Forbannelsen fortsetter for spurtslått Sundby

Står fortsatt uten VM-gull etter tap på oppløpet på femmila i Lahti.

  • Se Sundby bli spurtslått i videovinduet over - bilder med tillatelse fra NRK

Kanadiske Alex Harvey tok en overraskende seier på VMs siste øvelse - den sagnomsuste Lahti-femmila.

Martin Johnsrud Sundby håpet å bli første nordmann – uten etternavn Northug – som tok VM-gull i et distanserenn siden 2007. Samtidig drømte han om å ta sitt første individuelle VM-gull noensinne.

Men på oppløpet var nordmannen sjanseløs mot den canadiske spurtkanonen Harvey - og endte til slutt på en skuffende femteplass.

– Jeg visste at jeg hadde en god sjanse da jeg lå blant de to første inn i siste sving. Dette er det beste løpet i min karriere, sier Harvey om sitt livs løp.

– Jeg har det dødskjipt akkurat nå, sier Sundby selv til NRK om nedturen.

Dermed maktet ikke Sundby å bryte forbannelsen nettopp på distansen han hadde utpekt som sin største gullsjanse før mesterskapet. Et nytt mesterskap endte uten individuelt gull for Røa-løperen.

Irritert slo Sundby stavene i snøen da han passerte målstreken. Oslo-mannen hadde flere feilskjær på oppløpet og maktet aldri å matche kanonene da alt skulle avgjøres.

Sergej Ustjugov henviste Sundby til sølv på tremila tidligere i VM, før Iivo Niskanen gjorde det samme på 15-kilometeren.

På oppløpet søndag var også russiske Sergej Ustjugov, finske Matti Heikkinen og britiske Andrew Musgrave foran beste nordmann.

Petter Northug hang overraskende lenge med på det raske føret, men var sjanseløs de siste kilometerne og endte på åttendeplass. Sjur Røthe ble nummer seks.

– Jeg føler det gikk ok, men jeg hadde ikke noe igjen når det skal spurtes over mål, sier Røthe.

Det norske laget maktet aldri å samle seg å kjøre noe taktisk opplegg på tampen, til tross for fem nordmenn blant de elleve beste. Sundby rykket da under en kilometer gjensto, men maktet ikke å riste av seg rivalene. De andre nordmennene var derimot avkjørte og sjanseløse på gullkamp.

Landslagssjef Vidar Løfshus lar ikke nedturen på femmila overskygge mesterskapet samlet.

– Vi er beste landslag. Vi har hatt et veldig godt mesterskap, men det er selvsagt flere herreløpere som hadde håpet å ta individuelle gull. Slik er det. Vi får ha det som en ekstra motivasjonsfaktor inn mot OL neste år, sier Løfshus etter et VM med sju langrennsgull totalt.

Han avviser at det taktiske opplegget ble feil på tampen av femmila.

– Vi lå godt foran der og vi satte stor fart underveis, men det var ikke nok til å trøtte ut folk. Når det blir så hard fart inn i de lange bakkene, da forsvinner effekten av dem. Vi må hjem og trene mer, sier Løfshus til TV 2.

– Det taktiske opplegget var å gå jevnt, men vi er ikke sterke nok. Det er en så enormt stor fordel å gå bak, sier Sjur Røthe til TV 2 om kollapsen på tampen.

Forbannelsen
Martin Johnsrud Sundby har hatt maksimalt utur i store mesterskap etter at han slo igjennom som skiløper. I Sotsji i 2014 ble han spurtslått av tre russere. I Falun ble han syk og stilte kun til start på femmila, der han var sjanseløs.

I Lahti har det blitt to ganger sølv, etter stavbrekk i duell med Sergej Ustjugov på tremila. På 15-kilometeren ble Iivo Niskanen for sterk.

Saken oppdateres!

Rekordtempo
Nordmennene skiftet på å ligge i tet underveis i den 50 km lange kraftprøven i Lahti.

Anders Gløersen stakk tidlig og fikk luke, før han ble hentet inn igjen. Deretter ledet Sjur Røthe halvveis ved passering 25 km. Også Petter Northug viste seg frem og tok flere føringer underveis. Det samme gjorde Martin Johnsrud Sundby - og ikke minst den russiske bjørnen Sergej Ustjugov.

Som på jentenes tremil lørdag, var løypeforholdene svært faste. 30 løpere lå samlet i teten til godt over halvveis på VMs siste dag.

En etter hvert rekordrask femmil var et drømmescenario for en Petter Northug med altfor få konkurransetimer i beina. Gang på gang stanset Mosvik-ekspressen opp og tittet på andre de andre utøverne. Underveis virket den regjerende mesteren fra Falun sterk.

Med ti kilometer igjen satte Martin Johnsrud Sundby opp farten. Samtlige fem norske løpere fulgte, men i de finske skogene var ingen løpere sterke nok til å riste av seg feltet. Til det var løypene for raske.

Dermed endte VMs siste strid med et realt spurtoppgjør foran folkehavet inne på stadion i Finland. Der var nordmennene aldri i nærheten av å ta medalje.