Mener de har laget tidenes drøyeste norske film: – Noen vil besvime i kinosalen

– Det kan hende jeg har tøyd grensene litt langt, mener regissør Severin Eskeland (39).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne våren er det klart for en ny og svært brutal psykologisk thriller på norske kinoer. I LYST, som filmskaperne selv mener er det drøyeste som har skjedd i norsk filmhistorie, blir publikum utsatt for svært eksplisitte voldsskildringer.

Filmen handler om en krimforfatter som skriver svært drøy litteratur om vold og seksuelle overgrep. Hun lever godt på det og håver inn penger. Men så en dag blir hun utsatt for et lignende overgrep selv.

– Hovedpersonen opplever et svært voldelig overgrep. I ettertid isolerer hun seg i leiligheten sin, og selvmedisinerer seg med alkohol og rus. Hun gjenopplever mye av det som har skjedd, og klarer ikke skille fantasi fra virkelighet, forteller Eskeland.

– Drøyeste i Norge

Hun mister grepet om livet sitt, og plutselig får hun tilsendt en USB-pinne i posten. Så viser det seg at hun har blitt filmet i smug gjentatte ganger – og filmen viser tydelig at hun har blitt utsatt for flere voldelige overgrep, som har blitt tatt opp.

– Det rakner for henne, og hun starter en jakt etter hevn. Hun gjør det som mange voldtektsofre kanskje kunne tenke seg å gjøre. Hun hevner seg på de mest grusomme måtene man kan tenke seg, sier regissøren.

Filmskaperne bruker ekstreme effekter og mye blod og gørr. Øverst i saken kan du se premieren på traileren til filmen.

– Hvor går grensene for hvor langt man kan gå?

UNDER INNSPILLING: Regissør Severin Eskeland. Foto: ESKEHORN FILM/IMDB
UNDER INNSPILLING: Regissør Severin Eskeland. Foto: ESKEHORN FILM/IMDB

– Jeg har elsket skrekkfilm siden jeg var 12 år, så det kan hende jeg har tøyd grensene litt vel lagt. Der andre filmer ville klippet bort, fortsetter vi scenene. Vi har kjørt på med voldsscenene, og tror nok helt klart dette er det drøyeste som har blitt laget i Norge. Dette er nok langt over grensene til veldig mange, sier Askeland.

– Jeg tror nok ikke alle tåler dette. Jeg tror nok noen vil besvime i kinosalen. Vi har hatt en testvisning for en del testpersoner i Bergen, og det var mange som ba oss stoppe filmen. De klarte ikke å se mer.

Håper publikum vet hva de går til

SKREKKFILM: Det varsles om at LYST er svært brutal. Filmen får 18-årsgrense. Foto: ESKEHORN FILM
SKREKKFILM: Det varsles om at LYST er svært brutal. Filmen får 18-årsgrense. Foto: ESKEHORN FILM

I mer «obskure» filmmiljøer er det knyttet stor spenning til filmen, som kommer nesten samtidig som den franske skrekksplatteren Raw. LYST ble egentlig laget mest med tanke på diverse skrekk- og splatter-filmfestivaler, da regissøren trodde at ingen ville anta filmen. Men nå er den klar for kinoer over hele Norge, gjennom distrubisjonsselskapet Another World Entertainment.

– Hva slags reaksjoner forventer dere å få på dette?

– Vi legger ikke skjul på at LYST er ekstrem og brutal, særlig i norsk sammenheng, men det er en film som i første rekke henvender seg til et erfarent skrekk-publikum, som forhåpentligvis har en anelse av hva de går til, sier Atli Bjarnason i Another World Entertainment.

Filmen er hittil antatt på 33 kinoer i Norge.

Første norske «rape revenge»

FILMVITER: Christer Bakke Andresen har doktorgrad i norske skrekkfilmer. Foto: NTNU 
FILMVITER: Christer Bakke Andresen har doktorgrad i norske skrekkfilmer. Foto: NTNU 

Filmviter Christer Bakke Andresen har tatt en doktorgrad i norske skrekkfilmer. Han har ikke sett LYST ennå, men mener filmen har en god sjanse til å bli Norges mest brutale kinofilm.

– Etter det jeg vet om filmen, er det ikke usannsynlig at den blir tidenes drøyeste norske film. Dette er den første norske filmen med bred kinodistribusjon som er en såkalt «rape revenge», som er en svært guffen sjanger. For 10 år siden hadde vi Rovdyr, som er ekstremt brutal. Det er isåfall denne filmen LYST må slå, sier han til TV 2.

– Hvor langt er det OK å gå i norsk film?

– Vi har ingen filmsensur i Norge lenger, og det betyr at man kan vise alt som ikke rammes av lovverket. Denne typen film er typisk rettet mot et sjangerpublikum, som er spesielt interessert i sjangeren, og vet hva de går til. Da finnes det nesten ikke grenser, sier Andresen.

– Det som er interessant, er at filmskaperne og Another World Entertainment nå lanserer filmen for et bredt publikum. Det vil nok komme noen reaksjoner, sier Andresen.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook