STØTTER KRITIKKEN AV LØFSHUS: Skipresident Erik Røste (t.h) støtter lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad (t.v), for hans refs av Vidar Løfshus. 
STØTTER KRITIKKEN AV LØFSHUS: Skipresident Erik Røste (t.h) støtter lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad (t.v), for hans refs av Vidar Løfshus.  Foto: Pedersen, Terje

Skipresidenten støtter refsen av Løfshus

Erik Røste misliker at landslagssjefen ga media skylden for at Johaug ble dopingtatt.

Skipresident Erik Røste har holdt en uvanlig lav profil under VM i Lahti. Men nå snakker han for første gang om diskusjonene som har rast i kjølvannet av astmarapporten som ble lagt fram i forkant av mesterskapet.

Han legger ikke skjul på at han ikke likte at landslagssjef Vidar Løfshus angrep kritikere og media.

Aller lengst gikk landslagssjefen da han ga media skylda for at Johaug ble tatt for doping. Noe han umiddelbart ble tvunget til å gå tilbake på av lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

– Skiforbundets ansvar

– Det har jo lederen i langrennskomiteen allerede kommentert. Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer ut over det. Og jeg tror også Vidar nyanserte det på en god måte, og det er jeg glad for, sier Røste.

– Hva tenker du om at han skylder på media for at Johaug ble tatt i doping?

– For min del har det vært ganske klart gjennom hele prosessen, at de to sakene jeg snart håper vi kan legge bak oss, de har Norges Skiforbund tatt ansvar for. Det er ingen endring på det fra min side.

– Så du står på at det er Skiforbundet sitt ansvar?

– Ja, det gjør jeg. Og jeg tror ikke noen skal være i tvil om det.

Han er heller ikke like bastant som langrennsledelsen på at rapporten var en ren frifinnelse av Skiforbundet.

– Det var en frikjennelse på det området som var utgangspunktet for rapporten, og så er det områder som vi kan forbedre, konkluderer Røste.

Vil bruke rapporten internasjonalt

Skipresidenten håper rapporten kan brukes til noe matnyttig. Og ikke bare blir grunnlag for en diskusjon om Skiforbundet er frikjent for suspekt medisinering, eller ikke.

– Det viktigste nå er at vi har fått en grundig og god rapport, og at man erkjenner at det er et stort problem at så mange utvikler luftveisproblemer. Og spørsmålet er hva vi skal gjøre med det. Og jeg opplever at flere, og flere er opptatt av at vi i felleskap skal se på det, sier Røste.

Han har allerede diskutert dette med sin svenske presidentkollega. De har hatt jevnlige møter i høst og vinter. Og samtalene fortsetter utover sommeren.

– Jeg håper vi kan bruke rapporten til en diskusjon i det internasjonale miljøet. Og bruke den til det som virkelig er en utfordring, hvordan vi skal behandle luftveisproblemer. Ikke bare i langrenn, men i alle utholdenhetsidretter.

– Raus skifamilie

Røste som har vært kontinuerlig på reise i februar, først på alpin-VM, og nå i Lahti, hevder at han ikke har møtt så mye som en eneste negativ mishagsytring om de norske dopingskandalene i de miljøene han ferdes i.

– Nei, jeg gjør ikke det. Skifamilien er raus, inkluderende, og hyggelig. Det har vært veldig lite fokus på det som har vært de vanskelige sakene i norsk skisport, sier Røste

– Så du opplever ikke et omdømmeproblem i utlandet?

– Jeg opplever i alle fall at det ikke er noe stor fokus på det. Så vet vi jo at det som har skjedd i Norge har opptatt folk i andre nasjoner, spesielt i nabolandene våre. Men blant mine kolleger har det ikke vært noe stort fokus på det her i Lahti, eller i St. Moritz.