Se hvem som er borte fra Høgmos gamle støtteapparat

Lagerbäck har fjernet mental trener og fysisk trener.

Denne uka ble Per Joar Hansen presentert som Lars Lagerbäcks nye assistenttrener.

Dermed er trenerteamet for A-landslaget komplett, med keepertrener Frode Grodås som eneste «overlevende» fra det gamle regimet under Per-Mathias Høgmo.

Fysisk trener Jordi Gonzales, samt assistenttrenerne Martin Foyston og Jarl Torske, er tre av personene fra det gamle trenerteamet som har fulgt Høgmo ut portene på Ullevaal Stadion.

Anne Marte Pensgaard, som ble hentet inn som mental trener under Høgmo, er også overflødig under Lagerbäck. Lege Jorid Degerstrøm erstattes med Ola Sand fra Idrettens Helsesenter, som eies av NFF.

Markedssjef Erling Engebråten har gått av med pensjon, og det er uvisst i hvilken grad funksjonen hans vil bestå i Lagerbäcks apparat.

Vil ha små team
Svensken - som altså har redusert trenerteamet fra fem til tre personer sammenlignet med forgjengeren - er nemlig tilhenger av et så lite og kompakt støtteapparat som mulig.

– Det får være opp til hver trener hva man føler man bør tilføre kunnskapsmessig, men generelt tror jeg på å jobbe med en så liten og effetiv gruppe som mulig, sa Lagerbäck da han presentert 2. februar.

– Dette høres kanskje skrytete ut. Men jeg har lært en hel del gjennom årene, og har en viss følelse for hvordan man skal jobbe med de ulike delene, la han til.

Som trener for Island sa han følgende om sitt eget støtteapparat til VG:

– Island har tre trenere, tre fysioterapeuter, én lege, én materialforvalter, én administrator og én mediesjef. Mens andre kommer med 25-30 personer.

Sparer et par millioner
Assisterende generalsekretær i NFF, Kai Erik Arstad, opplyser at det blir minimum fire personer færre i det nye støtteapparatet.

TV 2s landslagsekspert, Jesper Mathisen, mener store støtteapparat på landslag kan skape forvirring.

– Nå blir det færre folk, klarere oppgaver, og det vil spillerne respondere godt på. De har vært forvirret av at så mange skal ha sin mening, ha inn sin lille ting, og det er blitt et salig kaos. Nå blir det Lagerbäck, Perry, og et par til, og det har jeg stor tro på vil bli mye bedre.

– I et klubblag, hvor du kan påvirke spillerne daglig i lang tid, kan jeg skjønne grunnene til et større apparat. På et landslag har man veldig få dager samlet. Det er ikke behov for å måle hvor langt spillerne løper, da er det ikke nødvendig med så veldig mange fysiske treninger. Da er det ikke behov for at fem personer skal inn og være involvert i en oppvarming, sier Mathisen.

Etter det TV 2 forstår forventer NFF en innsparing på rundt to millioner kroner som en følge av nedskjæringene i støtteapparatet.

En del personer blir med videre fra Team Høgmo til Team Lagerbäck: Keepertrener Frode Grodås, materialforvalter Simon Day og administrator Are Hokstad har alle faste NFF-jobber fra før.

Materialforvalter Helge Bjørke blir med mot Nord-Irland, men kommer ikke til å være en del av det faste teamet framover.

Mediesjef Svein Graff fortsetter som tidligere, og det samme gjelder manuellterapeut Thomas Ødegaard og trolig også manuellterapeut Leif Arne Lystad.

I tillegg kommer man til å leie inn diverse videoanalytikere, som for eksempel Kenneth Wilsgård.

– Det blir mer som bruk av konsulenttjenester, på utsiden av støtteapparatet, sier Kai Erik Arstad.