Ny maktdemonstrasjon fra Bjørgen sikret norsk gullfest

Norsk suksess på tremilen sørget for at Norge har tatt samtlige gullmedaljer på jentesiden i Lahti-VM. På tremilen ble det for sikkerhets skyld tredobbelt norsk på pallen.

Lahti/Bergen (TV 2): Selv uten en åpenbar medaljegrossist i Therese Johaug på plass, har Norge regelrett herjet på jentesiden og sopet med seg samtlige seks tilgjengelige gullmedaljer.

I tur og orden har Maiken Caspersen Falla (sprint), Marit Bjørgen (skiathlon), Falla og Heidi Weng (lagsprint), Bjørgen (10 km) Falla, Weng, Urenholdt Jacobsen og Bjørgen (stafett) - og til slutt Bjørgen på tremilen - valset over all motstand i Finland.

Lørdag tok de norske jentene for sikkerhets skyld samtlige tre medaljer på den avsluttende tremilen.

Dramaet kokte det ned til en gullduell mellom Marit Bjørgen og Heidi Weng inn i Lahti-svingen. Der falt Weng av - og måtte se seg slått av Rognes-jenta inn på oppløpet.

– Jeg visste at jeg hadde de beste skiene. Jeg så at Weng falt av i svingen, sier Bjørgen i seiersintervjuet med FIS-TV etter triumfen.

Overfor TV 2 utdypet gullvinneren:

– Det var en raskt tremil, og det var Heidi og Kalla jeg fryktet mest. Da jeg brakk staven så visste jeg at jeg hadde gode ski. Da jeg kom først i Lahti-svingen så hadde jeg planen i hodet. Jeg synes jeg gjorde et taktisk smart renn. Det har vært et fantastisk VM, fortalte Bjørgen til TV 2.

Weng innrømmer overfor TV 2 Sporten at hun ville slå Bjørgen.

– Jeg hadde håpet på et spurtoppgjør med Bjørgen. Men jeg er kjempefornøyd med sølv og Marit fortjente gullet, sa Weng til TV 2 Sporten.

– Det var siste løp i VM og jeg tenkte på hva Finn Hågen Krogh og Petter Northug ville gjort. Jeg ville ikke være noe dårligere enn dem. Nå ble det ikke gull slik som de får til. Jeg fikk medalje, men det var hardt og jeg trodde jeg skulle svime av. Det holdt inn, men det var en forferdelig følelse. Jeg har aldri hatt det så ekkelt, sa Weng til TV 2.

Astrid Urenholdt Jacobsen sikret bronse foran Ragnhild Haga, som gikk inn til fjerdeplass.

Dermed ble det en norsk jubeldag av de sjeldne i Lahti.

– Det var høy fart under konkurransen og det var vanskelig å gå i front. Men rundt to kilometer før slutt presset hardt. Jeg så Heidi i Lahti-svingen og at de slakket ned litt, så da bare økte jeg farten. Jeg hadde nok bedre ski enn Heidi. Jeg utrolig glad for at jeg krysset mållinjen først, strålte Bjørgen.

Det var tredje gang i VM-sammenheng at Bjørgen tok fire gull på fem starter.

Landslagstrener Roald Hjelmeset roste den norske innsatsen.

– Ja, det ble jo nesten som NM på ski for det var mange norske der oppe. Det var utrolig moro med fire fra start og fire på de øverste plassene. Med så mange i teten kunne det vippet begge veier, sa Hjelmeset til TV 2 Sporten.

– Det viktigste er at vi tok gullet. Men følger opp med andre tredje og fjerde plass så er det egentlig ikke mulig å gjøre det noe bedre. Marit stod for taktikken, hun ville gå hardt i front, sa han til NRK.

– Astrid haltet litt?

– Det var ikke dramatikk i det. Det var bare et gnagsår eller noe. Hun kommer ikke til å halte resten av livet, for å si det sånn.

Her slår Hjelmeset svensken med staven

Bjørgen måtte slite
Men det ble mer spennende enn de fleste hadde sett for seg på lørdagens avsluttende tremil. Halvveis var fortsatt 13 jenter med i kampen om medaljene. Lavt tempo gjorde at overraskende mange jenter nektet å slippe teten, der fire norske jenter gjorde mesteparten av hardjobbingen sammen med Charlotte Kalla.

I siste bakke brakk det svenske håpet staven og falt bakerst i feltet. Dermed gikk fire norske jenter først inn foran publikum. De siste hundre meterne gjorde Bjørgen som hun ville og tok Norges 102. gull i VM-historien. I motsetning til Calla, fikk Bjørgen stav da hun trengte det som mest da hun var uheldig inn mot avslutningen.