Krogh stoppet ustoppelige Ustjugov og sikret norsk VM-gull på stafetten

VM-stafetten ble en norsk-russisk thriller.

Finn Hågen Krogh holdt unna for Sergej Ustjugov på den siste etappen og sikret det norske laget gull på VM-stafetten i Lahti.

Se hvordan Norge tok stafettgullet øverst (video med tillatelse fra NRK)

– Det var psykisk terror
Etter sin siste etappe innrømmet Krogh at han var helt nede i kjelleren på den siste runden.

– Det ble en blandet taktikk fra min side. Det var psykisk terror å ha Sergej i ryggen på den måten. Jeg måtte løfte beina for det var elendige forhold og ikke noe deilig løp å gå. Hadde det blitt en spurt så hadde det ikke sett særlig bra ut, sa Krogh til TV 2 Sporten.

– Da avstanden var nede i fem sekunder var jeg inne på tanken om å gi opp og la ham komme i ryggen. Hadde det blitt fire sekunder så hadde jeg kanskje sluppet ham inn. Men med fem sekunder så fortsatte jeg å gå. Det var på nippet der, fortsatte gullvinneren, før han røpet at han ble litt sint på Johnsrud Sundby for at han ikke fikk større avstand.

– Jeg var litt forbannet på Martin fordi jeg var rimelig langt nede i kjelleren og sliten etter målgang. Men det var deilig å vinne så et lag, sa ankeretappehelten.

Martin Johnsrud Sundby, som sist kunne juble for VM-gull på stafetten tilbake i 2011, ler godt av Kroghs raseriutbrudd etter målgang.

– Jeg sa før start at jeg ville gi Finn et godt utgangspunkt. Det er ikke lett å spå hvordan han russeren ville gå. Det ble 18 sekunder, og det var nok til at gullet kom hjem. Men etter mål så mente Finn at jeg var en tullebukk fordi jeg hadde gitt ham et slikt utgangspunkt, fordi han var så sliten, smilte Johnsrud Sundby til TV 2 Sporten etter målgang.

Veteranen slet stort med nervene da Krogh kjempet om gullet på den siste etappen.

– Det er sjelden jeg har vært så spent og nervøs som idag. Dette er en seier for alle. For støtteapparatet og hele gjengen som står på for at vi skal gå fort på ski noen kilometer. Selv kokken hadde dresset seg opp. Dagen idag betyr enormt mye for mange, og like mye for oss, slo han fast.

– Det brant i beina fra start
Martin Johnsrud Sundby hadde fikset Krogh et godt utgangspunkt før den siste etappen, et forsprang som altaværingen tok vare på.

– Det var den verste personen du kan tenke deg å ha bak deg. Martin ga meg akkurat nok til å holde ham bak. Det var de verste tenkelige forhold i løypen og det brant i beina fra start av. Men vi gjorde dette sammen. Du må virkelig presse deg i slike situasjoner, sa ankermannen til Det internasjonale skiforbundets fjernsynskanal etter gullet var sikret.

– Det var Norge-Russland fra første etappe. Det var vondt å se på. Han der Ustjugov vet du aldri hvor fort kan gå. Det er ikke mange som har det hodet til Finn Hågen Krogh. Jeg mistenker nervefeil eller noe, for han fikk aldri den reaksjonen som normale folk får, roste Didrik Tønseth om ankermannen til TV 2.

– Han er verdens kaldeste og lureste skiløper, skrøt Niklas Dyrhaug om Finn Hågen Krogh til TV 2.

Ustjugov: – Planen min fungerte ikke
Sergej Ustjugov roser innsatsen til Hågen Krogh på siste etappe.

– Taktikken min var å gå smart og slå ham i spurten, men det fungerte ikke. Jeg så at Krogh gikk litt saktere, og jeg prøvde å ta ham igjen, men hadde ikke nok energi, sa russeren til TV 2 Sporten.

Det norske laget bestående av Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh leverte dermed til forventingene og sikret Norge det 101. VM-gullet i langrenn i historien.

– Jeg hadde kun én jobb, og det var å gi Finn noen sekunder. Vi har alle sett formen til Ustjugov, og at jeg kunne skaffe Finn noen sekunder var bra. Jeg prøvde alt, men jeg var så nervøs på den siste runden. Det var forferdelig å være tilskuer, sa Johnsrud Sundby til FIS-TV etterpå.

Johnsrud Sundby gikk en fenomenal tredje etappe for Norge.

– Det hodet til Finn skulle jeg gjerne hatt altså. Det er så sterkt det han gjør på siste etappen, sa Johnsrud Sundby til NRK.

Sist Norge ikke gikk til topps i en herrestafett i VM var helt tilbake i 1999, da Thomas Alsgaard ble spurtslått Christian Hoffmann i Østerrike.

Thriller

Men selv om det til slutt med norsk jubel, var det ingenting som kunne innkasseres før Krogh seilte over mål.

De første fem kilometerne ble en forholdsvis rolig seanse og ingen av forhåndsfavorittene ble hektet av, men da Andrej Larkov dunket til i den tredje runden sprakk feltet opp.

Etappen utviklet det seg til et ordentlig «two horse race» mellom Norge og Russland. Didrik Tønseth måtte slippe noen sekunder, men kjempet godt og vekslet 2,9 sekunder bak russeren.

– Jeg merket at han hadde vanvittig bra fart hele løpet. Det virker også som vi skiller oss litt ut på glien for vi gikk ganske rolig etter at feltet hadde sprukket opp. Jeg gikk på samme paret som Petter Northug gikk med under VM i Falun, sa Tønseth til NRK etter etappen.

Niklas Dyrhaug holdt stand på den andre etappen og lot ikke Aleksandr Bessmertnykh få noe som helst gratis. Trønderen ga dermed Martin Johnsrud Sundby et perfekt utgangspunkt før den tredje etappen.

Finland hadde mye å revansjere etter å ha blitt fratatt stafettgullet etter dopingskandalen i VM på samme sted i 2001. Men onsdagens 15 kilometer-vinner Iivo Niskanen fikk en tøff jobb med å forsøke å tette en over 30 sekunder stor luke til de to duellantene i tet, etter en svak førsteetappe av Sami Jauhojärvi.

Johnsrud Sundby gjorde som han lovet

Johnsrud Sundby hadde på forhånd lovet Finn Hågen Krogh 30 sekunders forsprang på Ustjugov før den siste etappen, og maktet nesten å levere til de enorme forventningene han hadde bygget opp.

De første to rundene la Johnsrud Sundby seg kontrollert bak 21 år gamle Aleksej Tsjervotkin, men på den tredje runden tok nordmannen tet og begynte å tyne den unge russeren.

Tsjervotkin måtte til slutt slippe en råsterk Johnsrud Sundby, som ga Krogh 17,7 sekunders forsprang før den siste og avgjørende etappen.

– Planen til Martin var at han skulle prøve å gå billig de første to rundene, før han skulle klinke til på de siste to og skaffe seg en god luke ned til russeren, forklarte Dyrhaug til NRK etter sin etappe.

Ustjugov nektet å gi seg

Ustjugov satte i gang en panisk jakt på Krogh, og tok inn nesten ti sekunder allerede i løpet den første runden.

– 30 var kanskje litt ambisiøst, men jeg hadde håpet å bikke 20. Jeg er dritnervøs. Jeg har aldri vært så nervøs før. Vi hadde regnet med at han kom til å gå knalltøft fra start... Fy faen han nærmer seg, men det er ikke enkelt å gå i dag, sa Johnsrud Sundby til NRK.

Men så stoppet det litt opp for bamsen fra Sibir og Krogh økte igjen avstanden til sin russiske konkurrent til rundt 13 sekunder.

De to neste rundene ble en ordentlig duell hvor avstanden varierte fra rundt 8 til 11 sekunder mellom de to ankermennene, men med en Utsjugov som stadig spiste opp små smuler av Kroghs forsprang.

Krogh hadde imidlertid spart mest krutt til den siste runden, og da Ustjugov begynte å stivne rundt to kilometer før mål hadde avstanden plutselig økt til 13 sekunder igjen.

Russeren, som har vært ustoppelig hele vinteren, hadde likevel mer å gi og tok et siste magedrag, men da tok Krogh frem superkreftene og holdt unna hele veien inn.

Finland falt igjen

Sveriges Calle Halfvarsson sirket tredjeplassen foran Sveits etter at Sverige hadde smurt bort alle gullmuligheter på klassiskdelen.

For Finlands del fikk stafetten en kjedelig avslutning da det ble reprise fra lagsprinten og Matti Heikkinen deiset i bakken på oppløpet i det som skulle bli en spurtkamp om bronsen med Sverige og Sveits.

Saken oppdateres med flere reaksjoner!