GIR SEG: Alexander Tettey.
GIR SEG: Alexander Tettey. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Nå gir også Tettey seg på landslaget

Alexander Tettey gjør som sin tidligere lagkamerat Per Ciljan Skjelbred og takker nei til videre landslagsspill for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Norges fotballforbund (NFF) i en pressemelding.

Tettey begrunner avgjørelsen med at kroppen ikke lenger belastningen med spill for både klubb- og landslag.

– Jeg skulle gjerne fortsatt på landslaget og dette handler ikke om manglende motivasjon, men kroppen tåler ikke belastningen med spill for både klubb- og landslaget. Jeg spiller to til tre kamper i uka for klubblaget, og sliter dessverre med at belastningen blir for stor når jeg i tillegg spiller landskamper. Jeg ville gjerne fortsette å spille for Norge, og sa derfor ja til en ny kvalik, men merker at det ikke lenger er forsvarlig, sier Alexander Tettey til fotball.no.

– Betyr ikke så mye
Norges nye landslagssjef Lars Lagerbäck sier at han har forståelse for at Tettey gir seg.

– Jeg har forståelse for at Tettey ikke kan fortsette på landslaget når kroppen ikke tåler den totale belastningen. Det er synd, men det må vi forholde oss til. Det betyr at andre spillere får sjansen, sier landslagssjef Lars Lagerbäck.

Det er TV 2-ekspert Jesper Mathisen enig i.

– Jeg kan forstå avgjørelsen han tar. Det er en enorm belastning å spille så mange kamper som han gjør i den engelske sesongen, og nå begynner han også å komme i den alderen hvor det blir vanskeligere og vanskelige å holde kroppen sin skadefri og i form. Det er klubben som betaler lønna hans, og da er det bedre at han får ut 100 prosent for klubblaget, sier han.

– Hva betyr det for Norge?

– For Norge tror jeg ikke dette betyr så mye. Han har selvfølgelig mye rutine, men vi har flere spillere sentralt på midtbanen som jeg tror hadde blitt valgt foran Tettey i neste kvalik uansett, sier Mathisen.

– Hadde hatt bruk for Skjelbred
Etter at Per Ciljan Skjelbred ga seg på landslaget sa svensken til TV 2 Sporten at han aldri forsøkte å overtale enkeltspillere til å endre mening.

– Min oppfatning i slike situasjoner er at når en spiller ikke har indre motivasjon nok, så kan de ikke prestere maksimalt, sa Lagerbäck til TV 2 Sporten.

– Spillerne på dette nivået spiller kamper hele tiden og opplever press om å prestere hele tiden. Føler de ikke at de har motivasjonen så vil jeg ikke forsøke å overtale dem. Jeg ville heller ikke gjort noen unntak for noen spillere, sa svensken.

Mathisen tror Skjelbred blir et større savn.

– Per Ciljan er en spiller Lagerback hadde hatt bruk for på den sentrale midtbanen, og han vil være et savn. Det nivået han har levert på for Hertha Berlin har vært meget imponerende. Det er bare synd at han alt for sjelden ble brukt i riktig posisjon på landslaget, sier eksperten.

– Nå har to sentrale gitt seg. Hva tenker du om starten til Lagerbäck?

– Å komme til VM ser allerede veldig vanskelig ut, og med poengtap i Belfast bør fokus rettes mot neste kvalik. Da kan man bygge et lag for fremtiden, og derfor tror jeg ikke dette har veldig mye å si for Lagerback og det han har tenkt. Sander Berge har levert meget bra i det siste, og jeg tror en spiller som han hadde vært valgt foran Tettey uansett i den perioden som nå kommer, sier Mathisen.

– Jeg vil savne landslaget
30-år gamle Tettey stopper dermed på 34 landskamper og tre mål.

– Jeg kommer til å savne landslaget, og lagkameratene. Selv om vi ikke kvalifiserte oss for EM-sluttspillet har jeg gode minner fra den forrige kvalifiseringen da jeg scoret tre mål og vi kjempet om gruppeseieren, sier Tettey.

Han har stor tro på landslaget i tiden som kommer.

– Det blir spennende å følge de unge og lovende landslagsspillere, og Norge har fått en veldig erfaren trener som kan vise til veldig sterke resultater. Jeg ønsker spillerne og støtteapparatet lykke til, sier han.

– Skulle gjerne hatt ham med videre
Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier i pressemeldingen fra NFF at de gjerne skulle hatt med Norwich-proffen videre på landslaget.

– Alexander er en av våre mest rutinerte spillere, som vi gjerne skulle hatt med videre. Samtidig har han slitt med skader, og vi har forståelse for at belastningen blir for stor. Championship-sesongen består av 46 serierunder, og det har lenge vært en utfordring for Alexander å kombinere klubb- og landslagsspill. Vi takker ham for den solide innsatsen han har vist på landslaget, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.