ALVORLIGE ANKLAGER: Lørdagens Twitter-tirade fra president Trump har ført til hakeslepp i amerikanske medier. Obamas talsmann så seg nødt til å rykke ut for å kommentere anklagene om avlytting. REUTERS/Jack Gruber/Pool via USA TODAY NETWORK/File Photo
ALVORLIGE ANKLAGER: Lørdagens Twitter-tirade fra president Trump har ført til hakeslepp i amerikanske medier. Obamas talsmann så seg nødt til å rykke ut for å kommentere anklagene om avlytting. REUTERS/Jack Gruber/Pool via USA TODAY NETWORK/File Photo

Obama nekter for Trump-overvåking

En talsmann for tidligere president Barack Obama sier verken presidenten eller noen i Det hvite hus har beordret overvåking av noen amerikansk borger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En hovedregel for Obama-administrasjonen var at ingen tjenestemann i Det hvite hus noen gang skulle blande seg inn i en uavhengig gransking ledet av Justisdepartementet, sier Obamas talsmann Kevin Lewis i en uttalelse lørdag ettermiddag amerikansk tid, ifølge en rekke medier.

– Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noen annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, sier han.

Hevder Trump-bygningen ble avlyttet

Uttalelsen kommer etter Trumps Twitter-tirade lørdag.

I en serie meldinger hevdet president Trump, uten å oppgi noen kilde eller andre bevis, at Barack Obama avlyttet Trump-bygningen i New York under valgkampen.

– Dette er McCarthyism, skrev Trump, og kalte Obama en «fæl» eller «syk» fyr.

Trump refererte med dette til 1950-tallets forfølgelse av kommunister i USA under senator Joe McCarthy.

– Usannsynlig

Etterretningsfolk har avvist overfor amerikanske medier at noen slik avlytting kan ha funnet sted.

Ben Rhodes, Obamas utenrikspolitiske rådgiver og taleskriver, twitret en kommentar at ingen president kan beordre avlytting.

– Disse begrensningene ble innført for å beskytte borgerne fra folk som deg, fyrte Rhodes av på Twitter.

Beskylder Obama for å stå bak lekkasjer

Anklagene er ikke de første Trump retter mot Obama. I et intervju med Fox News i uka som gikk, sa han at han tror Obama både står bak lekkasjer fra Det hvite hus og protester mot den nye regjeringen. Heller ikke da la han fram noe som underbygger anklagene.

– Jeg tror Obama står bak det, for hans folk står definitivt bak det, sa Trump, ifølge CNN.

I årevis bidro også Trump til å nøre opp under teorier om at Barack Obama var født utenfor USA. Kun «naturlig fødte borgere» kan bli president i landet.

I september i fjor, under to måneder før presidentvalget innrømmet imidlertid Trump kort at Obama var født i USA, uten å kommentere saken ytterligere eller gi noen unnskyldning.

Forundret

– Det er bemerkelsesverdig å gå ut med denne typen beskyldninger hvis man ikke har noe å underbygge dem med, sier den svenske USA-eksperten Helen Lindberg, som er gjesteforsker ved The City University of New York.

Hun mener utspillet fra Trump trolig handler om at presidenten føler seg presset av den seneste tidens lekkasjer om kontakt mellom Trump-medarbeidere og Russland.

(TV 2/NTB)