Norges nye «dugnadslandslag»

Fem år er gått siden Norge hadde seniorlandslag i basketball. Nå har frivillige og engasjerte sponsorer samlet nok penger til å opprette nye «dugnadslandslag».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2011 var et dårlig økonomisk år for Norges Basketballforbund (NBBF). Forbundet var i fare for å bli slått konkurs, og måtte handle raskt. Det endte med at herrenes og damenes seniorlandslag i 2012 spilte sin siste kamp på uviss tid.

NBBF laget så en plan om å etablere to nye seniorlandslag i 2020. Det var for sent, mente den meritterte treneren Pål Berg.

På tampen av 2016 opprettet Berg Facebook-gruppen «Norge senior ASAP», med mål om å vekke dugnadsånden, og samle inn bidragsytere til to nye seniorlandslag i 2017. Drøye tre måneder har passert: 90 000 kr innsamlet, tre solide sponsorer og to nye lag er stablet på beina.

Ikke prioritert

Selv med engasjement fra miljøet, har ikke NBBF planer om å sette av midler til seniorlandslag før 2020.

– Å sette av penger til seniorlandslagene er ikke en del av strategiplanen, forteller Jeanine Flaaten i forbundsstyret i NBBF.

All finansiering er foreløpig dugnadsbasert og ved hjelp av sponsorer interessegruppen skaffer, og dekkes derfor ikke av NBBF.

– Visepresidenten deltar i arbeidet med å finne sponsorer, sammen med interessegruppen som har satt i gang arbeidet med å etablere seniorlandslagene.

– Nå er det sponsorer og «crowdfunding», spleiselag, som sørger for inntektene til seniorlandslagene.

– Høgmos etterlønn kunne driftet oss i flere år

Pål Berg samlet en liten gruppe mennesker, og startet jakten på sponsorer. Styret i NBBF ble med på laget, på premisser om at dette ikke skulle svekke deres økonomi og ressurser. Visepresident Hans Erik Johnsen har bidratt i arbeidet.

– Vi er veldig fornøyde med å ha Circle K som hovedsponsor, og ser frem til et godt samarbeid, sier Johnsen.

I tillegg har de fått Coop og OBOS med på laget over en treårsperiode, og ABC Startsiden er med i ett år fremover.

– Dette er sikre sponsorer. Nå handler det om å gjøre de fornøyde, slik at det er mulighet for at de blir med videre ut i 2020.

Sponsorene og pengene fra innsamlingsaksjonen dekker driften av landslagene frem til den nye strategiplanen blir iverksatt om tre år.

– Det fleipes rundt i basketmiljøet at Høgmos etterlønn kunne driftet oss i ti år.

– Motivasjon for de yngre

Tori Solberg Halvorsen spiller på Ullern basket, og spilte på damelandslaget før det ble lagt ned. Halvorsen ser på dette som en mulighet til å få flere interessert i basket.

– Det er flott for oss som er litt eldre, det at vi kan representere Norge i internasjonal sammenheng, sier Halvorsen.

I tillegg mener Ullern-spilleren at dette er en gyllen mulighet til å få de yngre spillerne til å satse mer på basket.

– De yngre spillerne kan bruke dette som motivasjon fremover.