VERDENSMESTER. Martin Johnsrud Sundby på jakt etter sin første individuelle mesterskapstittel. Siste mulighet i Lahti er søndagens 50 kilometer.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VERDENSMESTER. Martin Johnsrud Sundby på jakt etter sin første individuelle mesterskapstittel. Siste mulighet i Lahti er søndagens 50 kilometer.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Blir Maskin-Martin Mester-Martin eller Nesten-Martin?

– Drømmen er en duell om gullet med Johan Olsson, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han har for lengst planlagt i detalj hvordan han skal ta sitt første individuelle mesterskapsgull - og ikke bli Nesten-Martin.

– Femmila er den distansen i VM som jeg har gledet meg lengst og mest til. Jeg er veldig glad i å ha det vondt lenge. Jeg er glad i lange løp, jeg er glad i dueller og det håper jeg søndagens femmil kommer til å by på, sier Martin Johnsrud Sundby, den store favoritten til å ta VM-tittelen.

Utmattelse

Martin Johnsrud Sundby har forberedt seg i lang tid både treningsmessig og mentalt til søndagens store styrkeprøve.

– På trening har jeg prøvd å visualisere og skape situasjoner hvor jeg er nøyaktig så sliten som jeg innbiller meg at jeg kommer til å bli i Lahti. I sommer og høst har jeg kjørt mange langturer på 3-4 timer, i relativt rolig tempo hvor jeg avslutter med å gå ganske hardt. Det er snakk om relativt lange drag. Og da opplever jeg skikkelig utmattelse både muskulært og mentalt. I slike situasjoner må jeg virkelig "grave fram" uante krefter for å presse kroppen. Slik tror jeg også det blir i dag, det blir vondt - lenge, forklarer Johnsrud Sundby.

– Vet hvor jeg skal avgjøre

Tobarns-pappaen mener at han er så godt forberedt til dette løpet som det er mulig å være. - Jeg har kjørt intervalløkter på steder som ligner løypa i Lahti. Jeg har visualisert hele løpet. Jeg vet nøyaktig hvor mange sekunder jeg bruker opp de viktige bakkene. Og jeg vet hvor jeg skal avgjøre løpet. Jeg har bra kontroll - før løpet. Men, hva konkurrentene kan stelle istand får ikke jeg gjort noe med.

Drømme-femmila

– Kan du røpe hvordan din drømme-femmil i Lahti er?

– Drømmen? Det blir sjelden slik en forestiller seg, men jeg drømmer om en tøff femmil. Det er høy fart hele veien - selvsagt. Så høy fart at feltet sprenges i filler.. Og det er ikke nødvendigvis jeg som bestemmer farten, men jeg er med på det. Feltet blir etter et par mil skikkelig spredd, det er løpere overalt i løypa. Og det blir en gruppe i teten. Jeg har veldig lyst til at Johan Olsson er med i denne tetgruppa. Det er ikke så nøye hvem de andre er. Det hadde selvsagt også være kult om flere av de "store" gutta også er med, tenker på Dario Cologna og Petter (Northug jr). Så er drømmen at Johan Olsson og jeg river oss løs og at det blir en duell mann mot mann på de siste fem kilometerne.

Vil ha med Olsson

– Hvorfor vil du ha med Johan Olsson, er det fordi han er som deg ikke veldig sterk i en spurt?

- Neida, men jeg har veldig sansen for han som skiløper. Vi er kanskje litt like som løpere, vi kan på gode dager sprenge et felt i en fellesstart i filler. Og, dessuten tror jeg også at han har lyst til å utfordre meg.

– Kan du som Olsson gjorde på 50 km. under VM i 2013, gå fra alle de andre lenge før spurten?

– Det er mulig, ja.

– Hvor tidlig i løpet?

– Etter 35 kilometer. Men, jeg har mer tro på at en liten gruppe "fixer" dette enn et solo-show, mener Martin Johnsrud Sundby.

Søndag ettermiddag får vi svaret på om Maskin-Martin er Mester-Martin eller om det blir Nesten-Martin.