GÅR IKKE TREMILA: Ingvild Flugstad Østberg skal heller ikke i aksjon i VMs siste konkurranse.
GÅR IKKE TREMILA: Ingvild Flugstad Østberg skal heller ikke i aksjon i VMs siste konkurranse. Foto: Åserud, Lise

Østberg takket nei til å gå tremila

Ingvild Flugstad Østberg kommer ikke til å gå tremila. Raghild Haga kommer inn i stedet.

Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal forsvare Norges ære på 30-kilometeren lørdag.

Det betyr at Ingvild Flugstad Øsberg nok en gang ikke skal i aksjon i et VM-renn i Lahti. Landslagstrener Roar Hjelmeset forteller at Østberg fikk muligheten til å gå, men valgte selv å takke nei.

– Ingvild skal da ikke gå. Vi har hatt mange fine samtaler med henne i går, og hun føler rett og slett ikke at hun er der som hun helst ville være. Det å gå 30 kilometer i morgen er ikke noe hun helt har troen på, men vi har fire andre gode kandidater, sier han.

Raghild Haga kommer inn i stedet for Østberg, og får med det sin første mulighet i Lahti-VM.

– Det er selvfølgelig veldig, veldig moro at Ragnhild Haga også skal få prøve seg på den distansen, sier Roar Hjelmeset.

Haga sier hun gleder seg til muligheten til å være med å forsøke å ta langrennsjentenes sjette gull av seks mulige i Lahti.

– Det er litt blandede følelser, fordi det har gått så ekstremt bra med de andre jentene. Det har gledet meg veldig. Men samtidig var jeg selv skuffet over rennet i Otepää. Det har vært gøy å være her, og jeg er veldig takknemlig for at Ingvild ga meg sjansen til å få gå i morgen. Det står respekt av det valget hun tok, og jeg gleder meg veldig til å gå, sier Ragnhild Haga.

Haga sier hun er overrasket over at Østberg, som heller ikke gikk 15-kilometeren eller stafetten, har valgt ikke å gå lørdagens konkurranse.

– Jeg synes Ingvild er en kjempestor skiløper som står for veldig mange gode verdier både som skiløper og person. Jeg hadde ikke sett for meg at hun skulle komme frem til at hun ikke skal gå 30-kilometeren, for jeg vet at hun er veldig glad i å gå skirenn, sier Ragnhild Haga.

Hjelmeset slår fast at Flugstad Østberg ikke er vraket denne gangen, slik hun ble til gårsdagens stafett. Samtidig benytter han muligheten til å komme med et lite stikk til media.

– Dere bruker et ord som jeg synes er feil når dere snakker om «vraking». Vraking er noe som vi gjør med gamle biler, og Ingvild Flugstad Østberg er definitivt ingen gammel bil. Hun kommer veldig sterkt tilbake, og det er vi alle helt sikre på. Men det er klart at dette var noe hun ikke var helt forberedt på, og det eneste vi kan lære av dette er at alle må forberede seg på alle scenarier. En kan føle seg sikker, men det kan skje ting på slutten som gjør at en faktisk må takle det ikke å være del av det oppsatte laget, sier landslagssjefen.

Hjelmeset har ikke inntrykk av at stafettvrakingen er grunnen til at Flugstad Østberg nå heller ikke orker å gå tremila.

– Det er nok mer uvissheten med tanke på at de løpene hun har gått ikke har vært slik hun har ønsket. På bakgrunn av det velger hun ikke å gå, sier han.

Erstatteren Haga er betydelig mer motivert, og setter seg høye mål forut for sin første øvelse i mesterskapet. Hennes eneste tidligere VM-løp var 10-kilometeren i Falun for to år siden. Da ble hun nummer 29.

– Jeg kommer til å være blant de mest motiverte på start, for jeg har gått og trippet her i snart ti dager. Jeg er veldig klar for å gå, og jeg håper på å være godt innenfor topp ti. Det er målet mitt, sier hun.

Stina Nilssons sølvspurt på stafetten ble det siste hun gjorde under Lahti-VM. 23-åringen stiller ikke til start på den avsluttende tremila. Det opplyser svenskenes landslagssjef Rikard Grip på en pressekonferanse fredag morgen.

Nilsson var allerede etter fredagens stafett usikker på om hun skulle stille til start på lørdagens 30 kilometer i fri teknikk.

Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén og Ebba Andersson representerer Sverige under kvinnenes avslutningsdistanse i VM.