I SØKELYSET: Det stilles fortsatt spørsmål rundt hva den mystiske pakken til Sir Bradley Wiggins inneholdt.
I SØKELYSET: Det stilles fortsatt spørsmål rundt hva den mystiske pakken til Sir Bradley Wiggins inneholdt. Foto: Laurent Cipriani

Sky-lege mistet Tour de France-vinnerens journal

– Dette viser at idretten styres av glade amatører, sier TV 2s dopingekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært spekulert i hva den mystiske pakken Sir Bradley Wiggins mottok på siste dag av Critérium du Dauphiné i Frankrike i juni 2011, inneholdt. Under en høring i det britiske parlamentet onsdag kom det frem at Wiggins medisinske journaler er forsvunnet, skriver BBC og The Independent.

Den tidligere Team Sky-legen Richard Freeman ble på ferie i Hellas i 2014 frastjålet sin bærbare datamaskin. Med maskinen mistet han medisinske journaler til ryttere på verdens beste sykkellag.

– Det viser at de ikke har hatt orden på papirene, og det vil jo bare føre til ytterligere spekulasjoner og kritikk, ikke bare av Sky, men av britisk sykkel generelt, sier TV 2s sykkel- og dopingekspert Mads Kaggestad.

– Dette viser at idretten styres av glade amatører, fortsetter han.

Syk lege møtte ikke
Den britiske antidopingsjefen Nicole Sapstead ble spurt om pakken og bevaring av de medisinske journalene fra 2011.

– Ingen kjenner til hva som var i pakken, uttalte han, ifølge BBC.

Simon Cope, tidligere trener i det britiske sykkelforbundet, leverte pakken til tidligere Team Sky-lege Richard Freeman sommeren 2011. Freeman var selv ikke til stede på høringen som følge av sykdom.

– Vi får bare tro på at han er for syk til å møte. Flere parlamentsmedlemmer uttaler at de vil ha ham på høring senere. Det er derfor sannsynlig at han likevel må svare for seg, sier Mads Kaggestad.

– Veldig spesielt
Team Sky-sjef Dave Brailsford ble spurt om bakken under en høring i desember. Da meldte han at Freemaan hadde fortalt ham at pakken inneholdt fluimucil, som er et slimoppløsende medikament.

– Hvor i all verden kunne man ikke fortelle om et uskyldig slimoppløsende stoff som ikke krever resept eller medisinsk tillatelse? Det er også veldig spesielt at han budbringeren reiser ned med en pakke fra Storbritannia til Frankrike med et innhold han ikke vet hva er, sier Mads Kaggestad.

Hackergruppen Fancy Bears avslørte i fjor at flere idrettsnavn som har fått medisinske fritak. Blant navnene var Sir Bradley Wiggins.

– De har tatt preparater som Lance Armstrong og David Miller har fortalt var en del av totalen da de skulle dope seg. Wiggins er en idrettsutøver med en voldsom stjerne og han er adlet. Vi får aldri svar på om medisinene er brukt med rette, men det skaper mye spekulasjon om hvorvidt systemet utnyttes når det blir vanskeligere å dope seg på tradisjonelle måter, sier Kaggestad.

– Generelt problem i idretten
Den tidligere proffsyklisten mener omdømmet til Team Sky har fått «en liten knekk».

– Det er heldig for dem at Wiggins ikke sykler lenger. Nå tror jeg de vil slippe unna, men det går rykter om at Sky har reagert på dette og er i ferd med å trekke seg ut som følge av alt det negative, sier Kaggestad.

Han trekker paralleller til dopingsakene i Norges Skiforbund med langrennsløperne Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Dette ligner på på saken til Norges Skiforbund, som i granskingen ble kritisert for manglende rutiner rundt oppbevaring og journalføring av medisiner. Dette gjør at det stilles krav til bedre journalføring. Der har idretten et generelt problem, og det viser hvor viktig det er å ha orden på slike ting. Idrettsutøvere må i større og større grad bevise sin uskyld, sier Kaggestad, som ikke tror det blir reist noen sak mot Wiggins og Team Sky.

Wiggins ble i 2012 første britiske sammenlagtvinner i Tour de France.