ikke handler om overgrep.

I beste fall lar vi det skje fordi vi lar oss lure til at russelåter som dette er uskyldig moro som ingen blir påvirket av.

Men er det virkelig derfor? Eller er det fordi vi velger å stikke hodet i sanden mens vi tenker at «Mitt barn aldri vil finne på å suge en 19- åring eller bli sugd av en 13-åring, så da er det ikke mitt problem.» Men hva med de andre 13- og 19-åringene, da? Naboen, nevøen, sønnen og datteren til kollegaen? Hva med dem?

De er faktisk også noens barn! Kanskje mitt. Kanskje ditt.

For det skjer! 13-åringer suger p****r til 19-åringer for å få lov til å «henge» med russen. Dette ble dokumentert og diskutert i en rekke medier på våren i fjor. Og da kan vi ikke la oss lure til å tro at sånne sanger ikke handler om overgrep, eller at det er uskyldig moro ingen blir påvirket av.

Det er vi voksne som lar det skje. Nå vi trekker på smilebåndene når barne- og ungdomsgenerasjonen vår hopper og synger «Er du tretten, er du med. Når du suger, så går du ned» Eller når vi lukker ørene og lar det passere. Jeg har selv danset til såkalte «uskyldige russelåter», mens jeg har trukket på smilebåndet og latt teksten passere. Men nå er det nok!

Denne teksten kjente jeg gjorde vondt. Jeg vil ikke være med på denne «leken» lengre. Jeg nekter å godta at jentene våre blir tiltalt og omtalt som horer! Jeg nekter å godta forklaringen om at det bare er uskyldig moro, at det ikke handler om overgrep.

Vi må velge å være voksne! Vi må velge å veilede barna våre, og fortelle dem hvorfor også de bør ta avstand til sånne låter. For selv om de færreste 13-åringene suger p****e til de færreste 19-åringene, er det fortsatt noen 13- og 19-åringer som gjør det. Fordi de tror det er vanlig. Fordi de tror det blir forventet av dem. I og med at jeg velger å tro at ingen av oss synes det er greit, velger jeg nå å komme med en appell: La oss sammen stoppe denne utviklingen!

La oss vise vår avsky til disse avskyelige russelåtene som river ned verdien av barna våre. Og selv om vi ikke har en 13- eller 19- åring, har vi kanskje hatt det. Eller så kommer vi kanskje til å få det.

Si det! Skriv det! Skap debatt! La alle vite at vi har valgt å sette foten ned nå – også barna våre. For det er vi voksne som må lære barna våre å verdsette andre mennesker. Det er vi voksne som må lære barna våre hva som er rett og galt. Det er vi voksne som må lære barna de fine verdiene.

Hvis ikke vi velger å gjøre det, hvem vil velge å gjøre det da?

Innlegget ble først delt på Ann Hilde Bolstads egen blogg, og er gjengitt med tillatelse.