FØDT I FEIL KROPP:

– Jeg har tatt noen valg som ingen på min alder bør måtte ta

Mats (19) ble født i jentekropp. Han har stått overfor valg som aldri kan gjøres om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mats Nilsen fra Sortland er bare 19 år gammel, men han har allerede vært igjennom ting de fleste av oss ikke trenger å tenke på gjennom et helt liv.

Han ble nemlig født i en jentekropp, og som tenåring har han blitt nødt til å ta valg som vil endre livet hans for alltid.

– I prosessen jeg har gått igjennom, har jeg måtte vokse opp litt fortere. Jeg har tatt en del valg som ingen andre på min alder bør måtte tenke på: Om jeg har lyst til å gjøre operasjoner som jeg aldri kan rette på igjen. Om jeg vil ta hormoner som heller ikke kan rettes på, forteller Mats til i TV 2.

Mats er åpen om sin sterke historie, og i programmet Født i feil kropp får vi være med han til Rikshospitalet, der han fjerner brystene sine.

Lang prosess

– Jeg ble biologisk født jente. Da jeg var i treårsalderen, skjønte jeg at jeg var annerledes, og at jeg egentlig var en gutt. Men andre så meg som ei jente som het Nanna Sofie, og ikke som en gutt, slik jeg så meg selv, forteller Mats i programmet.

Det er en lang prosess man må igjennom for å endre kroppens biologiske kjønn. Først må man igjennom utredninger med psykolog, lege og spesialsykepleier. Så er det vanlig å gå en stund på pubertetsutsettende midler, slik at man ikke kommer i puberteten. Når man fyller 16, vurderes man for hormonbehandling.

Deretter vil man vurderes for kirurgiske inngrep. Man anbefalt å fjerne livmor og eggstokker, og de fleste vurderer å fjerne brystene.

DELER SIN HISTORIE: Mats Nilsen fra Sortland er åpen om den vanskelige prosessen for å bytte kjønn. Foto: TV 2
DELER SIN HISTORIE: Mats Nilsen fra Sortland er åpen om den vanskelige prosessen for å bytte kjønn. Foto: TV 2

Fant ikke roen før han hadde stått frem

Mats var 13-14 år gammel da han fortalte foreldrene sine at han fortsatt følte han var en gutt, at han rett og slett var født i feil kropp.

– Da jeg var 14 dro vi til Rikshopsitalet. Jeg begynte etter hvert på hormoner, forteller Mats.

Moren Sonja Nilsen forteller at de skjønte tidlig at noe var annerledes.

– Vi tenkte at det var noe litt utenom det vanlige med han. Han ville bare kle seg ut som ridder, sjørørver og supermann. Han sa veldig tidlig at han ville være gutt, men jeg skjønte ikke hvor dypt det lå. Mats fikk en større ro i seg når han hadde stått frem, forteller hun.

Født i feil kropp ser du onsdager kl. 21.40.