BARNEGRAV: Myndighetene bekrefter at de har funnet et stort antall levninger av barn, men hvor mange lik som lå i septiktanken er ikke kjent. Foto: AFP/NTB SCANPIX 
BARNEGRAV: Myndighetene bekrefter at de har funnet et stort antall levninger av barn, men hvor mange lik som lå i septiktanken er ikke kjent. Foto: AFP/NTB SCANPIX 

Mener 800 barnelik ligger gjemt under irsk mødrehjem

Irske myndigheter gikk ut med den sjokkerende nyheter fredag om at et stort antall levninger er funnet i ruinene etter et hjem for ugifte kvinner i Irland.

Undersøkelsene startet i fjor høst, etter at en lokalhistoriker gikk ut og hevdet at opptil 800 barnelik kunne være begravd på tomten i Tuam, vest i Irland.

Levningene ble funnet i en septiktank, men det er usikkert hvorvidt den noen gang har vært i bruk til sitt opprinnelige formål. Mødrehjemmet var i drift mellom 1925 og 1961, skriver det irske nettstedet RTE.

– Vi er sjokkerte over funnene og vil etterforske hvem som står bak behandlingen av menneskelige levninger på denne måten, heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Målinger av radiokarbon viser at likene sannsynligvis stammer fra 1950-tallet.

– Frem til nå var dette rykter, men nå har vi fått bekreftet at det er levninger der som stammer fra tiden dette var et mødrehjem, sier barne- og ungdomsminister Katherine Zappone.

Skal sjekke andre steder

Ifølge The Irish Times krever Amnesty International en full gransking også av andre mødrehjem.

– De forferdelige avsløringene viser hvor viktig det er å endelig få avdekket hva som skjedde i denne typen institusjoner, sier leder for Amnesty Internasjonal Irland, Colm O’Gorman.

Her ved mødrehjemmet i Tuam ligger mange barn begravet.  / AFP PHOTO / NTB Scanpix
Her ved mødrehjemmet i Tuam ligger mange barn begravet.  / AFP PHOTO / NTB Scanpix

Det har vært en pågående diskusjon rundt levekårene for de som bodde på mødrehjem i Irland. Blant de problematiske forholdene var høy dødelighet for barn, ulovlig adopsjonspraksis og vaksinetesting.

Lokalhistoriker Catherine Corless, som først slo alarm sier til avisen at hun har funnet 796 dødsattester for barn - hvor det ikke er oppgitt noe gravsted. Barna var i alderen fra 35 uker gamle fostre til 2-3 år.

– Dette er bare starten. Sannheten er ikke kommet frem i lyset ennå.

Irland har fremdeles en av verdens mest konservative abortlover. Den ufødte har samme rett til liv som moren. I 1983 ble abortloven innlemmet i grunnloven. Det er også forbud mot abort i tilfeller av incest og voldtekt.