Magnus (18) er vår ukjente langrennstjerne – nå satser han mot OL i 2018

Sør-Korea satser stort på Bærums-gutten Magnus Kim Bøe (18). Med fersk sprintgull i Asian Games er langrennsløperen så godt som klar for OL i Pyeongchang i Sør-Korea.

Magnus Kim Bøe (18) er oppvokst i Bærum med sin norske far og sin opprinnelig sørkoreanske mor. Foreldrene møttes da faren jobbet for Veritas i Sør-Korea. Moren drev en restaurant som faren besøkte, og søt musikk oppstod mellom de to.

Prøvde alle idretter

– Ingen av foreldrene mine er noe særlig sporty, men jeg fikk prøve mange forskjellige idretter da jeg var liten, forteller Magnus Bøe, som bruker etternavnet Kim i Sør-Korea.

Han prøvde han alt fra bandy og fotball til vindsurfing, ridning og skiskyting blant annet. Som 16-åring kom han inn på Norges toppidrettsgymnas på Geilo og valgte å satse på skiskyting.

La børsa på hylla

Sør-Korea har vinter-OL i 2018, og vertslandet ønsker å gjøre det sterkt i så mange grener som mulig. Siden Magnus har dobbelt statsborgerskap, åpnet det seg en spennende mulighet. Unggutten fikk tilbud fra både skiskytterlandslaget og langrennslandslaget til Sør-Korea.

– Jeg syns langrennssatsningen virket mest seriøs, så jeg bestemte meg for å legge børsa på hylla for en stund og satse på langrenn, forteller Bærums-gutten.

Gull i ungdoms-OL og Asian Games

Magnus har ikke skuffet sørkoreanerne så langt. I ungdoms-OL på Lillehammer i fjor tok han flere medaljer, blant annet gull i langrennscross. I vinter gjentok han suksessen i Asian Games der han tok gull i skisprinten.

Magnus (18) vant gull i Asian Games. det gjorde at norsk-koreaneren slapp militærtjenesten i morens hjemland Sør-Korea.
Magnus (18) vant gull i Asian Games. det gjorde at norsk-koreaneren slapp militærtjenesten i morens hjemland Sør-Korea.

– Målet er å bli blant verdens langrennsløpere, innrømmer Magnus.

Etter gullet i ungdom-OL ble det laget en times dokumentar om Magnus Bøe som ble vist på sørkoreansk TV. I det lille landet som har ti ganger så mange innbyggere som Norge, vet de ikke så mye om langrenn, men Magnus er i ferd med å bli populær.

– Bedre enn i Norge

Sør-Korea sparer ikke på ressursene. Selv om Magnus bor og trener i Norge og Geilo, der han fortsatt er elev, får han dekket alle reiser til løp og treningsopphold av Sør-Korea.

– Jeg er ikke god nok for det norske landslaget ennå, så jeg hadde aldri fått så god støtte dersom jeg ikke hadde gått for Sør-Korea, mener Magnus.

Nesten sikker plass i OL

Magnus er elev ved Toppirdettsgymnastet på Geilo.
Magnus er elev ved Toppirdettsgymnastet på Geilo.

Etter medaljefangsten i Asian Games, tror Magnus at han får plass i vinter-OL på hjemmebane neste år.

– De skal sende en eller to løpere, så jeg er nesten sikker på at det blir meg, mener han.

Men aller først skal han måle kreften i verdencupen i skisprint som går av stabelen i Drammen onsdag 8. mars.