PRØVER LYKKEN: Petter Northug må håpe på lav fart om han skal ha mulighet til å kjempe om VM-medalje.
PRØVER LYKKEN: Petter Northug må håpe på lav fart om han skal ha mulighet til å kjempe om VM-medalje. Foto: Jonathan Nackstrand

Svenskene: – Northugs gullsjanse er null prosent

Vel og merke om konkurrentene gjør jobben sin.

Petter Northug stiller til start på dagens femmil som regjerende mester. Triumfen i Falun sikret mosbyggen en friplass i årets VM.

– Det ville være feigt ikke å gå, sier han.

En skjebnesvanger treningsperiode etter en høydesamling i Val Senales i fjor høst har ødelagt hele sesongen for Northug.

– Det var push, push, push. Ingenting kunne stoppe meg, har Northug tidligere fortalt.

Han fulgte Tour de Ski fra sofaen. I slutten av januar var han tilbake i konkurranse, men det var tydelig at Northug ville få tidstrøbbel.

Han hadde gått glipp av for mye trening. Like før mesterskapet valgte Northug å gi VM-plassen sin til Hans Christer Holund. 31-åringen fra Mosvik valgte å konsentrere seg om sprinten og femmila, de to øvelsene hvor han hadde friplass.

Spurtslo Ustjugov
Den imponerende 5. plassen på sprinten ble en opptur for Northug. I kvartfinalen viste han sågar at han kan spurtslå Sergej Ustjugov på en god dag. Etter sprinten dro Northug hjem til Norge for å lade opp til dagens femmil.

Formen er stigende, men femmila kommer trolig for tidlig for Northug.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Men jeg har gått distanseløp etter jeg kom tilbake, senest forrige helg, og vet at det skal mye til. Jeg skal ha mye stang inn med gode ski og en bra dag om det skal gå, sier han.

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson fra Expressen levner ikke Northug store sjanser på femmila.

SKEPTISK TIL NORTHUGS GULLSJANSER: Expressens Tomas Pettersson tror tempoet blir for høyt for Petter Northug.
SKEPTISK TIL NORTHUGS GULLSJANSER: Expressens Tomas Pettersson tror tempoet blir for høyt for Petter Northug. Foto: Pedersen, Terje

– Om Martin Johnsrud Sundby, Sergej Ustjugov og Marcus Hellner gjør jobben sin, så er Northugs sjanser for gull null prosent. De bør alle kunne sette en så høy fart den siste milen at Northug ikke har en sjanse, sier han.

– Tror du Northug har resignert?

– Det tror jeg ikke. Det er er en lettkjørt løype. I går hang det med ti damer hele veien. Om de ikke gjør jobben i front kan Northug henge med veldig lenge. Men det er jo «korkad» om de ikke setter fart i god tid. Jeg tror ikke Northug får mulighet til å kjempe om en pallplass, sier han.

SVTs ekspert Johanna Ojala er ikke like pessimistisk som Pettersson.

– Petter er Petter, hehe. Can we leave it like that? Han har ikke akkurat vist gullform, men man vet aldri hva som rører seg i hans hode. Løpet kan fort utvikle seg i hans retning. Jeg våger aldri å avskrive Petter, sier hun.

VIL IKKE AVSKRIVE NORTHUG: Johanna Ojala mener forholdene taler i Northugs favør.
VIL IKKE AVSKRIVE NORTHUG: Johanna Ojala mener forholdene taler i Northugs favør. Foto: Åserud, Lise

De fleste hadde forventet at Marit Bjørgen skulle avgjøre 30-kilometeren på et tidlig tidspunkt, men i stedet ble det spenning helt inn til mål. Minusgradene i Lahti har gjort løypen knallhard. Det mener Ojala er en fordel for Northug.

– Det passer hans teknikk at det er hardt. Vi ble overrasket over at Bjørgen ikke gikk ifra i dag. Om han henger med inn vet vi at han er god til å finne lukene og vinne en spurt, sier hun.

Tror på Hellner-gull
Petterson synes det er helt rett av Northug å stille opp i femmilen.

– Han viste en slags form i sprinten. Om alle andre løpere i feltet gjør en dårlig jobb kan han være med der fremme.

Kommentatoren tror det er en veldig god mulighet for svensk gull på VMs siste distanse.

– Det er den overlegent beste muligheten på herresiden i dette mesterskapet. Se opp for Hellner. Han kan være i sitt livs form, sier Pettersson.

Ojala har mer tro på en av Northugs lagkamerater.

– Mitt gulltips er en løper som er veldig sugen på å ta et individuelt mesterskapsgull. Sundby kommer til å selge seg dyrt, sier hun.