FYRER LØS: Petter Northug tar et nådeløst oppgjør med landslagssjef Vidar Løfshus.
FYRER LØS: Petter Northug tar et nådeløst oppgjør med landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nådeløs Northug tar et hardt oppgjør med Johaug-uttalelsene til Løfshus

Petter Northug mener Vidar Løfshus burde konsentrert seg om det sportslige.

Lahti (TV 2): Petter Northug er sterkt kritisk til at landslagssjef Vidar Løfshus i forkant av VM uttalte at media hadde skylden for at Therese Johaug ble tatt i doping.

Northug sier at det ble et samtaleemne blant løperne.

– Det blir diskutert. Å ta opp en sånn ting i forkant av et mesterskap er hodeløst. Det skal ikke skje fra en leder. Men det tror jeg Vidar har skjønt selv. Det går ikke an å holde på sånn, sier han.

– Som leder vet du at du ikke skal ta opp en sånn sak i forkant av et mesterskap. Da skal fokus være på det sportslige og å legge til rette for løperne, sier en alvorlig Northug.

– Tror du det blir et etterspill?

– Ja, det blir det sikkert. Men det styrer ikke jeg. Det sitter et skistyre som skal evaluere alt fra det lederne har gjort til de sportslige resultatene.

Mosbyggen tilbyr nå Løfshus et medietreningskurs.

– Enten er han snill som en pus, eller verst i klassen. Jeg skal snakke med ham i traileren. Jeg skal ta et mediekurs med ham. Han han mye å lære, sier Northug i en mer spøkefull tone.

Løfshus fikk også spørsmål om Johaug. Slik lød det:

– Før mesterskapet startet var det en del overskrifter. Du har ikke sagt så mye om det i mesterskapet, men nå kan du oppsummere litt. Hva tenker du om det som foregikk da?

– Målet vårt var å bli beste nasjon, og det klarte vi, svarer Løfshus.

Landslagssjefen beklaget uttalelsene sine før mesterskapet etter å ha etterlatt et inntrykk av at media var medansvarlige for Johaug-saken.

– Det er media selvsagt ikke, sa han da.

– Tror ikke Løfshus er ærlig
Løfshus sa etter femmila at han var fornøyd med den norske laginnsatsen på herresiden. På spørsmål om det er godt nok at det ikke ble noen norske individuelle herregull, svarer Løfshus slik:

– Ja, det er godt nok. Det er mange som gjerne vil ha det gullet. Harvey ville ha det i dag. Ustjugov ville ha det forrige lørdag. Niskanen ville ha det forleden dag. Det viser at det er bra bredde. Det er flere nasjoner som kjemper. Det har vært stor omtale at det har vært dårlig bredde internasjonalt. Den ligger død nå, sier han.

Northug tror landslagssjefen lyver.

– Jeg tror ikke Løfshus er ærlig når han sier det. Da tror jeg han bløffer. Jeg vet at Vidar ikke er fornøyd med ikke å ta et individuelt gull, sier Northug.

Og er klinkende klar på at han selv også mener det ikke er godt nok.

– Det er ikke bra nok ikke å ta et individuelt gull. I norsk herrelangrenn er det et krav at vi skal levere gull til det norske folk i mesterskap. Det er en del år siden sist, og det er for dårlig. Hadde jeg fått en måned til hadde vi hatt et gull, sier han.

– Mosjonisten ble nedstemt
– Det er mange som mener at Sundby gikk så hardt at det ødela dine gullmuligheter?

– Det er vanskelig å si. Så klart jeg skulle ønske at det gikk roligere fra 45 km til 47 km. Da hadde jeg kanskje hatt punsjen til å kunne tatt seieren. Men vi ble enige på lagmøtet i går at det skulle kjøres hardt ut på sisterunden. Fire på laget ønsket det. Mosjonisten med friplass ble nedstemt, selv om hans stemme talte dobbelt. Det ble fire mot to da. Jeg vil ikke si at laget fratok meg seiersmuligheten. Jeg kan takke meg selv for at jeg ikke er i toppform, sier Northug, og legger til:

– Jeg skulle gjerne hatt en måned til. Da hadde det blitt stygt på sisterunden.