Petter Northug på lørdagens pressekonferanse før femmila. 
Petter Northug på lørdagens pressekonferanse før femmila.  Foto: Åserud, Lise

Disse går søndagens femmil for Norge

Petter Northug jr. skal forsøke å forsvare VM-tittelen fra Falun, men har ikke veldig stor tro på egne sjanser.

Hans Christer Holund, Anders Gløersen, Sjur Røthe, Petter Northug jr. og Martin Johnsrud Sundby er kvintetten den norske landslagsledelsen sender ut på søndagens VM-femmil.

Det ble klart på lørdagens pressekonferanse i Lahti.

Det betyr at Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug, som alle gikk under fredagens norske stafettgull, er ute av laget.

– Finn Hågen har vært litt hes i røsten de siste dagene. Vi setter helsen til Krogh først, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland.

Petter Northug jr. er med som tittelforsvarer etter triumfen Falun for to år siden, men avskriver sine egne sjanser før søndagens renn.

– Jeg tror topp tre blir Martin, Ustjugov og Holund, ettersom han gikk styggfort forrige helg og gikk fra meg med flere minutt, sier Northug selv.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Men jeg har gått distanseløp etter jeg kom tilbake, senest forrige helg, og vet at det skal mye til. Jeg skal ha mye stang inn med gode ski og en bra dag om det skal gå. Så håper jeg løypen de gikk i går setter seg litt, hvis ikke blir det vanskelig, sier han.

Sveriges Calle Halfvarsson uttalte etter fredagens VM-stafett at Norge var heldige at det ikke var Northug som gikk den siste etappen, og mente han ville endt to minutter bak gullet.

Northug lar ikke muligheten gå fra seg med å komme med et stikk tilbake til sin svenske konkurrent.

– Heldige? Det har vel aldri vært snakk om at jeg skal gå sisteetappen. Hvis vi skal snakke om flaks for hvem som går sisteetapper, så er jo vi sjeleglad for at Halfvarsson valgte å gå sist for Sverige. Han har jo mislyktes nå i to, tre, fire mesterskap på den etappen, sier Northug.

Holund får dermed sin første mulighet under Lahti-VM. Junior-VM-vinneren fra 2008 sier han ikke hadde veldig stor tro på å bli tatt ut til et VM-løp tidligere i vinter.

– Det så mørkt ut etter NM. Jeg skulle vel egentlig ikke gå i Otepää heller, men gikk et godt renn da jeg fikk muligheten der. Selv om det var klassisk. Så var det først etter norgescupen forrige helg at jeg fikk litt håp, sier Holund.

Gløersen har imidlertid større tro på tittelforsvareren, med forbehold om at tempoet underveis ikke blir for høyt.

– Jeg tror vi går for å gjøre en god laginnsats, men vi har ikke satt noe mål om at alle skal gå for en. Jeg tror vi kommer til å være med å prege løpet, så har vi Petter som en vinnerkandidat hvis det går rolig, mens vi har Sjur, Hans Christer og Martin som antageligvis er de som er best til å gå fort hele veien, sier han.

Johnsrud Sundby har 14 individuelle VM-starter uten gull, men er en av de største favorittene foran søndagens løp, og fikk fri fra å stille på lørdagens pressekonferanse.