Tyskland slo Norge på målstreken – måtte ta til takke med VM-sølv

Magnus Krog var ikke sterk nok i spurten.

Fredagens lagkonkurranse i Lahti-VM ble en skikkelig gullduell mellom Norge og Tyskland.

Norges Magnus Krog og Tysklands Johannes Rydzek havnet i spurtduell om det edleste metallet.

Se Norge bli hindret før spurten øverst (video med tillatelse fra NRK)

Dessverre for Norge vant Rydzek gullet like foran Krog. Det tyskerens fjerde gull av fire mulig i Lahti-VM.

På oppløpssiden tok de to lederne igjen en russer med én runde, og han hindret Krog i å komme i et bedre spor før spurten.

– Jeg var rimelig forbannet da jeg kom i mål. Jeg var på hugget på slutten og da klikker du fortere enn om du sitter på sofaen. Det var synd, men vi gjorde en kjempejobb og kjempet helt inn, sa Krog til NRK etter episoden.

Magnus Moan ville ikke skylde på russeren for at gullet glapp.

– Skandale. Arrangørtabbe. Helt håpløst. Neida. Jeg synes vi gjorde en kjempefigur, og bør ikke ha fokus på han russeren. Det var gode ski og den jobben smøreren gjorde var fantastisk, sa han.

– Det ødela kampen på oppløpet. Det er litt kjedelig. Krog gamblet på at russeren holdt innersporet. Men han russeren burde stoppet opp. Det er utrolig at de ikke får dem unna mot slutten. De må jo ta dem ut av løypen tidligere, sa landslagssjef Kristian Hammer til NRK.

Ekspertene reagerte på kraftig på at russeren hindret Norge i gullkampen.

– Det er helt meningsløst at det skal være mulig å ta igjen en russer like før spurten, mente NRK-ekspert Fred Børre Lundberg.

– Der var Krog snill, og for han måtte ikke slippe til Rydzek på innsiden. Russeren var sportslig fair med Tyskland da han gikk ut av sporet, og det ødela hele duellen mellom Krog og Rydzek, mente han.

Hentet igjen ledelsen
Norges lag, bestående av Magnus Moan og Magnus Krog, gikk ut som nummer fire – kun 24 sekunder bak ledende Frankrike.

Tyskland og Japan fulgte bak Frankrike etter hoppingen.

Moan og Krog tok kommandoen fra start og hentet igjen ledelsen til sine tre konkurrenter og overtok teten.

Allerede tidlig i lagkonkurransen ble det klart at Tyskland, Norge, Japan og Frankrike ville kjempe om gullet.

– Jeg har følt meg veldig bra i del to av VM, sa Moan til NTB like før starten av langrennsdelen.

Japan hang også lenge med i tetgruppen, men et fall før den femte etappen sørget for at Østerrike overtok kontakten med tetgruppen.

Østerrikes snek seg etterhvert i ledelsen, men både Tyskland, Frankrike, Japan og ikke minst Norge holdt mer enn godt nok følge.

Nervøs duell
Norge hadde enorm gode ski og gled forbi sine konkurrenter ned bakkene. Ved den sjuende vekslingen var Norge igjen i tet, 0.8 sekunder foran Tyskland. Østerrike havnet hele ti sekunder bak ved den vekslingen.

Ved den åttende etappe og sin siste for dagen gikk Magnus Moan ut 0.7 sekunder foran Tyskland. Moan skaffet etterhvert en luke på noen sekunder og Norge hadde gullet i siktet.

Moan satte Tysklands Frenzel under press og skaffet seg ytterligere noen meters forsprang. Moan vekslet 0.8 sekunder før Krogs siste etappe.

Dermed var det duket for en skikkelig duell mellom Norges Krog og Tysklands Rydzek på siste etappe.