ANKERMANN I OL? Petter Northug må komme i bedre form om han skal være aktuell for OL-stafetten.
ANKERMANN I OL? Petter Northug må komme i bedre form om han skal være aktuell for OL-stafetten. Foto: Jonathan Nackstrand

Trenerens spøk: – Northug er mer enn velkommen til å teste ski morgenen før OL-stafetten

Det ble stafettgull også uten Petter Northug. Nå foreslår treneren at han kan bli skitester.

Finn Hågen Krogh hadde nerver av stål og holdt Sergej Ustjugov de nødvendige sekundene bak seg på fredagens stafett. Vanligvis har Petter Northug vært Norges ankermann i VM-sammenheng. Krogh viste at det er flere som behersker den oppgaven.

Trener Tor Arne Hetland ble så rørt at han brast i gråt på direkten. Presset har vært enormt på det norske laget, som før dagens stafett hadde vunnet 12 av de 13 seineste VM-stafettene.

– Uslåelig på ankeretappen
Og aller størst press hadde Krogh på seg. Han gikk ut knapt 18 sekunder foran Russland, og visste at hele nasjonen ville sammenligne ham med Petter Northug. Det presset taklet Krogh som han aldri skulle gjort annet. Nå spøker det for Northugs plass på stafettlaget i OL neste år.

– Petter Northug er mer enn velkommen til å teste ski på morgenen før stafetten i OL, spøker trener Eirik Myhr Nossum, før han blir mer alvorlig.

– Petter har ikke sjans å gå siste etappe igjen hvis han ikke kommer i bedre distanseform. Vi har en som en kanongod nå. Finn Hågen er uslåelig på ankeretappen akkurat nå. Men monopol har ikke dratt verden fremover, så det er viktig med konkurranse om plassene. Petter i god form kan gå hvilken som helst etappe. Til nå i år har ikke distanseformen vært god nok til at han var aktuell for stafettlaget, sier Nossum.

Northugs lagkamerat Didrik Tønseth tror mosbyggen kunne blitt en god skitester.

– Det er Kveen og Monsen som tester mye ski nå. Petter har sikkert lært mye av dem, smiler Tønseth.

Han tror det blir et bikkjeslagsmål om ankeretappen i Sør-Korea neste år.

– Det blir artig å se kampen om ankeretappen mellom Northug og Krogh før OL. Det blir en hard kamp. Finn har levert i tre stafetter på rad, sier han.

– Født med nervefeil
Krogh forventer at Northug slår kraftig tilbake.

– Jeg tror Petter har lyst på flere OL-gull, sier han.

I så fall blir det hodebry for landslagsledelsen. Krogh viste at han er en mann å stole på. Lettelsen og gleden var stor for at det endelig ble et norsk gull på herresiden.

– I dag er den viktigste dagen for oss å ta gull på. Jeg følte meg sikker på at det skulle bli en spurt, men altaværingen er født med en nervefeil. Det er noe galt med ham når han gjør det han gjør, smiler Nossum.