TAPTE TID: Når svenskene trodde det ikke kunne bli verre enn Daniel Rickardssons etappe, ble vondt verre med Jonas Olsson på den andre klassiske etappen.
TAPTE TID: Når svenskene trodde det ikke kunne bli verre enn Daniel Rickardssons etappe, ble vondt verre med Jonas Olsson på den andre klassiske etappen. Foto: Kai Pfaffenbach

Sverige sjanseløse på gull - skylder på dårlige ski

– Det skyldes på dårlige ski, selv om det ikke finnes resultater det siste året som skulle tilsi at de er i form, skriver svensk journalist.

Sverige hadde mistet muligheten på gullet allerede etter de to klassiske etappene på fredagens VM-stafett for herrer. På første etappe gikk russiske Andrej Larkov og norske Didrik Tønseth fra resten av feltet.

Det ble til slutt bronse for Sverige, men Calle Halfvarsson kom inn mer enn to og et halvt minutt etter Norge.

Svenskenes Daniel Rickardsson sendte Johan Olsson ut på andre etappe - hele 37,3 sekunder etter Russland og Norge.

– Jeg kjente med en gang at de var altfor sterke og hadde helt andre ski enn meg. Jeg forsøkte å henge på, men dessverre klarte jeg ikke å holde ryggen, uttalte Rickardsson til SVT, ifølge Aftonbladet.

Rickardsson skyldte på dårlig glid. Det gikk enda verre med Olsson, som tapte ett minutt på sin klassiske etappe.

– Jeg har aldri hatt mindre konkurransedyktige ski, uttalte Olsson til SVT.

– Det er helt uvirkelig avstand på så kort tid for så dyktige langrennsløpere, mener SVTs langrennsekspert Anders Blomquist.

Aftonbladet-journalist Marcus Leifby var ikke overbevist over forklaringen.

– Det skyldes på dårlige ski, selv om det ikke finnes resultater det siste året som skulle tilsi at de er i form, meldte han.

Hellner som foreleser
Men Marcus Hellner gikk det svenske laget inn i bronsekampen.

– Da skal vi se hva Hellner har fått til på første runde. Han er 1,22 etter. Da har han plukket 14 sekunder så langt. På så enormt dårlige ski. Eller hvordan var det, skriver Marcus Leifby.

– Det var veldig bra, og kult å komme tilbake i stafetten. Jeg forsøkte å starte veldig hardt, og jeg følte meg sterk og merket at jeg tok innpå. Det var inspirerende, og jeg hadde et bra driv. Da handlet det bare om å komme så høyt opp som mulig og ta sikte på pallen, sier Hellner til SVT.

Det ble en tung tredjeetappe for Finland og Lari Lehtonen.

– Etter dette mesterskapet skal det finske landslaget ha et «hva skal vi gjøre med tredje etappe»-symposium. Marcus Hellner er foreleser. Den svenske smørebussen viser hvordan et par ski skal høvles, skriver Leifby i Aftonbladet.

– Sterkt av Norge
Hellner solide tredjeetappe sendte Sverige tilbake i medaljekampen. En kvartett gikk ut på den siste etappen. Finnlands Matti Heikkinen og Sveriges Calle Halfvarsson gikk fra de to andre i siste bakke. Da Heikkinen gikk i bakken like før oppløpet, fikk svensken en enkel jobb med å gå inn til bronse.

Det var imidlertid 2.31 bak Norges gulltid.

– Og det er sterkt av Norge, et nytt lag uten Northug som ankermann, som tar sitt niende rake stafettgull, melder Expressen-journalist Anders Borgström.

Expressen-kommentator Tomas Pettersson gir Hellner æren for bronsen.

– Det var magisk kjørt av Hellner. Det var også en klar beskjed til alle konkurrenter: På søndag venter en femmil i fristil. I skolskinn, kulde og hardt underlag - eller som man pleier å si: Hellner-føre. Plutselig har vi en svensk gullkandidat på VMs siste dag. Val di Fiemme 2013, noen? skriver han.

I VM i 2013 tok Jonas Olsson gullet på femmila foran Dario Cologna.