Forfang med utrolig bakkerekord da Norge kapret sølvmedaljen

Johann André Forfangs hopp på 138 meter sikret Norge sølv medaljen i lagkonkurransen i hopp. Polen kapret gullmedaljen.

Polen sikret seg gullmedaljen med 1104,2 poeng i lørdagens lagkonkurranse i hopp.

Norge tok en fenomenal sølvmedalje etter totalt 1078,5 poeng. Østerrike kapret bronsemedaljen.

– Det er vanskelig å tro at det er mulig å stå etter et slik hopp som Forfang gjorde da han satte bakkerekord. Det var helt fantastisk. Det var litt berg-og-dalbane, men så kom Forfang og hoppet 138 meter slik at vi fikk sølv. Det var en stor lettelse. Sølvmedalje føles som seier, sa landslagstrener Alexander Stöckl til TV 2.

– Det var bare å stole på utstyret. Jeg var aldri redd. Men jeg fikk adrenalinkick og det var en helt sinnssyk følelse. Det er vanskelig å beskrive. Det gjorde så utrolig godt, sa Forfang selv til TV 2 om monsterhoppet som sikret Norge sølvet.

Se Forfang sette bakkerekord øverst (video med tillatelse fra NRK)

For med sitt hopp på utrolige 138 meter i i finaleomgangen smadret Johann André Forfang bakkerekorden i Lahti. Den gamle rekorden var 135,5 meter.

– Jeg er helt skjelven og høy på adrenalin nå. Jeg traff på hoppet og bare fløy. Jeg har trent mye på det. Det er det å hoppe langt som har drevet meg som skihopper. Jeg fløy, sa Forfang til NRK etter den fantastiske bakkerekorden.

– Jeg har det helt fantastisk nå. Det kiler godt i magen nå. Jeg klarte ikke å stå rolig og var så nervøs, sa Norges helt etter at sølvmedaljen var sikret.

Landslagstreneren hyllet Forfangs utrolige bakkerekord-hopp.

– Hoppet til Forfang var helt fantastisk. Han traff med forholdene og satte bakkerekord, sa landslagstrener Alexander Stöckl.

Monsterhoppet sørget for at Norge for alvor bet seg fast i gullkampen. Etter tredje pulje lå Norge rett bak storfavoritt Polen på resultatlisten.

Den stillingen holdt seg helt til slutt, etter Andreas Stjernens hopp på 125,5 meter.

– Denne sølvmedaljen betyr enormt for oss. At vi nå har funnet ut ting som lag og banket inn en sølvmedalje er helt fantastisk, sa Daniel André Tande til NRK.

– Nesten ikke til å tro
Anders Fannemel beviste at han hadde funnet formen etter sin kjempehopp i 1. omgang.

Men i finaleomgangen fikk han verken farten eller hoppet til å sitte skikkelig. Han landet på skuffende 112,5 meter – og slo ut med hendene i fortvilelse etter fiaskohoppet.

Johann André Forfang slo imidlertid til med bakkerekord og landet på 138 meter. Den gamle bakkerekorden var 135,5 meter.

– Jeg er helt skjelven og høy på adrenalin nå. Jeg traff på hoppet og bare fløy. Jeg har trent mye på det. Det er det å hoppe langt som har drevet meg som skihopper. Jeg fløy, sa Forfang til NRK etter den fantastiske bakkerekorden sin.

Monsterhoppet sørget umiddelbart for at Norge havnet med i gullkampen.

– Det er nesten ikke til å tro, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen etter monsterhoppet.

Daniel André Tande landet på 126 meter. Det sørget for at Norge bet seg fast i gullkampen.

Norges siste hopper, Andreas Stjernen gjorde jobben så det suste i sitt hopp. Han sikret Norge pallplass med sitt hopp på 125 meter.

Meritter
Norge har vunnet lagkonkurransen i VM tre ganger. Laghopping kom på VM-programmet første gang i 1982. Johan Sætre, Per Bergerud, Ole Bremseth og Olav Hansson hoppet på det historiske laget som vant i Holmenkollen.

Etter fire finske seirer på rad og Østerrikes triumf i 1991, kunne Norge juble igjen i Falun i 1993. Bjørn Myrbakken, Helge Brendryen, Øyvind Berg og Espen Bredesen utgjorde det norske laget.

Den hittil tredje og siste norske seieren kom for to år siden, også den i Falun. Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Rune Velta sørget for at Ja, vi elsker ble spilt på svensk jord.

Fannemel er eneste gjenværende deltaker i årets VM.

Norge tok ingen individuelle hoppmedaljer i Lahti. Norge har tatt hoppmedalje i alle VM siden 2003.

På fjerdeplass etter førsteomgang
Anders Fannemel sikret Norge en pangstart på lagkonkurransen med et kjempehopp på 131 meter.

Men det norske laget klarte ikke å sikre seg tetplassen før finaleomgangen.

Polens siste hopper, Kamil Stoch, svevde ned til 130,5 meter og sørget for en klar ledelse.

Polen ledet med 591,9 poeng. Østerrike lå på andreplass med 574,5 poeng, etterfulgt av Tyskland med 573,5 poeng.

Norge endte på fjerdeplass i første omgang med sine 564,3 poeng etter de fire første hoppene.

– Kjempedeilig å starte slik
Anders Fannemel var første mann ut av de norske.

Under gode forhold slo han til med et kjempehopp på 131 meter. Det ga Norge en pangstart på lagkonkurransen.

– Det var kjempedeilig å starte slik. Jeg var litt nervøs, for det er spesielt med lagkonkurranse i VM, sa Fannemel til NRK etter sitt hopp.

Johann André Forfang gjennomførte også et strøkent hopp.

– Det ble litt tynt
Forfang endte på 126,5 meter og 137,9 poeng.

– Det ble litt tynt, for jeg mistet litt høyde i starten av hoppet. Jeg var veldig spent før Anders skulle hoppe. Jeg kjente det veldig i magen før hoppet mitt. Det er en spesiell følelse, sa Forfang.

Norges tredje hopper var Daniel-André Tande. Han fløy langt, men ikke så langt han hadde håpet. Tande landet på 126 meter og fikk totalt 139,7.

Andreas Stjernen flydde ned til 127,5 meter og sørget for at Norge beholdt kontakten med teten. Norge fikk 564,3 poeng totalt etter alle fire hadde satt utfor hoppbakken i lagkonkurransen.

Norges lag: Johann André Forfang, Anders Fannemel, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande