AVLYTTET: Donald Trump hevder Barack Obama har avlyttet ham. Her er de to avbildet på Trumps innsettelsesseremoni, like før Obama forlot Det hvite hus i helikopter.
AVLYTTET: Donald Trump hevder Barack Obama har avlyttet ham. Her er de to avbildet på Trumps innsettelsesseremoni, like før Obama forlot Det hvite hus i helikopter. Foto: Rob Carr/AP

Trump på Twitter: – Obama har avlyttet telefonen min

Presidenten kommer med alvorlige anklager mot Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump tvitrer lørdag morgen lokal tid at tidligere president Barack Obama har avlyttet ham.

Ifølge Trump har Obama drevet avlytting av Trump Tower like før valget i oktober.

«Fryktelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er McCarthyism!»

«Dette er Nixon/Watergate. Slem (eller syk) fyr!», fortsetter han i en annen Twitter-melding.

Trump viser ikke til håndfaste bevis eller hvilke kilder som har informert ham om den påståtte avlyttingen. Obama har foreløpig ikke kommentert anklagene.
«McCarthyism!»

Trump kaller den påståtte avlyttingen for «Mccarthyistisk».

Mccarthyisme er et begrep som ble tatt i bruk om tilhengere av den amerikanske senatoren Joseph McCarthys linje under den kalde krigen. McCarthy forfulgte kommunister og personer mistenkt for å ha kommunistiske sympatier.

Hevder Obama møtte russisk ambassadør

På en halvtime har Trump tvitret flere meldinger om Obama og den påståtte avlyttingen. Han skriver også at den tidligere presidenten møtte den samme russiske ambassadøren som justisminister Jeff Sessions har fått kritikk for å ha hatt kontakt med.

Sessions har i etterkant av kritikken erklært seg selv inhabil i granskingen av påstanden om Russlands angivelige forsøk på å påvirke presidentvalget i USA.

Twittermeldingene kom etter at den konservative radioprateren Mark Levin kom med beskyldninger om avlytting på showet sitt. Saken ble plukket opp av Breitbart News, som ble grunnlagt Steve Bannon. Bannon er nå Trumps sjefsstrateg.

– Svært usannsynlig

Etterretningsoffiserer som Washington Post har snakket med, reiser tvil om Trumps beskyldninger kan stemme.

– Det er svært usannsynlig at det har forekommet avlytting. Det virker utenkelig. Hvis det er tilfelle, betyr det at en føderal dommer har funnet at det enten er skjellig grunn til å tro at han hadde begått en forbrytelse eller var agent for en fremmed makt, sier en tjenestemann som ikke ønsker å navngis.

– Du kan ikke bare sprade rundt og avlytte bygninger, understreker kilden.

En tidligere tjenestemann med direkte kjennskap til Justisdepartementets etterforskninger benekter kategorisk at Trump ble etterforsket eller avlyttet.

– Dette skjedde ikke. Det er usant. Feil, sier kilden til CNN.