Stafettjentene knuste konkurrentene og sikret VM-gull nummer 100 i langrenn

– Det blir hardt for Therese å gå seg inn på stafettlaget neste år.

Lahti/Bergen (TV 2): De norske jentene var ubeseiret siden 2009 i verdenscupen, og den eneste stafetten man har tapt siden var under OL i Sotsji. Derfor var Norge stofavoritter til å sikre det som blir Norges langrennsgull nummer 100 i VM.

Og de norske jentene innfridde til de grader. Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen gikk inn til et suverent VM-gull. Sverige spurtet inn til sølv i duell med Finland.

Se Norges matkdemonstrasjon over (video med tillatelse fra NRK)

Uhrenholdt Jacobsen smadret all motstand på den tredje etappe, og sendte Marit Bjørgen ut med nesten et minutts forsprang. I mål var Norge ett minutt og ett sekund foran Sverige.

– Det er viktig å få frem at ingen vinner stafetten alene. Jeg var heldig å hadde en god dag, og de andre tre også hadde en bra dag. Og så traff gutta i bua. Vi gikk ikke bare for oss fire. Det har vært et tøft år for laget og mange tårer. Da er det ekstra stort å vise hva som bor i oss, og at vi er en gjeng med råsterke jenter, sier Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

– Blir hardt for Therese
Nå tror landslagssjef Vidar Løfshus at Norge kan hanke inn alle seks gullene på kvinnesiden.

– Det er i hvert fall mulig å ta seks av seks gull i VM. Vi går for en plass i historiebøkene, sier Løfshus til NRK, vel vitende om at Marit Bjørgen er den store favoritten på lørdagens tremil.

Og dette har landslaget oppnådd uten dopingsuspenderte Therese Johaug.

– Ja, det var det. Det blir en hilsen til Therese. Det blir en hard jobb å gå seg inn på stafettlaget neste år, sier Løfshus.

– Brutal jobb å ta ut laget
Trener for kvinnelandslaget, Roar Hjelmeset, var også henrykt.

– Det ble gull og vi er glad for det gikk som det gikk, sier Hjelmeset.

– Betyr det noe ekstra å vinne stafettgull?

– Stafetten er selvfølgelig viktig. Det viser at vi har fire gode løpere som kan gå sammen og ta et gull. Det henger høyt. Det er jo damene som gjør jobben, og det var en brutal jobb å ta ut laget. Jeg håper at Ingvild kan komme sterkt tilbake, sier han.

– Godt taktisk løp
Hjelmeset hyller Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som smadret finske Laura Mononen og sendte Marit Bjørgen ut med nesten et minutts forsprang på den siste etappen.

– Astrid hadde en god etappe. Hun fikk løpet lagt opp slik at hun kunne gå i ryggen på en entusiastisk finne. Det var et taktisk godt løp av både Astrid, Heidi og Maiken, sier Hjelmeset, som ikke ble våt i øyekroken av den overlegne seieren.

– Det er ikke kommet noen tårer enda, så vi får prøve å holde dem i sjakk, sier han.

– I dag var det helt krise
Maiken Caspersen Falla gikk en strålende førsteetappe og sendte Heidi Weng ut på den andre etappen med sju poengs forsprang.

– Jeg var skikkelig nervøs. Jeg var ganske nervøs før sprinten, men i dag var det helt krise. Det kriblet i magen og det var vanskelig å få i seg mat. Men jeg tar det som et godt tegn at kroppen er nervøs, sier Falla til TV 2.

– Jeg prøvde å ikke tenke på konsekvenser, men heller det at jeg ikke visste hva jeg gikk til. Kanskje ikke nervøs var riktig ord, men heller bruke ordet spent, fortsetter hun.

– Uvirkelig
Etter gull på sprint og lagsprint, sikret hun torsdag sitt tredje VM-gull i Lahti.

– Det har gått over alle støvleskaft dette mesterskapet. Nå skal jeg reise hjem i morgen og kan ta med meg tre gullmedaljer hjem. Det er litt uvirkelig. Det har hele tiden vært noe nytt og nye forberedelser. Jeg er så utrolig fornøyd. Det har gått bedre enn jeg kunne drømt om. Jeg er bare helt takknemlig, sier hun.

– Det var rått
På den andre etappen ble Weng ble raskt hentet inn av Charlotte Kalla og Kerttu Niskanen.

Niskanen gjorde som sin bror Iivo, og sørget for begeistring blant hjemmefansen da hun rykket fra Charlotte Kalla. Heidi Weng klarte hun imidlertid ikke å riste fra seg, og det var Finland og Norge som vekslet først, 12,7 sekunder foran Sverige, på andre veksling.

– Det var kjempegøy å gå. Jeg hadde en bedre følelse i dag. Det var veldig positivt for min del. Astrid gikk helt vilt. Det er helt utrolig. I tillegg synes jeg Maiken også overbeviste. Det var rått, sier Weng til TV 2.

Overlegne Jacobsen
På den tredje etappen var det duket for en duell mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Laura Mononen, og den norske jenta leverte en fantastisk etappe.

Uhrenholdt Jacobsen ga full gass, smadret Mononen og sendte Marit Bjørgen ut med 56 sekunders forsprang på den siste etappen. Sverige tok igjen Finland og vekslet på andre, to sekunder foran Finland.

– Så lenge man kan overraske i positiv forstand så er det bare å glede seg. Det ble mye mer avstand enn det jeg hadde trodd. Jeg tenkte før etappen at det skulle holde så vidt, men det var finnen som fikk det. Det er helt fantastisk å ha en så bra kropp og gode ski på en dag du kan være med å bidra til felleskapet, sier Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

– Bare å se rødt fra start av
Også hun kjente på stafettnervene.

– Jeg har jobbet mye med å finne den riktige spenningen inn i konkurranse. Det handler om å få ut det beste når det virkelig gjelder. Jeg var nervøs, men ikke så nervøs at jeg ble handlingslammet, sier hun.

Og hun ga virkelig full gass.

– Jeg er i bra nok form til å gå hardt i fem kilometer, så da var det bare å se rødt fra start av, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

– Mamma-effekten
Med nesten minuttet på konkurrentene ble det en parademarsj for Marit Bjørgen, som hadde god til til å veive med et stort norsk flagg da hun gikk over målstreken etter en Norges maktdemonstrasjon.

– Astrid gjorde en fantastisk etappe så vi ble kvitt Finland. Da fikk jeg æren av å gå der selv og for meg var det bare å prøve å holde seg på beina og komme seg i mål, sier Bjørgen til TV 2.

Hun takker også de som ikke gikk torsdagens VM-stafett.

– I en stafett så er det fire som går på lag. Det er et par jenter rundt som ikke fikk muligheten, så en stor takk til dem. Det har vært et spesielt år og en turbulent høst. Vi har fokusert på det vi skal gjøre og stått sammen. Vi har holdt hverandre oppe og pratet sammen og tatt vare på hverandre og ikke blitt påvirket fra støy utenfra, sier hun.

Nå ser Bjørgen frem til tremila, der hun kan ta sitt fjerde VM-gull i Lahti.

– Jeg ser fem til tremila. Det er en distanse som passer meg veldig bra

– Hadde du trodd det skulle gå så bra før VM?

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg hadde trodd jeg skulle være med å kjempe om medaljer, men ikke fire ganger. Det har gått over all forventning. Etter jul har ting gått veldig bra.

– Jeg har gjort mye riktig. Det må være mamma-effekten, gliser Bjørgen.