SLUTTSPILL: Stavanger Oilers og Paul Trayoner feirer her kongepokalen og NM gull i 2013,
SLUTTSPILL: Stavanger Oilers og Paul Trayoner feirer her kongepokalen og NM gull i 2013, Foto: Skibstad, Kent

Du hører ikke etter når madammen prater til deg ...

- Sluttspill er noe av det morsomste som finnes. Som spiller går man inn i en slags boble, sier TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen.

Vårens vakreste eventyr.

Hvis du nå tror at jeg skal fortelle deg om lysere dager, uteserveringer som åpner, vårens mote eller at Eliteserien i fotball snart er i gang. Da tar du feil.

Nå er det nemlig ishockey som gjelder de neste seks ukene. Og for et sluttspill det kommer til å bli!

Sluttspill er det morsomste som finnes. Som spiller går man inn i en slags boble. Du bryr deg ikke om NOE annet.

De fleste tar seg fri fra sivil jobb fordi det spilles kamper annenhver dag. Du hører ikke etter når madammen prater til deg, du bryr deg ikke om planleggingen av sommerferie, hva slags farge dere skal ha på veggen i stua eller at svigers har invitert til søndagsmiddag.

«Det tar vi etter sluttspillet», er sannsynligvis en av de mest brukte setningene i en hockeyspillers parforhold i disse tider. Du spiller kamper med brukne ribbein, strekk i hamstring, brudd i foten og avrevet leddbånd.

Man knasker smertestillende tabletter på løpende bånd, det settes lokalbedøvelse og leger setter ned foten uten at spillerne hører etter. Det spilles til du blir henta ut på båre.

For første gang i Get-ligaens historie har vi åtte lag som går inn i sluttspillet med troa på å kunne vinne. Noen med bedre forutsetninger enn andre, men det har vært så jevnt i år at alle har sjans.

«Cup er cup» blir brukt i mange idrettssammenhenger. Vi sier gjerne «alt kan skje i sluttspillet». Det har samme betydning – du skjønner greia.

Den bøtta som skal løftes i midten av april er et symbol på noe langt større enn størrelsen på selve pokalen. Norges Ishockeyforbund deler nemlig ut en pokal som ligner på den du får etter romjulscupen når du er åtte år. Den alle spillerne får.

I de cupene der det ikke kåres noen vinner… Forbundet kunne jo gått noen skritt bort i korridoren på Ullevaal og spurt NFF om hvor de kjøper kongepokalen til cupfinalen? Den store. Den som kongen deler ut. Nå er jo ikke det det viktigste her. Men det er jo litt kjipt når du har ofra liv og lemmer i mange uker og endelig skal heve den pokalen over hodet, så ser ikke moren din hva du holder i henda. For hun sitter høyere opp enn rad fire!

Stavanger – Stjernen
Lørenskog – Lillehammer
Storhamar – Sparta
Frisk Asker - Vålerenga

Dette er oppsettet for kvartfinalene. Hadde du tippet det før siste serierunde? Lite sannsynlig! Men det gjør det ikke mindre interessant. For nå skal Stavanger slå ut Stjernen. Eller skal de det? Gutta fra Fredrikstad vant sist gang de møttes i serien. Det er ikke mange dager siden. Det sitter i hodet hos begge lag. Innbyrdes oppgjør står 3-2 fordel Stavanger. Stjernen har sitt beste lag på mange år.

Stavanger har ikke vært like dominerende og har hatt en dårlig formkurve inn mot sluttspillet. Det blir ikke plankekjøring for de regjerende mesterne, for å si det sånn. Lørenskog valgte Lillehammer. Lillehammer har tatt 8 av 15 poeng mot Kenneth Larsens menn i år. Lillehammer er også det eneste laget som ikke har hatt en lang rekke med dårlige resultater. De holdt seg stabilt i toppen i nesten hele år, men endte som kjent på 6 plass.

Lørenskog har aldri vunnet sluttspillet. Det har vært mange «nesten», og da de hadde sjansen til å ta igjen Stavanger i kampen om seriegullet gikk de på trynet. Vi får se om de har det som kreves.

Storhamar mot Sparta bør i utgangspunktet være grei skuring for gutta fra Hamar. Jeg tviler på at Sparta får i gang maskineriet nå. Det er ikke akkurat noe tegn til at formen er stigende når du taper mot Manglerud i siste seriekamp. Men Sparta spiller ofte på grensa til hva som er lov. Gjerne litt over grensa. I fjor resulterte det i skader på Storhamar, og jeg blir ikke overrasket hvis det skjer i år også. Da bør hockeyens svar på Per Mathias Høgmo (Sjur Robert Nilsen) ha analysert seg ut en plan eller to.

For fjerde året på rad møtes Frisk Asker og VIF i kvartfinalene. Fem ganger siden 2009 har Espen Knutsens menn slått ut Frisk i en kvartfinaleserie. Skal det endelig lykkes for karismatiske Sune Bergmann og hans disipler? De har all grunn til å klare det i år. Det blir jo sagt at det «sitter i vegga på Jordal». Kan de overføre det til en ishall oppe i Groruddalen?

VIF er og blir VIF, uansett hvor de spiller. Men de er avhengig av at Søberg er i form og at førsterekka leverer som de har gjort i serien. Det gjør heller ikke noe om kaptein Brede Csiszar og Morten Ask kommer tilbake fra skader. Er det en tid for Asker å kvitte seg med kvartfinalespøkelse fra Oslo øst, så er det nå.

For min egen del er det første gang jeg skal se et sluttspill fra sidelinja. Men jeg kan trøste meg med at vi skal følge hver eneste runde, hvert eneste mål og hver eneste takling. Og det skal vi gjøre sammen med dere. Du får alt sammen rett inn i stua. Helt frem til det er kåret en vinner. Sett deg ned og følg med på vårens vakreste eventyr.

Det starter med Frisk Asker mot Vålerenga på TV 2 Zebra lørdag kl. 18.00.

Erik