Olav Thon (93) har flere nære med demens: – Det er litt vanskelig når jeg kalles Per

Torsdag ga Olav Thon 30 millioner til demensforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olav Thon har flere nære med demens, og ga torsdag 30 millioner til demensforskning.

Hotell- og eiendomsmilliardæren er 93 år gammel. Selv jobber han for fullt, men gjennom årene har venner og familiemedlemmer flyttet inn på eldrehjem.

– Når man kommer opp i min alder, mellom 90 og 100 år, så er det klart at man har mange å besøke på eldrehjem, sier Thon til TV 2.

Engasjert

Og gjennom besøkene har engasjementet vokst for forskning mot demens, Alzheimer og Parkinsons.

– Jeg har sett dette mye. Det er uverdig når man ikke husker hvem man er eller hvor man er, om det er dag eller natt. Og jeg synes jo det er vanskelig når jeg blir kalt Per eller Adolf, sier Thon til TV 2 og smiler.

For han har selv flere nære med demens.

– Ja, det har jeg, sier Thon til TV 2.

– Hvordan har det vært å se dem og deres utvikling?

– Jo, det er jo derfor jeg har engasjert meg i dette, og gir ut disse prisene.

– Tror vi vil finne en løsning

I 2013 satte Thon av en stor del av sin formue til en stiftelse for medisinsk forskning og undervisning. Til nå har stiftelsen gitt 150 millioner kroner til forskningsprosjekter, det aller meste til forebygging av demenssykdommer.

– Hvor langt unna tror du vil er en løsning på disse sykdomsgåtene?

– Det er fortsatt en vei å gå, men vi kan jo håpe å komme nærmere et svar på hva som utløser sykdommene, og dermed kunne forebygge bedre for personer i faresonen, sier Thon til TV 2.

Torsdag ga hans stiftelse nye 30 millioner kroner til demensforskning. Årets hovedpris gikk til den nederlandske forskeren Jan Hoeijmakers ved Universitetet i Rotterdam.

– Vi tror vi vil finne en løsning på å utsette disse sykdommene, slik at folk kan bli gamle – med et friskt sinn. Slik som Olav Thon. Han er 93 år gammel og helt frisk. Mange vil være misunnelige på hans gode helse, sier Hoeijmakers til TV2.