De fleste DAB-adaptere til bil som selges per i dag har ikke funksjonalitet til å ta inn trafikkmeldinger. (FOTO: NAF)
De fleste DAB-adaptere til bil som selges per i dag har ikke funksjonalitet til å ta inn trafikkmeldinger. (FOTO: NAF)

DAB-adapter kan skape trafikkproblemer

NAF bekymret for problem med en rekke av adapterne i norske biler.

Overgangen fra FM-radio til DAB+ er godt i gang. Det startet i Nordland, og jobber seg sørover. Innen utgangen av året er det DAB+ som gjelder, om du vil høre på de store-, landsdekkende radiokanalene.

FM-nettet slukkes ikke, men det blir kun de lokale radiokanalene som fortsatt bruker det.

I forbindelse med omleggingen har det vært flere utfordringer, både rundt pris og dekning. Nå har det dukket opp en ny – nemlig trafikkmeldinger.

DAB – dødsbra eller helt dust?

Mangler TA-funksjon

NRK vil sende viktige trafikkmeldinger som bryter gjennom andre sendinger.

– Problemet er at kun et fåtall DAB-adaptere per i dag støtter såkalt Traffic Announcement, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Omleggingen til DAB er i full gang og tusenvis av bileiere har allerede kjøpt DAB-adaptere til bilen sin. Men de færreste adapterne har altså funksjonen TA – Traffic Announcement.

Overgangen til DAB skaper harme

Opplyses ikke

Dette er en velkjent funksjon fra FM-nettet. Uansett hvilken radiokanal du lytter på, eller om du lytter på annen musikk på bilens anlegg eller har skrudd ned volumet, vil trafikkmeldinger bryte gjennom om TA er skrudd på, sier Sødal.

NAF har sjekket markedet, og det viser seg at kun et fåtall av adapterne i salg støtter TA. Adapteren Pure Highway 600 skal ha TA, det samme har Tiny Audio C10. Men det er svært vanskelig å vite om adaptere støtter Traffic Announcement siden de færreste lister opp dette i spesifikasjonene.

Test av DAB-adaptere

Standard i løpet av 2017

I følge den norske produsenten av Tiny Audio, skal TA-støtte bli standard i alle adaptere i løpet av 2017.

– Vi stusser på at denne funksjonen ikke har vært prioritert før omleggingen til DAB. Hvor ansvaret ligger, vet vi ikke. Men det burde vært et krav til adapterne som selges til norske bileiere at de kan ta inn trafikkmeldinger, mener Sødal.

Slik situasjonen er nå må folk vente dersom de ønsker en adapter som har denne funksjonen, fordi utvalget er svært begrenset, skriver NAF i en pressemelding.

Fire av fem bilradioer blir helt ubrukelige

Har startet egen trafikkanal

NRK, som har hatt «enerett» på avbrytende trafikkmeldinger i FM-nettet i mange år, erkjenner at et stort antall adaptere som finnes ikke har denne støtten. Derfor har NRK opprettet en egen radiokanal for trafikkmeldinger, kalt NRK Trafikk.

– Det er en halvveis løsning å be et stort antall brukere skifte radiokanal for å få med seg viktige meldinger, mener Nils Sødal.

Poenget med Traffic Announcement er at trafikkmeldingen skal komme gjennom uansett hva man lytter på slik at man unngår trafikkproblemene før det er for sent.

Forsikringsselskap advarer mot DAB-adapter